Schönfeld Gallery presenteert een unieke tentoonstelling over de samenwerking tussen Hugo Claus en Albert Pepermans

Begin september stelt Schönfeld Gallery in haar nieuwe ruimte Schönfeld C in de Chaussée de Charleroi de tentoonstelling Fabels voor, met werk van Hugo Claus (1929-2008) en Albert Pepermans (°1947). De tentoonstelling kadert in een feestjaar waarin Schönfeld Gallery aan de hand van verschillende projecten de 75ste verjaardag van Albert Pepermans viert.

Tussen 1990 en 1995 realiseerden de dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker Hugo Claus en de kunstenaar Albert Pepermans samen drie projecten (Steeds/cité10 dagen met libération en Et voilà le travail). De werken die daaruit voortkwamen, zijn nu te zien in de tentoonstelling Fabels.

De originele tekeningen van Steeds/Cité worden als tweeluik tentoongesteld (van elke tekening maakte Pepermans een positieve en een negatieve versie).

De diptieken van 10 dagen met Libération werden getekend op dun patroonpapier. Zij worden verlijmd op doek en opgespannen op spieramen.

De grote monochrome werken van Et voilà le travail, oliepastel op patroonpapier, worden eveneens verlijmd op doek en opgespannen op spieramen. Ook de twintig aluminiumplaten worden getoond. De muziek die bij dit project hoort is op de achtergrond te horen.


Hugo Claus & Albert Pepermans: Fabels
4 september - 2 oktober 2021
Schönfeld C
Chaussée de Charleroi 78
1060 Brussels 


STEEDS/CITÉ

Parijs leverde de inspiratie voor de tekeningen in Steeds/Cité (1990). Van elke tekening maakte Pepermans een positieve en een negatieve versie, waarbij het wit-zwart het zwart-wit versterkte. Claus schreef gedichten bij de tekeningen en deed iets vergelijkbaars: hij componeerde tien tweeluiken, waarbij het ene gedicht het negatief is van het andere.

De twintig gedichten en twintig tekeningen (375 x 275 mm) werden gezeefdrukt door Jan Keyzer en uitgegeven door Galerie Camille von Sholz (Brussel, 1990). De oplage van 35 stuks werd genummerd en gesigneerd. Nadien verschenen de tekeningen en de gedichten in het Nieuw Wereldtijdschrift (maart-april 1991).

 


10 DAGEN MET LIBÉRATION

Voor 10 dagen met Libération (1990) gaven Claus en Pepermans gedurende tien dagen hun plastische visie op artikelen uit het dagblad Libération. Zij werkten elk in hun atelier, respectievelijk in Frankrijk en België, zonder elkaar te zien of te horen. Het enige bindende element tussen beide kunstenaars was materieel: hetzelfde papier, hetzelfde formaat, dezelfde techniek. Wat betreft thema’s en inspiratie was er geen afspraak. Per dag werden de werken genummerd zodat de werken één geheel vormen in een tweeluik.

 


ET VOILÀ LE TRAVAIL

Et voilà le travail (1995) bestaat uit tien monochrome werken op papier, formaat 150 x 200 cm. Pepermans maakte schetsen, Claus schreef er ‘tien kwatrijnen voor Albert Pepermans’ bij. Pepermans bracht ze in hand- schrift aan onder de monochrome sjabloonvelden. Het thema: vervreemding, vervagende herinnering, verlorenheid.

Daarnaast hamerde en beitelde Pepermans de teksten en de beelden in aluminiumplaten (formaat A4) en werd er een cd opgenomen waarop Claus zijn gedichten leest, begeleid door Albert Pepermans op piano (opname BRTN Radio 3, uitgave CC Strombeek-Bever, 1995).

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.