Sofacq Gallery presenteert 'Treize de Flandres'

Opening: 8 mei, 20u

Sofacq Gallery presenteert van 8 t.e.m. 26 mei de groepstentoonstelling ‘Treize de Flandres’.

De galerie en tentoonstelling is een initiatief van Peter Rodrigues, verzamelaar en ondernemer achter onder meer biobakkerij De Trog, brouwerij De Wilde Brouwers en voedseldistributeur Delisol.

Als collectionneur staat Rodrigues bekend als een gepassioneerde aankoper van grote, monumentale installaties, niet zelden van jonge, Belgische kunstenaars. In de collectie van de galerie zit vroeg werk van kunstenaars als Rinus Van de Velde, Nel Aerts, Mathieu Ronsse en Jos de Gruyter en Harald Thys.

In 2017 kocht hij een oude SOFACQ schoenenfabriek uit het interbellum in Merelbeke, net buiten Gent. SOFACQ stond oorspronkelijke voor ‘Société de fabrication de Chaussures de Qualité”. Rodrigues behield de naam, maar verving ‘Chaussures' door ‘Culture’. 

Het is een hybride plek, waar onderdak geboden wordt aan een brouwerij, een taartenbakkerij, een kunstcafé en een kunstgalerie van ongeveer 1.000 m2. De galerie werkt met en rond haar collectie, en toont tijdelijke tentoonstellingen in dialoog met de collectie.

De tentoonstelling ‘Treize de Flandres’ presenteert werk van dertien kunstenaars uit Vlaanderen, waarvan er 10 reeds in de collectie zitten. De werken worden geplaatst in dialoog met de collectie, waardoor verrassende linken ontstaan en de expo ook een unieke gelegenheid biedt om van bepaalde kunstenaars nieuw werk te zien naast ouder werk uit de collectie.

‘Treize de Flandres’ bevat zowel gevestigde namen als Nel Aerts, Leyla Aydoslu, Elke-Andreas Boon, Kelly Schacht, Karin Hanssen, Ada Van Hoorebeke en Sharon Van Overmeiren; als meer opkomend talent als Rut Buelens, Silke Catteeuw-De Smul, Louise Delanghe, Liza François, Ilse Monkerhey en Griet Troch.

Rodrigues koos deze kunstenaars haast intuïtief, zoals hij zijn tentoonstellingen opbouwt. Het is een eigenzinnige en persoonlijke selectie van zijn 'coup de coeurs'. Van kunstenaars waar hij al jaren mee werkt en met wie hij intussen een persoonlijke band heeft tot kunstenaars wiens werk hij net leert kennen.

"De titel van de tentoonstelling is niet ‘Les Treize de Flandres, maar ‘Treize de Flandres’. Met deze nuance wil ik aangeven dat de tentoonstelling allerminst ​ de pretentie heeft een rangorde van Vlaamse ​ kunstenaars op te dringen, maar dat ze een loutere private keuze van een verzamelaar is.”
— Peter Rodrigues

Treize de Flandres ​
8 mei - 24 mei 2024
Met:
Nel Aerts, Leyla Aydoslu, Elke-Andreas Boon, Rut Buelens, Silke Catteeuw-De Smul, Louise Delanghe, Liza François, Karin Hanssen, Ilse Monkerhey, ​ Kelly Schacht, Griet Troch, Sharon Van Overmeiren en Ada Van Hoorebeke

Sofacq Gallery
Hundelgemsesteenweg 310
9820 Merelbeke

www.sofacqgallery.com


Selectie beelden van de tentoongestelde werken


Selectie beelden van Sofacq Gallery

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.