Stephan Balkenhol stelt solo tentoon in De Bremdonckhoeve

KETELEER GALLERY presenteert een nieuwe solotentoonstelling van Stephan Balkenhol. De tentoonstelling bestaat uit een nieuwe reeks werken, waaronder 2 nieuwe bronzen beelden die voor het eerst worden geïntroduceerd.

Stephan Balkenhol (°1957. Fritzlar/Hessen, Duitsland) is een Duitse beeldhouwer wiens unieke stijl hem een onnavolgbare plaats binnen de hedendaagse kunstwereld opleverde. Balkenhol is vooral bekend om zijn 'droge' sculpturen. Ruw gesneden, hyper simplistische, anonieme mensfiguren en dieren, met een matte verflaag. ​

Het betreft de eerste solo tentoonstelling van de wereldberoemde Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol met de galerie. Deze tentoonstelling staat symbool voor de nieuwe samenwerking met Deweer Gallery Estate, waarvan KETELEER GALLERY eind vorig jaar het kunstenaarsprogramma overnam. Balkenhol is reeds 40 jaar verbonden aan familie Deweer en hun samenwerking heeft bijgedragen aan het internationale karakter van zowel de galerie als de kunstenaar. KETELEER is daarom zeer verheugd en trots om deze ‘legacy’ verder te zetten en heeft gekozen om de eerste soloshow te houden in de Bremdonckhoeve te Brasschaat.

Stephan Balkenhol
19.09.2020 – 15.11.2020
Opening 19 en 20 september, 14u – 18u. ​
KETELEER GALLERY | BREMDONCK
Bredabaan 93
2930 Brasschaat

De kunstenaar zal aanwezig zijn op 19 september. ​ 


De Bremdonckhoeve

De Bremdonckhoeve is één van de oudste gebouwen van de regio en werd sinds de 14e eeuws gebruikt als woonst, stal en boerderij. De renovatie tot een hedendaagse galerieruimte werd na 2 jaar afgerond in oktober 2019. Na tentoonstellingen met Antoine Roegiers, Panamarenko en Camiel Van Breedam is het nu de beurt aan Stephan Balkenhol. Het unieke en historische karakter van de ruimte én de originele balkenstructuur zal het tot een intieme en bijzondere Stephan Balkenhol expositie maken.

Aan de hoeve is ook een bookshop, bar en beeldentuin gecreëerd, die zal evolueren in de komende jaren. Nu reeds kunnen er in de tuin en omgeving sculpturen bezocht worden van Tony Cragg, Panamarenko, Jan Fabre, Guillaume Bijl, Enrique Marty, Koen Theys, etc.

 


Stephan Balkenhol

Balkenhol maakt grote en kleine staande beelden, vaak gesneden uit een enkel blok wawa of populierenhout, maar ook tweedimensionale reliëfpanelen - portretten en landschappen die schilderkunst en beeldhouwkunst verenigen - en bronzen beelden, bedoeld om buiten te kunnen staan. Veel van zijn monumentale bronzen beelden zijn te vinden in de openbare ruimte over de hele wereld.

Al tijdens zijn opleiding aan de Universiteit voor Schone Kunsten van Hamburg ('76 - '82) wilde Balkenhol de figuratie redden van de toen heersende abstracte, minimale en conceptuele kunst. Maar de kunstenaar wil geen verborgen boodschap opleggen aan het figuratieve. Hij wil de mensen laten zien zoals ze zijn, hun waarneembare vorm en de dingen waar ze - letterlijk en figuurlijk - van gemaakt zijn. De directe, schijnbaar onvoltooide sculpturen komen over als snelle schetsen, vluchtige impressies die recht doen aan de directheid waarmee we mensen over het algemeen opmerken. De kijker moet de gaten opvullen, betekenis geven. Fantasie en associaties zitten in het oog van de toeschouwer.

"In mijn visioenen worden mijn beelden een vraag, een spiegel."

Af en toe duiken er absurde elementen op: mensen met dierenkoppen, parende paren op antieke vazen, monumentale figuren met gestrekte benen... een gevoel voor humor dat de - op het eerste gezicht - ernst van Balkenhols werken tegenwerkt en in plaats daarvan de algehele speelsheid van de kunstenaar benadrukt. De mens wordt nooit gereduceerd tot banaliteit, integendeel, de alledaagsheid van Balkenhols personages is een eerbetoon aan de intrinsieke waarde van de mens.

 

 

 

 ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.