PLUS-ONE Gallery presenteert een grote solotentoonstelling van Sven 't Jolle verspreid over twee ruimtes

PLUS-ONE Gallery presenteert vanaf 7 september een soloproject van de Belgische kunstenaar Sven ’t Jolle (1966, Antwerpen). De tentoonstelling - die zowel in de galerie in Berchem als in de nieuwe ruimte op het Nieuw Zuid loopt - is een unieke gelegenheid om het oeuvre van de kunstenaar te (her)ontdekken in zijn geboortestad. 

Sven ’t Jolle verweeft sociale, politieke, culturele en kunsthistorische aspecten in zijn werk. Hij slaagt er als geen ander in om humor en poëzie te combineren met sociaal engagement om zo de ongelijkheid, de waarden en normen van de hedendaagse kapitalistische maatschappij onder de aandacht te brengen. Zijn unieke beeldtaal zuigt je meteen in zijn werk en referenties naar populaire cultuur als strips en naar iconen, logo’s en figuren uit de dagelijkse realiteit maken het herkenbaar en toegankelijk. Maar ‘t Jolle probeert tegelijk de kijker uit te dagen om na te denken over gangbare conventies, actuele zaken en de kunstwereld. 

Ruim een half jaar na zijn grote solotentoonstelling in het Brusselse kunstencentrum WIELS is de in Australië wonende Sven ’t Jolle dus terug in het land te bewonderen. Het is sinds 2009 geleden dat er een solotentoonstelling van hem in een Antwerpse galerie te zien was. De tentoonstelling bij PLUS-ONE Gallery, getiteld Collecting dust, drawings & debt is opgesplitst in twee luiken en verspreid over twee locaties. Ze combineert tekeningen en schetsen met oude en nieuwe sculpturale installaties en biedt zo een unieke inkijk in de wereld van de kunstenaar.

In de nieuwe galerieruimte op het Nieuw Zuid belicht het eerste luik van de tentoonstelling — Collecting drawings — het belang van het tekenen in het oeuvre van de kunstenaar. Hier wordt duidelijk dat de tekenkunst bij Sven ‘t Jolle in de eerste plaats ontstaat als communicatievorm en manier om allerlei ideeën en denkbeelden over te brengen. Dat dit een bepaalde esthetiek en expressie niet in de weg staat blijkt uit de voor het eerst getoonde tekeningenreeks die de kunstenaar een aantal jaren geleden met zijn zoontje maakte. In de reeks getiteld Great Regression Epic laten vader en zoon ’t Jolle het veronderstelde generatieconflict uitvechten door een eclectisch legertje krijgers uit alle tijden en windtreken. De reeks verwijst zowel naar de terugkeer naar de kindertijd als naar de verslechterde economische situatie waarmee sinds de jaren tachtig het gros van de werkende bevolking ook in de westerse wereld te kampen heeft.

Daarnaast wordt hier ook plaats gemaakt voor de schetsboeken van de kunstenaar en het daaraan gekoppelde online project, 100 Sketchbooks. Dit omvangrijke beeldarchief dat twee decennia ontspant, van 1995 tot 2016, geeft inzage in het denk- en werkproces van de kunstenaar en toont hoe hij ideeën, vormen, motieven of woordspelingen ontwikkelt en herwerkt. (http://sketchbooks-sventjolle.net/)

In de statige ruimte van de galerie in Berchem is het tweede luik van de tentoonstelling — Collecting dust — te zien. Oude en nieuwe sculpturale werken brengen er een reflectie op gang over de waarde van het ‘niets doen’ en verwijzen tegelijk naar de status van kunstobjecten in een depot. Een nieuw sculpturaal ensemble waarbij een poetsvrouw achter een bank ligt te slapen, doet nadenken over de beeldspraak en de connotatie met 'stilstand' of 'non-actief'. Vanuit het perspectief van de poetsvrouw kan het vergaren van stof namelijk erg arbeidsintensief zijn.

 

Sven ’t Jolle 
Collecting Dust, Drawings & Debt 
PLUS-ONE Gallery


07.09.2017–22.10.2017
Nieuw Zuid

Berchem 
21.09.2017–21.10.2017


Artist Talk at M HKA
14.09.2017

Micha Pycke | Club Paradis

Club Paradis | PR & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.