Tim Van Laere Gallery opent een nieuwe ruimte in de galerie met een solotentoonstelling van Jonathan Meese

Tim Van Laere Gallery opent vanaf 4 februari 2021 een nieuwe ruimte in de galerie: de TVLG_Chamber

Deze ruimte - bestemd voor kleinschaligere presentaties en grenzend aan de grote tentoonstellingsruimte - zal worden ingehuldigd door een solotentoonstelling van Jonathan Meese die er een nieuwe serie keramieken maskers presenteert. Deze maskers combineren elementen van schilderkunst met beeldhouwkunst en zijn gemaakt met gebaren die Meese's gevoel voor het spel suggereren als een essentieel onderdeel van het werk.

Hoewel al het werk van Meese voortkomt uit een filosofische positie die hij heeft gedefinieerd voor zijn artistieke streven, is beeldhouwkunst de manier waarop hij zijn ideeën bestendigt. Zijn bronzen en keramische figuren zijn in wezen surrogaten voor Meese en de verschillende gedaanten die hij aanneemt, evenals voor de krachten van goed en kwaad die hij kanaliseert wanneer hij optreedt. Ze komen voort uit een persoonlijke mythologie die krachten van goed en kwaad combineert uit de oudheid, geschiedenis en hedendaagse populaire cultuur. Zo verwijst hij vaak naar verschillende schurken uit sciencefiction en popcultuur, zoals onder andere uit de films Zardoz, James Bond en A Clockwork Orange. Met deze referenties streeft Meese ernaar om het kwaad uit de wereld te bezweren.

Jonathan Meese
ERZCERAMICS DE LARGE (ABER BITTE MIT SAHNE) ​
4 februari - 6 maart 2021
TVLG_Chamber
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerpen


Jonathan Meese (°1970 Tokyo, woont en werkt in Berlijn en Hamburg) staat bekend om zijn veelzijdig werk, dat gaat van exuberante schilderijen, installaties, extatische performances tot een krachtig oeuvre van sculpturen in diverse media. Schijnbaar moeiteloos ontwikkelde hij in alle genres een zelfstandig en uniek vocabularium dat zijn werk de verscheidenheid, visuele energie en de kwaliteit geeft, wat volgens Robert Fleck ongekend is sinds Picasso. Het werk van Meese kenmerkt zich door een gevoel van humor dat neigt naar zowel het groteske, als naar een krachtige, originele creatieve wil. Beide worden gedreven en ondersteund door het streven naar de Dictatuur van de Kunst. Wat hier bedoeld wordt, is de ontwikkeling van een nieuwe wereldorde waar kunst de wetgevende macht is en vrij spel de basis van al het leven en creatie. Deze utopische benadering loopt als een rode draad doorheen al zijn werk en brengt de afzonderlijke delen van zijn oeuvre bij elkaar tot een Gesamtkunstwerk. Hij streeft niet naar anarchie, maar eerder naar de regel van metabolische noodzakelijkheid: 'Art is total play'. Vanuit dit principe deconstrueert, versiert en karikaturiseert hij alle vormen, woorden en symbolen en ontdoet hij ze van hun oorspronkelijke semantische betekenis.

Jonathan Meese heeft wereldwijd geëxposeerd in musea en toonaangevende galeries waaronder solotentoonstellingen bij Pinakothek der Moderne, München; Kunsthistorisches Museum Wien, Wenen; Hall Art Foundation, Holle; Museum der Moderne, Salzburg; GEM, Den Haag; CAC Málaga, Málaga; Museum of Contemporary Art, North Miami; De Appel Centrum voor Hedendaagse Kunst, Amsterdam; groepstentoonstellingen in Holstebro Kunstmuseum, Holstebro; Museu de Arte de São Paulo, São Paulo; Guggenheim Museum, New York; Martin-Gropius-Bau, Berlijn; National Center for Contemporary Art, Moskou; MARTa Herford, Herford; Centre Georges Pompidou, Parijs; The Saatchi Gallery, Londen; PS 1 Contemporary Art Center, New York.


 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.