SOFACQ Gallery laat het werk van Xavier Mary in dialoog gaat met de collectie van Peter Rodrigues

SOFACQ Gallery, een initiatief van verzamelaar en ondernemer Peter Rodrigues, presenteert de tentoonsteling Good Year waarbij het werk van Belgische kunstenaar Xavier Mary in dialoog gaat met de collectie. ​

Good Year biedt een geselecteerd overzicht van Xavier Mary's 15-jarige reis als kunstenaar en traceert de evolutie van zijn gedurfde, veelzijdige visie. Zijn visueel brute taal slaat een delicaat evenwicht tussen strengheid en ironie, en biedt een scherpe reflectie op de postindustriële toestand en de verreikende nasleep ervan. De titel verwijst naar het iconische bandenbedrijf dat ooit symbool stond voor de Amerikaanse industriële welvaart.

Mary groeide op in Luik - ooit het kloppend hart van de industriële revolutie in Europa - en was getuige van de ingrijpende gevolgen van de deïndustrialisatie. De paradox van een ooit bloeiende industriële reus en de realiteit van zijn economische neergang dient zowel als achtergrond als katalysator voor zijn kunst. In zijn werk plaatst Mary gefabriceerde artefacten naast mythische archetypen; hij overbrugt het oude met het futuristische en verweeft het triviale met het universele. Hij mengt naadloos vakmanschap met technologie en creëert zo een op zichzelf staand sculpturaal mystiek universum. 

Zijn kunst is als een reactie tegen standaardisatie en commercialiteit in de globale context van vandaag. Zo gebruikt de kunstenaar vaak afgedankte objecten van de snelweg of onderdelen van auto’s om een vernietigend, ironisch discours over onze gemotoriseerde maatschappij te vertellen. Industriële objecten zijn het residu van een verleden van vooruitgangsgeloof en optimisme – met de auto als de ultieme mobiele en bevrijdende fetisj van de 20ste eeuw – maar dragen ook de kiem van een apocalyptische toekomst in zich.

Door ze uit hun gebruikelijke omgeving te halen en in een nieuwe context te integreren, verbindt Mary traditie met virtualiteit, fascinatie met doemdenken, industrie met kunst en geschiedenis, en dit doet de kunstenaar zowel in ernst als met ironie.

 


Xavier Mary: Good Year
26 januari - 16 maart 2025

Opening: 24 januari, 20:00

SOFACQ Gallery ​
Hundelgemsesteenweg 310
9820 Merelbeke
https://www.sofacqgallery.com


Peter Rodrigues:

De werken van Xavier Mary zijn sinds vele jaren prominent aanwezig en worden quasi permanent getoond in de collectie. 

De sculptuur ‘TNL’ (2013), gemaakt met oude verlichtingspanelen van de Brusselse binnenring heeft mij in 2014 omver geblazen in de tentoonstelling ‘De vierkantigste Rechthoek, Tom Barman ziet alle hoeken van een eeuw Belgische kunst’ in Kunsthal Kade (Amersfoort, NL). 

Bij zijn Brusselse galerij Baronian ben ik nadien systematisch werk van Xavier blijven aankopen, mede ondersteund door het enthousiasme van de kunstenaar zelf en zijn galeriehouder Albert Baronian. 

De tentoonstelling in de SOFACQ beoogt een dialoog tussen het werk van Xavier met werken van andere kunstenaars uit de collectie. Bij de opbouw heb ik diep in mijn verzameling moeten tasten en hebben de twee laatste collectieaankopen van Ilse Monkerhey en Ellen Dhondt een verrassende plaats gevonden.

Net zoals in de prachtige solotentoonstelling van Xavier in 2019, ‘MX TEMPLE’ in BPS22 (Charleroi, BE), is een deel van de hier getoonde werken geïnspireerd door de reis van Xavier naar Cambodja enkel jaren geleden. 

Een reuzegroot gestileerd Boeddha beeld wordt omgeven door enorme vrachtwagen banden en smileys. De binnenkant van de banden zijn ingevuld met ronde paneeltjes met dynamische ledverlichting. Xavier bestelt deze paneeltjes via het internet bij een kleine, artisanale werkplaats ergens aan een rivieroever in Cambodja. In de motieven van de ledverlichting staat de lotusbloem centraal en wordt deze bloem omringd door mantra’s van ​ de zevende grootste Chakra van het Hindoe Tantrisme. 

De Boeddha hebben we omringd met werken van Ugo Rondinone, Peter Rogiers, Anneke Eussen, Edward Lipski en Ellen Dhondt. 

Een tweede pijler in het getoonde oeuvre van Xavier zijn de onheilspellende tekeningen van de aanvallende zeearend. Het is dezelfde tekening die Xavier reeds meedroeg op zijn skateboard waarmee hij als 12 jarige verongelukte en in coma belande. De verwantschap met het werk van de Amerikaanse skateboarder Ed Templeton uit de collectie is dan ook evident.

Tenslotte verrassen de smileys met hun materiaalkeuze en hun zachte pastelkleuren.

Ze verraden voor mij de langzame doorbraak van een meer zachtmoedige en romantische Xavier Mary. Deze maturisatie explodeert in de beide verbluffende tekeningen van een beeld in de Santa Maria kathedraal in Mahon, ​ Menorca, die ik in de zomer 2014 met Xavier bezocht heb.

— Peter Rodrigues, januari 2025


Beelden

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.