Solotentoonstelling van Ben Sledsens bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert van 3 september tot 10 oktober de derde solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Ben Sledsens (°1991, woont en werkt in Antwerpen), getiteld Morning Moon. ​

Sledsens’ werken getuigen van een diepgaande kennis van de kunstgeschiedenis. Zijn heldere, levendige kleuren herinneren ons aan kunstenaars zoals Henri Matisse en Pierre Bonnard. Net zoals zijn voorgangers weet Sledsens zijn kleuren op een heel eigen manier samen te brengen die zijn werken voorzien van een bepaalde intensiteit en signatuur. Daarnaast verwijst hij met zijn kleurgebruik, naïeve perspectieven, doordachte composities en herinterpreteringen van het landschap naar een lange traditie in de schilderkunst en naar grote meesters zoals Claude Monet, Henri Rousseau en Pieter Breughel De Oude.

De antithese van de tentoonstellingstitel Morning Moon benadrukt het surreële, intieme, utopische en escapistische karakter van Sledsens’ werken. Hoewel hij zich vaak laat inspireren door zijn directe omgeving, geven zijn schilderijen niet de realiteit weer, maar interpretaties daarvan. Zo duiken er doorheen zijn oeuvre vaak personages op die refereren naar de kunstenaar zelf, zijn vriendin Charlotte De Geyter en kleding uit haar modelabel BERNADETTE. In deze tentoonstelling vinden we hen terug in werken zoals The Huntswoman and the Wanderer, Shooting Apples en Girl lying in the grass. Hierin gaat hij soms zelfs zo ver dat hij zichzelf en andere personages herleidt naar een archetype - zo typeert hij zichzelf vaak als The Wanderer en zijn vriendin als The Huntswoman. Die interesse voor archetypes vinden we ook terug in zijn reeks dierenportretten. Zo zijn de vos en de ekster twee van de meest typerende dieren die in veel mythes en sagen opduiken doorheen verschillende culturen. Sledsens interesseert zich hier vooral in hoe één beeld verschillende betekenissen kan oproepen en hoe efemeer die betekenis is afhankelijk van de plaats en tijd. Naast terugkerende motieven en personages verbindt Sledsens zijn werken ook door subtiele links te leggen binnen de composities van zijn werken, wat bijdraagt tot het samenstellen van een coherente, fictieve wereld die tijd en ruimte weet te overstijgen.

Door de grote schaal van zijn canvassen maakt hij zijn universum toegankelijk voor de toeschouwer. Met zijn sterk doordachte composities leidt Sledsens onze blik door het werk, waarmee hij ons niet alleen uitnodigt om de denkpistes en de motivaties van de personages te beschouwen, maar ook de plaatsen en de gebeurtenissen die binnen zijn levendige en soms ook eenzame scenario’s ontstaan. Zijn werken zijn nooit slechts een momentopname, maar vertellen een verhaal met een open begin en einde die de toeschouwer zelf kan invullen.


Ben Sledsens
3 september - 10 oktober 2020
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50, ​
2000 Antwerpen


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.