Theodoor Rombouts, de virtuoos van het Vlaamse caravaggisme, nog tot 23 april in het MSK Gent

In het MSK kan u nog tot en met 23 april naar de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Daarna keren de werken onherroepelijk terug naar de talloze privécollecties, kerken en musea in Europa en de Verenigde Staten.

De tentoonstelling, georganiseerd ter gelegenheid van haar 225ste verjaardag van het Gentse museum, biedt een verrassend, nieuw totaalbeeld op de kunstenaar 

Met nog iet meer dan twee weken te gaan, is nu al duidelijk dat de tentoonstelling een publiek succes is. Talloze bezoekers uit binnen- en buitenland ontdekten het gevarieerde oeuvre van deze unieke schilder, dat gaat van toegankelijke volkse voorstellingen met muzikanten en vrolijke gezelschappen tot monumentale, religieuze scènes en allegorieën met verborgen politieke boodschappen.

“De tentoonstelling had als voornaamste doel om deze uitzonderlijke schilder uit de schaduw van Rubens en Caravaggio te halen en zijn oeuvre de erkenning en zichtbaarheid te geven die het verdient. Daar zijn we wonderwel in geslaagd. Heel wat bezoekers - zowel jong als oud - uit binnen- en buitenland ontdekten dankzij deze tentoonstelling voor het eerst het werk van deze uitzonderlijke Vlaamse caravaggist."
— Manfred Sellink, directeur MSK

Praktisch

Theodoor Rombouts
Nog tot 23 april 2023
MSK Gent
Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent ​
https://www.mskgent.be


Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de eerste monografische catalogus gewijd aan het oeuvre van Theodoor Rombouts. ​ ​
Uitgegeven bij Snoeck en met teksten van: Dr. Frederica Van Dam, Valentine De Beir, Dr. Johan De Smet, Prof. dr. Joost Vander Auwera, Prof. dr. Gert Jan Van der Sman, dr. Liesbeth Helmus, dr. Timothy De Paepe, Prof. dr. Wayne Franits, Prof. dr. Astrid Harth, Christine Braet, Prof. dr. Irene Baldriga, drs. Lien Vandenberghe, Geert Van Eeckhout, dr. Michèle Frederick, Prof. dr. Manfred Sellink, dr. Anne Delvingt en dr. Bert Watteeuw.

€ 50
ISBN 9789461618155


6 april - Late donderdag: Board game night
15u - 22u

Theodoor Rombouts schilderde verschillende taferelen waar spel en bedrog centraal staan. Maar Rombouts’ figuren hoeven niet de enige personen te zijn die in het museum een spel mogen spelen. Verspreid over de zalen, omringd door kunstwerken, kan iedereen zelf een spel spelen, ofwel een eigen spel, of één uit het assortiment dat Spelgezel speciaal voor deze avond voorziet.

Meer info en reserveren hier


7, 12, 14 april - open atelier: muziekinstrumenten maken
10u - 16u

Inbegrepen in het toegangsticket (Gratis voor kinderen tot 18 jaar)

Rombouts schilderde op virtuoze wijze muziekinstrumenten. Er staan zelfs een aantal oude instrumenten opgesteld in de tentoonstelling. Tijdens dit open atelier, vrij toegankelijk voor alle bezoekers, kan iedereen zelf aan de slag gaan met flessen, blikken of oude potjes en samen met vrienden of familie een eigen muziekinstrument bouwen. ​

Meer info hier


16 April - Familierondleiding
13u30

Tijdens de familierondleiding neemt de gids families mee door het oeuvre van de “virtuoos van het Vlaamse caravaggisme”. Dankzij de interactieve rondleiding geniet zowel jong als oud van de Rombouts’ fantastische meesterwerken.

Meer info en reserveren hier


Rombouts uitgelegd door curator Frederica Van Dam

Rombouts door de ogen van Dirk Braeckman

Rombouts door de ogen van Susan From Grindr


Beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.