Tim Van Laere Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van Dirk Braeckman bij de galerie

Tim Van Laere Gallery presenteert No Denial, No Explanation de nieuwe solotentoonstelling van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Dirk Braeckman. Het is de eerste solotentoonstelling van Dirk Braeckman bij Tim Van Laere Gallery, die de representatie van de kunstenaar overnam van Zeno X na diens sluiting eind 2023.

Dirk Braeckman staat bekend om zijn verstilde en raadselachtige beeldtaal, waarin het fotografische medium steeds wordt bevraagd, vertraagd en opnieuw gedefinieerd. Zijn beelden, vaak sober en monochroom, onttrekken zich aan de snelheid en oppervlakkigheid van het hedendaagse visuele bombardement. Ze nodigen de kijker uit tot vertraging, tot aandachtig kijken, en tot het omarmen van ambiguïteit. Voor Braeckman primeert de opname van de foto niet, maar het gehele proces vanaf de opname tot het uiteindelijke beeld dat gepresenteerd wordt. Hiermee diept Braeckman het medium van de fotografie uit met een schilderkunstige benadering waarbij het proces van de beeldverwerking centraal staat. Zijn werken zijn niet zomaar afdrukken van een opgenomen beeld; ze zijn ook beklad, bewerkt, gedeconstrueerd en gesynthetiseerd door de kunstenaar. Dat maakt dat we als toeschouwer niet zomaar een blik door de lens van Braeckman krijgen, maar dat hij fysiek aanwezig is in al zijn werken.

Door zijn persoonlijke interactie met de beeldopnames, ontgrendelt Braeckman de wereld achter het beeld, die werd opgebouwd vanuit de kracht van suggestie, de schoonheid van de afwezigheid en het poëtische van de vernieling. Hiermee transformeert hij een momentopname naar iets universeel waar het zichtbare naar de achtergrond wordt geschoven om het onzichtbare vorm te geven. Dit verlangen uit zich zowel in Braeckmans keuze van onderwerpen, als de manier waarop hij op zoek gaat naar de materialiteit van een foto. Elke kreuk, kras, afwijking of matte plek toont dat een foto meer is dan slechts een doorkijk naar de werkelijkheid, het is een object met een eigen verhaal. Braeckman werkt vaak met analoge technieken en een manuele donkere kamerpraktijk, die hij combineert met digitale bewerking. De fysieke drager – het fotopapier, het oppervlak, de textuur – speelt daarbij een centrale rol. Zijn beelden zijn niet zomaar representaties, maar objecten die een bijna tastbare aanwezigheid hebben. Elke nuance in het grijs, elke korrel of kras draagt bij aan de sfeer van afstand en nabijheid die zijn werk kenmerkt. Om zijn beelden te construeren en te bewerken maakt hij gebruik van alles wat binnen handbereik ligt, naast de traditionele chemicaliën. Digitale technieken en AI, steeds vertrekkend vanuit zijn eigen archief, breiden de mogelijkheden om te experimenteren verder uit. Door de manipulatie van het beeld zichtbaar te maken, maar ook door de dubbelzinnige aard ervan te onthullen, benadrukt de kunstenaar ook de leugen van ieder beeld en legt hij de veelheid aan mogelijke interpretaties bloot. Braeckmans beelden roepen vragen op, maar bieden geen duidelijke antwoorden.

Het afgelopen jaar openden twee belangrijke solotentoonstellingen van Braeckman in twee vooraanstaande musea in België en Nederland: het Fotomuseum (FOMU) in Antwerpen en het Kunstmuseum Den Haag. Voor ECHTZEIT, de tentoonstelling in het Fotomuseum, vertrok Braeckman vanuit de bestaande beelden uit de collectie van het museum. Hij maakte hiervan nieuwe opnames en eigende zich deze beelden toe door zijn unieke proces van selectie, bewerking, vernieling, heropbouw en transformatie. Het appropriëren van beelden maakte al langer deel uit van het oeuvre van Braeckman, maar kreeg een nieuwe invulling met de verkenning van het fotografisch archief van het Fotomuseum. Braeckmans eigen archief is een onuitputtelijke en wanordelijke bron van beelden waarin de negatieven na het moment van de opname voor onbepaalde tijd verdwijnen. Dit interval tussen het moment van de opname en het moment van de selectie is cruciaal: tijd scheidt het beeld van zijn oorspronkelijke context en van de anekdotische aard van het moment. De afstand die hierdoor ontstaat is essentieel voor de kunstenaar om het ‘juiste’ beeld te kunnen selecteren, een beeld waarmee hij verder kan werken in zijn studio. Door zijn verkenning van het beeldend archief van het museum verkent hij nu ook opnieuw zijn eigen archief met een nieuwe blik, waarmee hij de beelden de kans geeft om te spreken over hetgeen dat onuitgesproken is gebleven.


DIRK BRAECKMAN
No Denial, No Explanation
22 mei - 5 juli, 2025
Tim Van Laere Gallery Antwerp ​
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen


Over Dirk Braeckman

Dirk Braeckman (°1958 Eeklo, België) woont en werkt in Gent. Hij vertegenwoordigde België in de 57ste Biennale van Venetië in 2017. In 2021 ontving Braeckman ook een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussen als erkenning voor zijn inzet als fotograaf voor een levenslange artistieke zoektocht naar de grenzen van de fotografie als beeldende kunstvorm, en voor het scheppen, als schilder met licht, van intrigerende voorstellingen van de werkelijkheid. Zijn werk is opgenomen in verschillende museum- en privécollecties over de hele wereld, waaronder MoMA in New York, FOMU en M HKA in Antwerpen, S.M.A.K. in Gent, M Museum in Leuven, Mu. ZEE in Oostende, Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, MAC's Grand-Hornu in Bergen, Musée de la Photographie in Charleroi, Museum De Pont in Tilburg, Kunstmuseum Den Haag, Centraal Museum in Utrecht, Museum Voorlinden in Wassenaar, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, FRAC Nord-Pas de Calais in Duinkerken, Musée de l'Elysée in Lausanne en M Woods in Beijing.


Selectie beelden

 

 

 

Share

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.