Solotentoonstelling van Ken Kitano bij IBASHO

IBASHO presenteert een solotentoonstelling van de Japanse fotograaf Ken Kitano (1968, Tokio), getiteld "Gathering Light". De tentoonstelling legt de filosofische benadering van Kitano bloot aan de hand van een selectie uit vier reeksen: de oudere reeksen “Flow and Fusion”, “our face” en “one day”, en de meest recente serie 'Gathering Light’.

In de serie 'Flow and Fusion' legt Kitano door middel van een langzame sluitertijd het stadsbeeld van Tokio in de jaren negentig vast, wat een soort apocalyptische periode was van bijzondere gebeurtenissen, zoals het uiteenspatten van de Japanse bubbeleconomie, de Grote Hanshin-aardbeving, en de terroristische acties van de Aum religieuze cultus. Deze serie kan worden gezien als een traject van Kitano's verkenning van de grens tussen ‘zelf’ en ‘anderen’. Door getuige te zijn van de dynamiek van de beweging en het leven van mensen, creëerde Kitano een verhoogd realisme van de gemeenschappelijke, openbare omgevingen die hij fotografeerde en vroeg zich af wat de rol van het menselijk bestaan ​​was, inclusief hijzelf.

De serie "our face" toont de volgende fase van zijn zoektocht naar menselijke omstandigheden in deze hedendaagse wereld. Dit epische project begon in 1999. Elke samengestelde foto in "our face" bevat een groot aantal overlappende portretten - die mensen uit verschillende sociale groepen weergeven - afgedrukt op hetzelfde vel fotopapier. De groepen zijn gevarieerd, variërend van schoolmeisjes in Harajuku tot de vissers van het schiereiland Boso. Hoe meer gezichten op elkaar worden afgedrukt, hoe meer de contouren van het individu vervagen. De meeste van deze mensen komen uit verschillende culturele achtergronden en worden door de samenleving als een soort ‘andere’ beschouwd. In een globaliserende wereld lijkt de structuur van onze samenleving degenen die niet de 'norm' vertegenwoordigen uit te sluiten en te negeren. Bij het maken van het werk ontdekte Kitano dat er vele soorten 'anderen' op deze aarde zijn en dat dit gevierd moet worden.

"One day" is een unieke reeks landschappen, gemaakt tijdens het eerste decennium van het millennium, waarin Kitano opnieuw lange belichtingen gebruikt om gedurende één dag zonsopgang tot zonsondergang vast te leggen. Dankzij de eenvoudige landschappen kunnen kijkers vele uren van een enkele plaats in één foto ervaren. De lange strepen aan de hemel roepen een gevoel van buitenaardsheid op. Door het werk wil hij een sterk bewustzijn van de aarde en al haar grootheid genereren. Terwijl we ons concentreren op het merkwaardige pad van licht en de intense atmosfeer, herinneren de beelden de kijkers er snel aan dat we slechts een klein deel van een veel groter universum zijn.

Zijn meest recente project "Gathering Light" is een voortzetting van Kitano's fascinatie voor licht. Hij begon dit project na de ramp in Fukushima in 2011. Kitano begon na te denken over de aarde, de zon en het universum in relatie tot elkaar. Voor "Gathering Light" installeerde hij een filmcamera op een dak van de winterzonnewende tot de zomerzonnewende om een ​​lange belichting te creëren. Na zes maanden verwijderde hij voorzichtig de camera en herstelde de film. Nadat de afbeeldingen waren ontwikkeld, werden ze gescand en aangepast met Photoshop om de door de film opgenomen informatie te verzamelen. Hier sprongen de onzichtbare sporen van licht naar buiten en zweefden naar de oppervlakte. De revolutie van de aarde en de rotatie van de kosmos zijn 4,6 miljard jaar ongewijzigd gebleven en zijn door talloze lijnen in de foto's geëtst. Het beeld verschijnt en toont eindelijk wat het menselijk oog niet kon waarnemen. Voor Kitano is dit de essentie van fotografie.


Ken Kitano

Kitano woont in Tokio, waar hij in 1968 werd geboren. In 1991 studeerde hij af aan het College of Industrial Technology van de Nihon University. Hij is freelance fotograaf sinds 2003. Kitano won de 'Society of Photography Award' in 2004 en de 'Newcomer's Award' van de Photographic Society of Japan in 2007. In 2011 won hij de 'New Photographer Award' voor de 27e Higashikawa Award en de 'Special Prize' voor de 14e Taro Okamoto Award voor hedendaagse kunst. Hij heeft talloze solo- en groepstentoonstellingen gehad in Japan en in het buitenland.


KEN KITANO ​
Gathering Light
14 september - 20 oktober 2019
IBASHO Gallery
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen
www.ibashogallery.com


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.