Tal R bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert de tweede solotentoonstelling van Tal R: The Forest in My Eyebrow. Deze tentoonstelling toont een nieuwe reeks werken die voortkomen uit een confrontatie tussen de kunstenaar en een opening in het bos, ontstaan door gekapte bomen. De opening, die vreemd genoeg de vorm van een oog aannam, zette de kunstenaar aan tot het maken van een reeks tekeningen, die hij later in zijn atelier omvormde naar gekleurde tekeningen op papier, houtsneden en schilderijen op groot formaat. Naast deze werken presenteert Tal ook een nieuwe bronzen sculptuur in de buitenpatio van de galerie.


"Er is een vreemd toeval in de Deense taal dat het woord bos 'skovbryn' en wenkbrauw 'øjenbryn' erg op elkaar lijken," legt Tal uit, verwijzend naar de titel van de tentoonstelling. "Dus toen ik deze oogvormige ruimte van gekapte bomen in het bos zag, was ik geïntrigeerd. Ik nam een stoel en ging er dagelijks zitten om te tekenen. Terwijl ik tekende, vroeg ik me af: Wat zoek ik precies? Wat teken ik? Wat doe ik hier? Als je dit al jaren doet, gaat het niet meer om het kopiëren van het bos. Het gaat niet meer om de registratie. Je doet iets anders. Iets waarvan je jezelf misschien niet bewust bent. Dus als ik het heb over een wenkbrauw en de rand van het bos, vraag ik me eigenlijk af: Hoe lang zie ik het bos echt voor me, en na hoeveel tijd begin ik het bos heruit te vinden? Ik denk dat dat een vraag is waar veel kunstenaars zich in kunnen vinden. Als je iets buiten jezelf tekent, hoe lang zie je het dan? Wat zie je eigenlijk? En wanneer begin je jouw versie ervan te creëren? Wanneer begin je de wereld te gebruiken als spiegel voor iets anders dat je in het leven ervaart?Deze tentoonstelling gaat over de tekeningen die ik daar heb gemaakt, waarbij ik mijn stoel in dit oogvormige gekapte bos heb verplaatst. Ik ging zitten en dacht na over wat ik zag, en waar de betekenis daarvan ligt. Want als je een boom uit je raam ziet, kun je nooit alle details ervan overbrengen. Je moet wat ik noem je ‘artist’s mathematics' opmaken, jouw eigen systematisering. Dit is vergelijkbaar met hoe je een boom aan de telefoon zou uitleggen; je moet beslissen welke informatie belangrijk is. Dat is het eerste wat je als kunstenaar doet: je maakt een selectie."

Tal R werkt in verschillende media, waaronder schilderen, tekenen, print, textiel, beeldhouwen en meubelen, en bevraagt onze opvattingen en veronderstellingen over de ons omringende werkelijkheid. Door zijn eigen systematisering van de wereld, met wat hij zijn ‘artist’s mathematics' noemt, probeert hij de fysieke wereld die hij voor zich ziet en de abstracte objecten die hij alleen door gedachten kent, te begrijpen. Deze bijzondere zoektocht begon hij op kleine stukjes papier in het bos, met zwart-wit tekeningen. Na terugkeer in zijn atelier zette Tal deze om naar gekleurde tekeningen, waarmee hij zijn vocabulaire over dit onderwerp vond. Daarna begon hij houtsneden te maken, waarbij hij telkens nieuwe configuraties uitprobeerde. Zodra de dingen hem duidelijker werden, maakte hij schilderijen op groot formaat, elk met hun eigen taal en hun eigen behoefte aan kleur.


Tal R (°1967 Tel Aviv, Israël. Woont en werkt in Kopenhagen) heeft internationaal geëxposeerd, institutionele solotentoonstellingen vonden plaats in: Glyptoteket, Denemarken; Louisiana Museum of Modern Art, Denemarken; Odrupgaard, Denemarken; Museum Boijmans Van Beuningen, Nederland; Hastings Contemporary, UK; Museum of Contemporary Art Detroit, USA; Museum of Modern Art, Denemarken; Pinakothek der Moderne, Duitsland; Museum Kunstpalast, Duitsland; Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Zweden; Kunsthalle zu Kiel, Duitsland; Kunsthalle Tübingen, Duitsland; Holstebro Kunstmuseum, Denemarken; Essl Museum, Oostenrijk; Instituto de Artes Gráficas de Oaxaca, Mexico; Centro Cultural dos Correios, Brazilië; Kunsthalle Mannheim, Duitsland; Statens Museum for Kunst, Denemarken; Horsens Kunstmuseum, Denemarken; Aarhus Kunstmuseum, Denemarken, onder vele anderen. Tal R's werk is opgenomen in vele opmerkelijke collecties wereldwijd, waaronder Centre Pompidou, Parijs; Museum Kunstpalast, Duitsland; The Art Institute of Chicago, VS; Essl Museum, Oostenrijk; Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Zweden; Bonnefanten Museum, Nederland; Museum of Contemporary Art Kiasma, Finland, en vele particuliere collecties.


Tal R
The Forest in My Eyebrow
13 oktober - 26 november 2022
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50,
2000 Antwerpen


Beelden

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.