Gallery Sofie Van de Velde viert vijfde verjaardag met feestelijke tentoonstelling rond licht

De Antwerpse Gallery Sofie Van de Velde bestaat vijf jaar, en dat wordt gevierd met een feestelijke tentoonstelling rond (neon)licht! Vanaf 7 december tot 21 januari presenteert de galerie de tentoonstelling Celebrations Part 1 - Let There Be Light. 

De tentoonstelling, met gastcurator Joris Van de Moortel, brengt een indrukwekkende lijst kunstenaars samen die allen werk presenteren dat licht bevat, en meer bepaald neonlicht. De toeschouwer krijgt zo een eigenwijs en speels overzicht van meer dan dertig hedendaagse kunstenaars, van zeer jonge en misschien minder bekende makers, tot kunstenaars die reeds decennia lang met neonlicht bezig zijn als Keith Sonnier, Leo Copers, Sarkis en Iván Navarro. 

De tentoonstelling is tevens een viering van de filosofie van de galerie, die van bij haar begin in 2012 samenwerking en kruisbestuiving hoog in het vaandel heeft gedragen. Vooreerst is er de aanstelling van Joris Van de Moortel, iemand met wie Sofie Van de Velde al een heel parcours heeft afgelegd, als curator. Maar daarnaast komt die filosofie ook tot uiting door een aantal personen in de expo te integreren die in de eerste plaats niet om hun kunst bekend staan, zodat verrassende, interessante kruisbestuivingen ontstaan. Zo zal er ook werk te zien zijn van designerduo Muller Van Severen, muzikant Alan Vega en modeontwerpers AF Vandevorst, met wie zowel Joris Van de Moortel al Sofie Van de Velde een geschiedenis hebben. In 2015 werd de galerij voor de gelegenheid omgedoopt tot Slagerij Van de Velde. Van de Moortel hakte er toen vakkundig op muziek van zijn band Dan Browne de wit gespoten kledingstukken van A.F. Vandevorst tot mootjes, om daarna luchtledig te verpakken en te verkopen in een echte koeltoog.

De presentatie van deze tentoonstelling wordt eerder plastisch opgevat: licht speelt vanzelf met haar omgeving. In het daglicht zal de tentoonstelling anders zijn dan ‘s avonds, wanneer het donker is. De dialoog tussen werken onderling heeft een impact op de architectuur, de interacties tussen verschillende kleuren creëert schaduwen en verandert eveneens het perspectief van de bezoeker die in de ruimte staat. De toeschouwer hoeft overigens niet noodzakelijk naar de werken toe te bewegen: hun gloed strekt zich ook uit.

Galerie Sofie Van de Velde
Door haar ervaring in het begeleiden van kunstenaars, heeft Sofie Van de Velde gekozen voor een procesmatige promotiegalerij. Enerzijds toont ze kunstenaars die meer bekendheid kennen in buiten- dan binnenland, anderzijds kiest ze ook voor talenten waarin ze gelooft. Door de nauwe samenwerking met een netwerk van Belgische en internationale galerijen verbreedt ze het netwerk van al haar kunstenaars. Doorheen de jaren is Gallery Sofie Van de Velde een plek geworden waar kunst kan gezien, ervaren en besproken worden. ​Maar Sofie Van de Velde is ook steeds op zoek naar interessante samenwerkingen en kruisbestuivingen. Zo werkt ze regelmatig samen met andere - Belgische en internationale - galeries en opende ze in mei 2017 samen met Jason Poirier dit Caulier van Plus-One een nieuwe ruimte op het Antwerpse Nieuw Zuid, waar ook deze tentoonstelling plaatsvindt.

 

CELEBRATIONS
Let There Be Light
Curator: Joris Van de Moortel 

Met
: Guillaume Bijl, Atelier Bildraum, Thomas Bogaert, Lieven De Boeck, Nico Dockx, Michel François, Mekhitar Garabedian, Leo Jacobs, Brigitte Kowanz, Kris Martin, Iván Navarro, Navid Nuur, Sarkis, Kelly Schacht, Paul Schwer, Keith Sonnier, Dennis Tyfus, Patrick Van Caeckenbergh, Joris Van de Moortel, Jan Van Den Bosch, Steve Van den Bosch, Herman Van Ingelgem en Chloé Op de Beeck, Jan van Munster, Muller Van Severen, A.F. Vandevorst, Alan Vega, Andy Bauman, Sarah Yu Zeebroek 

Opening 
Donderdag 7 december, 18:00-21:00
Tijdens de opening zal Joris Van de Moortel een editie voorstellen die deels ook ter plekke zal worden gemaakt

Tentoonstelling loopt tot 21 januari 2018
 

Sofie Van de Velde Gallery
Nieuw Zuid
Leon Stynenstraat 21
2000 Antwerpen

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.