Solotentoonstelling met 150 schilderijen en tekeningen van Philippe Vandenberg in Hauser & Wirth New York

Vanaf 27 juni presenteert Hauser & Wirth in New York een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Belgische kunstenaar Philippe Vandenberg (1952 - 2009). De Estate Philippe Vandenberg, opgericht door de drie kinderen van de kunstenaar na zijn zelfgekozen dood in 2009, wordt sinds 2012 vertegenwoordigd door de prestigieuze galerie. Toch is het pas de eerste solotentoonstelling in New York na zijn dood. Curator is Anthony Huberman, directeur van het CCA Wattis Institute for Contemporary Art in San Francisco. De tentoonstelling bevat meer dan 150 schilderijen en werken op papier die de kunstenaar in zijn laatste levensjaren maakte. Vandenberg ontwikkelde doorheen zijn carrière een heel eigen benadering van kleur, tekst en vorm. Zijn werk ademt een rauwe dwingendheid uit die complexe emoties oproept.

De tentoonstelling vindt plaats over de drie verdiepingen van de galerie, en traceert de benaderingen en beelden die Vandenbergs laatste jaren gekenmerkt hebben. Schilderijen en tekeningen die tussen 2006 en 2009 zijn gemaakt, onderzoeken zijn obsessieve zoektocht naar de spanningen tussen taal en abstractie, woorden en woordeloosheid. In 'No Title' (2009) staan de woorden 'een man zegt niets, hij schildert' ('un homme ça ne dit rien, ça peint') in pastelkleur op de bovenkant van de pagina, waarmee Vandenberg de tegenstrijdigheid tussen het gebruik van taal en de beperkingen van wat taal kan overbrengen, uitwist. 

Vandenberg creëerde honderden werken — vaak op papier — met raadselachtige woorden en zinnen in het Frans, Engels, Duits en Spaans. In een van de ruimten van de tentoonstelling krijgt een raster van tekeningen een paradoxaal verrijkende en destabiliserende kracht, waarbij eenvoudige zinnen en woorden steeds herhaald worden tot ze haast vreemd en onbegrijpbaar aanvoelen.

In de tentoonstelling zijn ook een aantal van Vandenbergs tekenboeken te zien. Als onderdeel van zijn studiopraktijk vulde Vandenberg honderden boeken met tekeningen van figuren en abstracte vormen die in verschillende geometrische patronen herhaald werden en zo vorm geven aan een raadselachtige persoonlijke iconografie. 

 

Philippe Vandenberg 
Hauser & Wirth New York, 69th Street 
27 juni 2017 – 28 juli 2017 
​Opening: Dinsdag 27 juni 2017, 18:00-20:00

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Publicatie

De tentoonstelling wordt vergezeld van een nieuwe geïllustreerde publicatie die de hele loopbaan van Vandenberg behelst en die essays van David Anfam en Wouter Davidts bevat, net als Philippe Vandenbergs laatste interview met Ronny Delrue; en een getranscribeerde discussie over het werk van Vandenberg met professoren en kunstcritici als Jo Applin (Courtauld Institute of Art, Londen), Anna Dezeuze (Marseille-Méditerranée), Maarten Liefooghe, Raphäel Pirenne Erg, La Cambre, Brussel), Merel van Tilburg (Universiteit van Genève) en John C. Welchman (Universiteit van Californië, San Diego).

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Over de kunstenaar 

Het oeuvre van de vooraanstaande Belgische schilder, tekenaar en schrijver Philippe Vandenberg wordt gekenmerkt door een innerlijke zoektocht waarin verschillende literaire, filosofische en kunsthistorische referenties voor een tijdelijke toestand van verwondering zorgen. 

In 2009 stierf Philippe Vandenberg een zelfgekozen dood. Zijn 3 kinderen - Mo, Hélène en Guillaume - richtten de Estate Philippe Vandenberg op, die zich tot doel stelt het werk van hun vader op internationaal niveau actueel te houden. Afhankelijk van het project betrekken de 3 kinderen specialisten uit verschillende disciplines erbij: museumdirecteuren, curatoren, kunstcritici, kunsthistorici, onderzoekers, beeldende kunstenaars, fi lmmakers, architecten, verzamelaars en ondernemers. Door het smeden van banden en het creëren van dialogen tussen de werken van Philippe Vandenberg en andere kunstenaars, wakkert de Estate nieuwe lezingen van zijn oeuvre aan, en tracht ze het erfgoed van de kunstenaar levendig en actueel te houden. De Estate Philippe Vandenberg wordt exclusief wereldwijd vertegenwoordigd door galerij Hauser & Wirth.

Na een aantal solo- en groepstentoonstellingen in Europa stelt Vandenberg voor het eerst in New York tentoon in 1986, waarna het Guggenheim Museum een ​​van zijn schilderijen verwierf voor zijn collectie. Vandenberg werd destijds beschouwd als een van de meest succesvolle Belgische hedendaagse kunstenaars. In 1999 volgde een aantal belangrijke solo tentoonstellingen, waaronder in 1995 in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent (nu SMAK), in het MuHKA - Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, en in 2006 met 'L'important c'est le Kamikaze : Oeuvre 2000 - 2006 'in het Musée Rimbaud in Charleville-Mézières. Het De Pont-museum in Tilburg (2012) en La Maison Rouge in Parijs (2014) lieten werken van de kunstenaar in dialoog treden met de Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere. Recente opmerkelijke tentoonstellingen omvatten een solotentoonstelling in Drawing Room in Londen (2016), en 'Live or Die. Philippe Vandenberg en Bruce Nauman 'bij Gallery Sofie Van de Velde in Antwerpen (2017).

 

Press Release

PDF - 1.0 Mb

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.