S.M.A.K. plaatst de aankopen van Jan Hoet voor het museum in dialoog met de collectie van verzamelaarskoppel Matthys-Colle

Private Passion X Public Duty. ​
Hoet & Matthys-Colle: Through Collectors’ Eyes.
Persconferentie op 23 mei, 11u

Tien jaar na het overlijden van Jan Hoet (1936-2014), oprichter van S.M.A.K., onderzoekt deze tentoonstelling de gelijkenissen en verschillen tussen Hoets aankoopbeleid en dat van verzamelaarskoppel Roger en Hilda Matthys-Colle. Waarin verschilt de blik van de museumdirecteur van die van de verzamelaar? Hoe uit de publieke taak zich tegenover de private passie?

Met werk van onder meer Mike Kelley, Bruce Nauman, Kathe Burkhart, Berlinde De Bruyckere, Jef Verheyen, Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Hans Haacke, Sol LeWitt, Thomas Schütte, Jan Vercruysse, Franz West en Panamarenko biedt de tentoonstelling een gecondenseerd overzicht van de kunstgeschiedenis van de tweede helft van de twintigste eeuw – met weliswaar haast uitsluitend mannelijke en westerse kunstenaars.

Dr. Roger Matthys (1920-2016) was een van de oprichters van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (V.M.H.K.), een organisatie die ijverde voor een eigen museum en zelf ook kunst aankocht. Als voorzitter van ’74 tot ’79 had Matthys veel invloed op het aankoopbeleid van de V.M.H.K. Zijn privécollectie omvatte heel wat kunstenaars die werden tentoongesteld of aangekocht door het museum. Beide collecties zijn dan ook nauw met elkaar verweven en vullen elkaar aan. 

Gezien de historische verwantschap tussen de collectie van de verzamelaars en die van het museum worden zo hiaten ingevuld en soms ook werken samengebracht als koppels of ensembles. Van elke kunstenaar in deze tentoonstelling is – of was ooit – werk aanwezig in beide collecties.

De expo eert ook Hoets niet-aflatende strijd voor een eigen museum – eerst MHK, nu S.M.A.K. - en zijn unieke projecten zoals ‘Kunst in Europa na ‘68’ (1980), ‘Chambres d’Amis’ (1986) en ‘Documenta IX’ (1992). Werk uit deze tentoonstellingen of van de deelnemende kunstenaars werd ook geregeld gepresenteerd in dit museum of aangekocht voor de museumcollectie. 

Wat de Collectie Matthys-Colle zo interessant maakt, is niet alleen dat ze vijftig jaar omspant maar ook dat het verzamelaarskoppel vaak in een vroeg stadium werk kocht van kunstenaars en dit voor zowel hun privécollectie als voor de V.M.H.K. Vooral aan het einde van Dr. Matthys’ leven en na zijn overlijden, werden werken verkocht of omgeruild als ze niet langer in de collectie pasten of om middelen vrij te maken voor nieuwe aankopen. In 2020 werden 39 werken in langdurige bruikleen gegeven aan S.M.A.K. Deze tentoonstelling toont nu voor het eerst ook ander werk uit de Collectie Matthys-Colle. Gezien de historische verwantschap tussen de collectie van de verzamelaars en die van het museum worden zo hiaten ingevuld en soms ook werken samengebracht als koppels of ensembles. Van elke kunstenaar in deze tentoonstelling is – of was ooit – werk aanwezig in beide collecties.

Op de bovenverdieping gaat een archieftentoonstelling dieper in op de Collectie Matthys-Colle en op de figuur van Jan Hoet. In de ruimte van de Vrienden van S.M.A.K. kan je een selectie edities ontdekken van kunstenaars die vertegenwoordigd waren in de Collectie Matthys-Colle en werden uitgegeven door de V.M.H.K. 


Private Passion X Public Duty. ​
Hoet & Matthys-Colle: Through Collectors’ Eyes.
25 mei 2024 - 5 januari 2025
S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1, ​
9000 Gent

Website preview
SMAK Gent, Hedendaagse Kunst, tentoonstellingen, collectie
SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, zet kunstenaars en hun kunstwerken centraal voor een divers publiek. Als transparant en genereus huis profileren we ons als een artistiek laboratorium, een plek voor experiment en vernieuwing. We tonen hedendaagse kunstenaars en collectie.
S.M.A.K.

Persconferentie: donderdag 23 mei 2024, 11u

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen aan micha@clubparadis.be


Persbeelden

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.