Kunstenaarsduo Sofie Middernacht en Maarten Alexander bij Ingrid Deuss Gallery

Het Belgisch-Nederlandse kunstenaarsduo Sofie Middernacht en Maarten Alexander presenteert vanaf 30 maart hun nieuwe reeks ‘Like today, but more like forever’ bij Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen.
 

Met deze kwetsbare fotowerken, bestaande uit veelvuldig gelaagde scans van medicijndoosjes, zoekt het duo de grens op tussen fotografie en conceptuele kunst. Door hun transparantie en fragiliteit lijken de werken haast te zweven in de ruimte. Maar achter die schijnbare lichtheid schuilt een zwaarmoedig thema. De gescande medicijndozen zijn afkomstig van een geestelijk zieke naaste van een van de kunstenaars, die door een psychotische stoornis dagelijks medicatie dient in te nemen. Als een persoonlijk verwerkings- en aanvaardingsproces worden de scans laag na laag opgebouwd en ontleed, als ware het een zorgvuldige dissectie van het subject. De gelaagdheid is zowel letterlijk als symbolisch aanwezig. Door meerdere transparante lagen toe te voegen tussen onderwerp en kijker lijkt het wel alsof de werken duidelijker worden, als een eindeloos aanslepend probleem dat zich manifesteert door heel veel herhaling. 

Net als hun vorige reeks ‘Vulnerable Dimensions — waarbij keuzes en de uitdagingen die gepaard gaan met het maken van die keuzes centraal staan — stelt ook deze reeks de ambacht in de fotografie, het analoge denken, het belang van de presentatie en de bewustwording van het kijken centraal. Wat zien we precies? Zijn we voyeurs van een intiem en erg persoonlijk proces? Als toeschouwer zit je in een bevreemdende positie, waarbij tegelijk een gevoel van schoonheid, fragiliteit, intimiteit en kwetsbaarheid opgeroepen wordt. 


Over Sofie Middernacht en Maarten Alexander

Sofie Middernacht en Maarten Alexander vormen al enkele jaren een onafscheidelijk (foto)duo. Ze bundelden hun krachten op creatief niveau nadat ze ontdekten dat ze dezelfde verlangens hadden als het ging om fotografie. De kracht van het duo ligt vooral in de combinatie van het conceptuele idee en de technische innovatie.
Terwijl hun academische en professionele opleiding zeker een invloed hebben op hun werk, is de samenwerking diep geworteld in het hier en nu. Middernacht en Alexander dwingen zichzelf om anders te kijken naar elk project, en uit te werken hoe je het beste visuele resultaat bereikt. Dat is zo in hun modefotografie, maar evengoed in hun vrij werk. Dat resulteert vaak in een verrassende, ongewone, niet-alledaagse aanpak.
 

Sofie MIddernacht & Maarten Alexander
Like today, but more like forever
30 maart — 19 mei 2018
Ingrid Deuss Gallery
Opening: 30 maart, 19:00

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.