Het Joods Museum van België presenteert een unieke tentoonstelling van Sol LeWitt

Persbericht - Voor onmiddellijke verspreiding


Sol LeWitt
Wall drawings, works on paper, structures (1968 – 2002)

Van 3 december 2021 tot 1 mei 2022 ​
Joods Museum van België


Het Joods Museum van België presenteert een nieuwe tentoonstelling gewijd aan de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007). De tentoonstelling wordt georganiseerd door Barbara Cuglietta en Stephanie Manasseh in samenwerking met de nalatenschap van de kunstenaar. 

Aan de hand van een unieke selectie van Wall Drawings (muurtekeningen), werken op papier, gouaches, structuren en archiefmateriaal uit de jaren 1960 tot 2000, belicht deze tentoonstelling de diversiteit en eenheid in Sol LeWitts productieve oeuvre. Het wordt een dubbele première: een verkenning van zijn Joodse roots en een onderzoek naar zijn banden met België. De tentoonstelling gaat ook gepaard met de lancering van de nieuwe Sol LeWitt-applicatie, ontwikkeld door Microsoft.

De tentoonstelling

Solomon (Sol) LeWitt, geboren in Hartford, Connecticut, in een familie van Joodse immigranten uit Rusland, was een pionier op het gebied van conceptuele en minimalistische kunst, en staat vooral bekend om zijn Wall Drawings. Hoewel hij niet religieus was en een seculier leven leidde, onderhield Sol LeWitt gedurende zijn hele leven een discrete maar hardnekkige band met zijn Joodse achtergrond. In de jaren negentig raakte hij actiever betrokken bij zijn gemeenschap in Chester, Connecticut, en ontwierp hij de nieuwe synagoge van de gereformeerde Congregatie Beth Shalom Rodfe Zedek, die in 2001 werd geopend. Voor Sol LeWitt was het ontwerp van een synagoge "een probleem van geometrische vormen in een ruimte die aangepast is aan ritueel gebruik". Aan de hand van archieven, tekeningen, foto's en getuigenissen verkent de tentoonstelling in het Joods Museum van België de ontstaansgeschiedenis van dit belangrijke project, dat tot nu toe weinig bekend is bij het grote publiek.

De tentoonstelling gaat ook in op een ander vergeten aspect van Sol LeWitts carrière: de nauwe relaties die de kunstenaar doorheen zijn carrière ontwikkelde met Belgische verzamelaars, galeriehouders en in België gevestigde kunstenaars. Zo zal onder meer Wall Drawing #138, voor het eerst gemaakt in Brussel in de galerie MTL - die een pioniersrol speelde bij de introductie van conceptuele kunst in België - worden getoond, evenals Sol LeWitts samenwerking met de architect Charles Vandenhove bij het ontwerp van het Universitair Ziekenhuis in Luik.

Alle werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit Belgische openbare en privé-collecties, alsook uit de LeWitt Collection. De Wall Drawings, die rechtstreeks op de muren van het Joods Museum van België worden aangebracht, vormen een uitzonderlijke participatieve ervaring, waarbij in Brussel gevestigde jonge kunstenaars en studenten aan kunstscholen worden samengebracht met professionele kunstenaars uit de studio van LeWitt. Voor elke muurtekening worden teams gevormd rond een professionele assistent die met de lokale studenten werkt en hen begeleidt. Dit educatieve initiatief is voor hen een unieke kans om betrokken te worden bij het creatieve proces van een van de grootste Amerikaanse kunstenaars.

Ten slotte is de tentoonstelling in het Joods Museum van België de gelegenheid om in België een applicatie voor smartphones te lanceren, gewijd aan de kunstenaar en zijn werk en ontwikkeld door Microsoft in samenwerking met de LeWitt Collection. In overeenstemming met de wens van Sol LeWitt om kunst voor iedereen toegankelijk te maken, zal deze applicatie de bezoekers een unieke meeslepende en educatieve ervaring bieden.


De curatoren aan het woord

Barbara Cuglietta:

"De stem van het Joods Museum van België is die van een plek waar verhalen worden verteld. Door de verhalen die worden verteld in de tentoonstelling Sol LeWitt. Wall drawings, works on paper, structures (1968 – 2002), zal de manier waarop secularisme en spiritualiteit elkaar kunnen ontmoeten binnen het Jodendom worden belicht, evenals de kracht van persoonlijke relaties in de artistieke creatie."

Stephanie Manasseh:

"Ik had het genoegen tijd door te brengen bij de Sol LeWitt Foundation, aan de Yale University en met Sol's familie, zijn vrouw Carol en dochter Sofia, die me een prachtig inzicht boden in het leven van de kunstenaar. Als een Noord-Amerikaanse Joodse vrouw voel ik me vereerd om zijn werk te presenteren in mijn gastland, België, voor een eerste tentoonstelling in het Joods Museum van België, waarbij ik de bezoeker een verkenning van zijn leven kan bieden."

Persconferentie

Woensdag 1 december 2021, 11u
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via mail aan [email protected]


Perscontacten

Club Paradis ​
Voor meer informatie, interview-aanvragen en beelden in hoge resolutie: ​
Micha Pycke: [email protected] (0486 680 070) ​
Albane Paret: [email protected] (0476 57 37 82)

Joods Museum van België ​
Caroline Roure: [email protected] (0470 31 74 94)
www.mjb-jmb.be


 

 


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.