Tim Van Laere Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van Bram Demunter met de galerie

Tim Van Laere Gallery presenteert haar eerste solotentoonstelling van de jonge Belgische kunstenaar Bram Demunter (°1990), Ancient Alligator Swimming from the Sea to the River.

Het werk van Bram Demunter gaat over ons, de mens, en de plaats die wij innemen in de wereld, de mythologieën die wij opmaken rond onszelf, de verhalen en beeldculturen die uit ons voortkomen en de veranderingen die wij teweeg brengen in de natuur en in het wereldbeeld. ​

Hij graaft doorheen onze geschiedenis en maakt hierin nieuwe connecties die reiken van obscure verhalen, vergeten symbolieken, christelijke iconografie, mythes en sages tot hedendaagse gebeurtenissen en randanekdotes uit de literatuur. Hiervoor kijkt hij niet enkel terug naar het verleden, maar verbindt deze aspecten met ons heden en zijn eigen omgeving. Door die synthese van heden en verleden komt hij tot een heel eigen, unieke nieuwe beeldtaal. Een beeldtaal die niet alleen aansluit bij kunstenaars zoals Rogier Van der Weyden en de Vlaamse Primitieven, maar ook bij kunstenaars zoals Matthew Paris en James Ensor. Met die elementen ontwikkelde Demunter een universum dat enkel tot hem behoort, waar verschillende verhalen uit zijn eigen opsporingen, verzamelingen en fascinaties een nieuwe betekenis krijgen. 

Voor deze tentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery inspireerde Demunter zich op de verschillende verhalen rond de zee, oceaan en haar rivieren. Anaximander schetste één van de eerste wereldkaarten op basis van een onderverdeling door water. Sinds die tijd is ons wereldbeeld steeds blijven veranderen, maar de zeeën, oceanen en rivieren bleven daarbij steeds een belangrijke rol innemen. De mystieke waarde van het water en alle geheimen van de onbekendheid van haar diepte, dienden als inspiratie voor veel verhalen, mythes en sages. Demunter begrijpt de aanlokking van de zee en kijkt regelmatig naar die van Ensor en Turner (die veilig aan wal bleven.) Zoals in elke goede epos of heldenverhaal speelt de zee een grote rol maar deze kan men moeilijk positief noemen. De zee van Herman Melville leert ons over het kwaad, de trots en de straf, de ongelofelijke zondvloed uit het Gilgamesj-epos en later in de bijbel laten ons sidderen en beven als we nog maar aan de zee denken. 

Centraal in de tentoonstelling zien we het werk Ancient Alligator Swimming from the Sea to the River. waarop je verschillende eilanden ziet met allerlei bedrijvigheden van de mens. Van hieruit ontspringen alle andere canvassen met verschillende eilanden en hun populatie.


BRAM DEMUNTER
Ancient Alligator Swimming from the Sea to the River
2 september – 9 oktober 2021
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.