Schönfeld Gallery presenteert een dialoog tussen de collages van Jesse Willems en het werk van Jan Yoors

Schönfeld Gallery in Brussel presenteert in samenwerking met gallery 51 een duo-tentoonstelling met werk van Jesse Willems en Jan Yoors.

De tentoonstelling, die op beide locaties van de galerie in Brussel plaatsvindt, presenteert een unieke dialoog tussen de grafische collages van de Belgische kunstenaar Jesse Willems (1984) en de tekeningen en foto's van de Belgisch-Amerikaanse fotograaf, auteur en tapijtkunstenaar Jan Yoors (1922-1977). Yoors iconische zwart-wit foto’s van New York nodigden Willems uit de stad in zijn voetsporen te verkennen.

Op het eerste gezicht lijken de collages van Jesse Willems (1984) een melancholische echo van het constructivisme. Maar vergis je niet. De beeldtaal refereert misschien naar de vooroorlogse avant-garde collagetechniek en ontwikkeling van de abstracte kunst maar Willems geeft gevoelig de hedendaagse tijdsgeest weer. Hij verzamelt, ordent en selecteert in een lucide droom van controle op de hem omringende chaos. 

In een wereld waar alles sneller en meer moet zijn gaat de kunstenaar met zijn camera op zoek naar rustpunten en verstilling. Hij focust op urbane details, zoekt licht en reflectie, schaduw en contrast tot de tegenstelling abstract-figuratief niet meer bestaat en geometrische figuren poëtische, sferische beelden worden. In het Oudgrieks bestonden twee woorden voor tijd; ‘chronos’ en ‘kairos’. ‘Chronos’ om te verwijzen naar de chronologische of opeenvolgende tijd, en ‘kairos’ verwijst naar een opportuun of juist moment voor actie, een gelegenheid. Dat moment of ogenblik fotografeert Willems spontaan op zijn stedelijke zoektocht naar houvast. De ‘gevonden composities’ worden in zijn studio herwerkt maar niet zonder zijn drang naar orde en controle uit te dagen door te werken op oud ‘gevonden papier’. Het verhaal van de textuur en de patine geeft dimensie. Het zijn de littekens die boeien en waardoor hij zich intuïtief laat leiden. Men kan stellen dat wij allemaal een collage zijn van onze interesses, invloeden, ervaringen en inspiraties. De geschiedenis beweegt en verandert constant. We leven, verzamelen, kijken naar de wereld en pogen selectief samen te stellen wie we zijn op dit moment. Later voegt Willems als titel flarden uit magazines en songteksten toe. Het geheel wringt. Ook de kunstenaar weet dat controle een illusie is. Hij verwijst naar de stoïcijnen: “De wereld is in twee categorieën te verdelen: wat in onze macht ligt en wat niet in onze macht ligt.” Willems heeft geen vat op de grote stad New York maar wel op die éne scherpe schaduw die net valt en doet ons stilstaan bij waar we te vaak achteloos aan voorbijgaan. 

Voor deze tentoonstelling zoekt de kunstenaar het verleden op in een dialoog met de Belgisch-Amerikaanse fotograaf, auteur en tapijtkunstenaar Jan Yoors (1922-1977). Deze kleurrijke figuur werd door zijn hulp aan de Roma zigeuners gevangengenomen tijdens de oorlog en trok na zijn vrijlating naar New York. Yoors foto’s van New York, hardscapes op het snijpunt van abstractie, nodigden Willems uit de stad in zijn voetsporen te verkennen. In deze wervelende en overweldigende stad is stilstaan sowieso een daad van rebellie. Yoors werd er aan het eind van zijn leven ironisch letterlijk tot stilstand gedwongen toen hij door diabetes beide benen verloor. Hij richtte zich op het maken van zuivere lijntekeningen van het silhouet van zijn vrouw. Deze sensitieve lijnritmiek delen beide kunstenaars die bewijzen dat, voor wie goed kijkt, abstractie overal ontspruit uit het alledaagse leven. 

Willems wordt gedreven door de monumentaliteit van wat ons figuratief omringt en puurt het uit tot de essentie ons naakt, kwetsbaar en krachtig tot stilstand verleidt. In deze overweldigende en opgejaagde wereld is hij de onverbiddelijke curator van de kleine wezenlijkheid.

 


KAIROS
Jesse Willems & Jan Yoors
6 november - 17 december ​ ​ ​ ​
Schönfeld Gallery Rivoli
Schönfeld Saint-Gilles

https://www.schonfeldgallery.com


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.