Tim Van Laere Gallery presenteert een groepstentoonstelling waarin hij werk van kunstenaars uit de galerie combineert met werk van Francis Picabia, Pablo Picasso, Jean Tinguely en Hans Josephsohn

TO LIVE IS TO FLY, van 30 januari tot 5 april 2025

Tim Van Laere Gallery presenteert TO LIVE IS TO FLY, een groepstentoonstelling met werk van Armen Eloyan, Adrian Ghenie, Kati Heck, Hans Josephsohn, Friedrich Kunath, Jonathan Meese, Muller Van Severen, Francis Picabia, Pablo Picasso, Tal R, Ben Sledsens, Dennis Tyfus, Jean Tinguely, Inès van den Kieboom, Rinus Van de Velde en Franz West. Verbonden door hun vermogen om artistieke conventies uit te dagen, gaan deze kunstenaars een dialoog aan over tijd en ruimte. Zo worden tegenstellingen harmonieus naast elkaar gepresenteerd: abstractie ontmoet figuratie, het groteske omarmt het mooie en humor gaat hand in hand met filosofische reflectie. Hierdoor ontstaat een dialoog tussen abstractie, surrealisme, figuratieve kunst en hedendaagse praktijken.

De invloed van het vroege modernisme is voelbaar in de tentoonstelling: kunstenaars zoals Pablo Picasso en Francis Picabia blijven de grenzen van de hedendaagse kunst beïnvloeden. Picasso’s doorbreking van visuele conventies vindt zijn echo in het werk van Tal R, die vormen en kleuren reduceert tot hun essentie om traditionele normen te bevragen. Ben Sledsens bouwt voort op deze erfenis door landschappen te distilleren tot utopische, paradijselijke voorstellingen terwijl Friedrich Kunath dezelfde grens tussen abstractie en figuratie onderzoekt met melancholische landschappen die universele thema’s als liefde, verlies en kwetsbaarheid combineren met humor en popcultuur. Deze kunstenaars brengen abstractie en figuratie samen in een dialoog, waarin de essentie van de menselijke conditie centraal staat. Adrian Ghenie gaat een stap verder met zijn gefragmenteerde lichamen terwijl Kati Heck figuren opnieuw uitvindt door realisme en abstractie samen te smelten tot suggestieve en vaak raadselachtige composities. De sculpturen van Hans Josephsohn voegen hieraan een tastbare dimensie toe door de menselijke figuren terug te brengen tot krachtige, tijdloze essenties.

Waar abstractie en figuratie elkaar raken, bloeit ook een rijk spanningsveld tussen persoonlijke verhalen en universele thema’s. Rinus Van de Velde schept met zijn fictieve autobiografie een complexe eigen wereld waarin hij de kunstgeschiedenis herinterpreteert en als een kader gebruikt voor persoonlijke reflectie. Inès van den Kieboom vindt universele symboliek in persoonlijke herinneringen, waarbij intimiteit en gedeelde ervaringen samenkomen. Dennis Tyfus daarentegen kanaliseert de absurditeit van het leven in rauwe, viscerale beelden, waarin zijn figuren zwerven door surrealistische, vaak ongrijpbare landschappen. Armen Eloyan en Jonathan Meese verkennen elk op hun eigen manier een vergelijkbare complexiteit: Eloyan doet dit met rauwe, expressieve scènes waarin elementen uit de popcultuur en cartoons hun kinderlijke onschuld verliezen terwijl de sculptuur van Meese theatrale proporties aanneemt waarin mythologie, macht en absurditeit met elkaar botsen en samensmelten.

De sculpturen van Franz West, Muller Van Severen en Jean Tinguely nodigen ons uit om kunst op een nieuwe, interactieve manier te benaderen waarbij de grens tussen kunst en dagelijks leven vervaagt. Franz West doorbreekt de traditionele afstand tussen kunst en publiek door kijkers uit te nodigen zijn sculpturen actief te gebruiken. Deze objecten worden ervaringsgerichte kunstwerken die fungeren als een verlengstuk van ons lichaam en onze neuroses, waardoor kunst tastbaar, intiem en toegankelijk wordt. Muller Van Severen bouwen voort op de participatieve principes van West, en gaan op zoek naar het potentieel van uitgepuurde vormen tot functionele objecten. Zo zetten ze de toeschouwer aan tot reflectie over de functionaliteit van objecten en hoe deze vorm geven aan ons dagelijks leven. Jean Tinguely voegt aan deze dialoog een dynamische dimensie toe met zijn bewegende constructies, die de statische tentoonstellingsruimte overstijgen. Zijn kinetische kunstwerken breken met de conventie van kunst als een afstandelijke ervaring en integreren beweging en interactie, waardoor kunst niet alleen bekeken, maar ook beleefd en gedeeld kan worden. De uitnodiging aan het publiek om actief deel te nemen in deze wereld van kunst versterkt het idee dat kunst niet enkel een passieve observatie is maar een dynamische, levende ervaring die zowel de kunstenaar als de toeschouwer met het werk verbindt. Deze werken bevrijden kunst van passieve observatie en transformeren het tot iets levends, dynamisch en direct verbonden met het alledaagse leven.

TO LIVE IS TO FLY is een viering van de complexiteit van het leven, uitgedrukt door de bevrijdende kracht van kunst. Terwijl de thema’s van transcendentie, absurditeit, existentialisme en humor zich ontvouwen, wordt de tentoonstelling meer dan een presentatie van werken—ze transformeert in een reis door tijd, ruimte en menselijk bewustzijn. Ze nodigt ons uit om te ontsnappen aan het alledaagse, om te zweven, te dromen, vragen te stellen en uiteindelijk om te vliegen.


TO LIVE IS TO FLY
30 januari - 5 april 2025
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen

Met: Armen Eloyan, Adrian Ghenie, Kati Heck, Hans Josephsohn, Friedrich Kunath, Jonathan Meese, Muller Van Severen, Francis Picabia, Pablo Picasso, Tal R, Ben Sledsens, Dennis Tyfus, Jean Tinguely, Inès van den Kieboom, Rinus Van de Velde en Franz West

Tim Van Laere Gallery | Antwerpen | Contemporary Art Gallery
Tim Van Laere Gallery was founded in Antwerp in 1997 by Tim Van Laere. The gallery represents established international and emerging contemporary artists. Profiling itself as an artist gallery, the gallery upholds a philosophy that is based on on a very close and direct contact with its artists.
tvlg

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.