Luster publiceert 'The Invisible Mark' van Élise Van Thuyne: een bijzonder boek over een atypische interieurarchitect

Luster publiceert The Invisible Mark, een boek dat een unieke blik werpt op de ziel van het werk van de atypische interieurarchitecte Élise Van Thuyne.

Onzichtbaar en toch ingrijpend. Zo zou je het werk van Élise Van Thuyne kunnen omschrijven. Ze werkt als sinds 2005 als binnenhuisarchitect en nam intussen meer dan 70 privéwoningen, kantoren en ateliers onder handen. Aan de hand van reportages over verschillende projecten uit haar carrière werpt dit boek een unieke blik in haar universum. Een universum van verbeelding en poëzie. Van kijken en voelen. Van weglaten en toevoegen. Van details en structuren. Een universum van materialen ook: oude wandspiegels, geperforeerd metaal, geweven jute…

Het boek opent met Élise’s eigen woonhuis. Woord en beeld onthullen de ziel van de woning én van de interieurarchitect. Ook de verbouwing van het atelier van kunstenaarsduo Muller Van Severen komt uitgebreid aan bod. Élise vormde in 2017 het vervallen koetshuis uit 1907 dat het duo jarenlang als studio, werkplaats en magazijn gebruikte om tot een complete kunstenaarsstudio met kantoorruimte. Een avontuur dat prachtig gedocumenteerd wordt in het boek. Tot slot is er een geïllustreerd overzicht van de verschillende projecten en realisaties van Élise doorheen de jaren.

Fotografen als Filip Dujardin, Tine Guns, Sarah Eechaut, Heidi Lerckenfeldt en Hannes Vandenbroucke kijken elk met hun eigen oog naar het werk en de projecten van Élise. Hun beelden geven diepte en een subjectieve, imperfecte kijk op het werk van Élise. Het zijn kwaliteiten die ook het werk van de ontwerper typeren. Veel ingrepen van Élise zijn pas zichtbaar bij nadere beschouwing. Ze zijn herkenbaar aan de voelbaarheid van de materialiteit en de bijzondere aandacht voor het detail, maar nooit opzichtig. Dit boek geeft zich - net als de hand van de ontwerper - langzaam bloot, voor zij die er tijd voor nemen.

 


Élise Van Thuyne
Élise Van Thuyne is geen typische interieurarchitect. Als autodidact legt ze de evidenties en de regels van design en vormgeving naast zich neer. Huizen en interieurs moeten voor Élise geen showrooms zijn, maar plekken met een ziel. Haar projecten zijn geen decors, maar verhalen. Ze denkt eerder als een schilder of fotograaf dan een interieurvormgever. Ze kijkt naar het licht, naar materialen en details. De huizen en werkruimten die ze creëert, zien er nooit overdreven uit. Haar interventies, hoewel vaak radicaal, zijn nooit agressief. Telkens opnieuw gaat ze op zoek naar een architectuur die past bij de tijd. Ze maakt herbuik van pure materialen en toont een atmosferische schoonheid, ook in het onafgewerkte en het lelijke. De composities laten veel aan de verbeelding over. Ze roepen een rurale sfeer op. Op zoek naar een ruwe, onvolmaakte en tijdloze schoonheid, legde Élise een indrukwekkend en vooral eigenwijs parcours af.

 

 

The Invisible Mark
Élise Van Thuyne

Verschijnt op 10 september bij uitgeverij Luster
Teksten: Elsbeth Ronner, Joeri Smet & Bert Huyghe 
Fotografie Filip Dujardin, Tine Guns, Heidi Lerkenfeldt e.a.
Vormgeving: Gestalte 
ISBN 9789460582288
Engels met een selectie Nederlandse vertalingen
prijs € 39,95 
Meer info hier

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.