Tim Van Laere Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van de galerie met de 92-jarige kunstenares Inès van den Kieboom

Tim Van Laere Gallery presenteert van 23 maart tot 20 mei de eerste solotentoonstelling van het werk van Inès van den Kieboom (°1930, Oostende. Leeft en werkt in Antwerpen)
Van den Kieboom maakt al schilderijen sinds de jaren 60, maar stelde nog maar 3 keer tentoon. Twee keer kort nadat ze was beginnen te schilderen en één keer heel recent in Antwerpen, waar ze sinds 2022 ook vertegenwoordigd wordt door Tim Van Laere Gallery. Haar eerste solotentoonstelling met de galerie toont een combinatie van nooit eerder getoonde oudere werken en nieuwe werken speciaal voor deze expo gemaakt.
Van den Kieboom vindt voor haar werken vooral inspiratie in haar dagelijkse omgeving, maar ook in de kunstgeschiedenis, de populaire cultuur en de actualiteit. Haar onderwerpen schildert of tekent ze doorheen een filter van haar herinneringen of indrukken, wat er voor zorgt dat ze overbodige details elimineert en haar onderwerpen abstraheert tot hun figuratieve essentie. Schilderen vanuit het geheugen geeft van den Kieboom ruimte voor schilderkunstige inventie, waardoor ze visuele elementen van een bepaald moment en de daarmee verbonden emotie naar een beeld kan brengen. Dit is ook wat de kijker aanspreekt en de dagdagelijkse thema’s van Inès van den Kieboom optilt tot universele waarheden.
Net zoals de franse schilder Henri Rousseau, heeft van den Kieboom geen artistieke opleiding genoten. Het verklaart ook meteen het verwantschap van haar werk met dat van “Le Douanier”, beide hebben hun heel eigen stijl ontwikkeld onbelemmerd door tradities van de klassieke opleidingen. Zij bepalen de regels van hun schilderkunstig universum en eigenen zich de vrijheid toe om de dingen te verbeelden zoals zij die waarnemen, herinneren of aanvoelen. In het werk The Wedding Party (1905) van Henri Rousseau zien we, wat lijkt op een fotografisch portret van een trouwpartij. Vreemd genoeg lijkt de bruid echter in de lucht te zweven. Haar sluier ligt bovenop de jurk van de grootmoeder, wat in tegenspraak is met het perspectief dat wordt gesuggereerd door de personages op verschillende niveaus in de compositie te plaatsen. Dit is een heel bewuste keuze geweest van de schilder, die vaak een element van vreemdheid toevoegt aan de realiteit. Ook van den Kieboom speelt in haar werk vaak op humoristische wijze met de weergave van de realiteit. Haar huwelijksportret In de Wolken (1990) toont een bruid en bruidegom die letterlijk in een wolk lijken te staan. Ook in het werk De Gevelde Scheidsrechter (1981) geeft van den Kieboom een verwrongen realiteit weer van een match tussen twee worstelaars. Het vlakke perspectief en de hiërarchische verhoudingen van de verschillende personages herinnert ons aan de beeldtaal van de oude Egyptenaren en Middeleeuwse miniaturen.
Van den Kieboom schildert steeds de dingen die ze ziet: pantoffels op een kleurig tapijt, een prostituee aan het raam, dansende mensen in een café, citroenen in een schaal, haar schoonmoeder gekleed in haar blauwe kimono, een trapeziste in het circus, enzovoorts. Meestal schildert ze niet op doek, maar op karton of stukken gevonden hout, zoals kastdeuren. Daarnaast maakt van den Kieboom ook collages en kijkdozen. Hierin verwerkt ze vaak elementen uit de actualiteit, zoals vluchtelingen die via de Middellandse Zee aankomen, de muur van Trump en de klimaatmars van Greta Thunberg.
Van den Kieboom's werken zijn steeds zelfverzekerd, geanimeerd en energiek. Met haar unieke visuele taal reikt ze ons nieuwe perspectieven aan op de manier waarop we de wereld observeren.
Inès Van den Kieboom
Le Temps des Cérises
23 maart - 20 mei 2023
Tim Van Laere Gallery
Beelden