Schönfeld Gallery luidt de zomer in met een tentoonstelling met 8 vrouwelijke kunstenaars en een onverwachte gastcurator

Caroline Pauwels, voormalig rector van de VUB, stelt een zomertentoonstelling samen voor de Brusselse Schönfeld Gallery. De tentoonstelling heet Summertime, and the living is easy en brengt 8 vrouwelijke intergenerationele kunstenaars samen uit verschillende disciplines. Naast schilderkunst en fotografie, wordt er ook mode en keramiek gepresenteerd, media die minder snel in een hedendaagse kunstgalerie te vinden zijn.

Pauwels koos deze kunstenaars haast intuïtief. Het zijn 'coup de coeurs' en ze brengt zo werken samen van mensen die al lang haar pad kruisten, en met wie ze intussen stuk voor stuk een persoonlijke band heeft. Elk van hen roept op een eigen manier en vanuit een eigen medium een zomergevoel op.

De kunstenaars vertegenwoordigen verschillende generaties — de jongste is 27 en de oudste 70 — en verschillende media, maar delen wel eenzelfde energie en subtiel engagement ten aanzien van de natuur en onze planeet. Het resultaat is een verrassende tentoonstelling die op het eerste zicht kleurrijk, vrolijk en ogenschijnlijk naïef lijkt, maar tegelijk sluimert er een serieuzere ondertoon.

De titel Summertime, and the living is easy (ontleend aan de song van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong) vat dit ook samen: de wat trieste ondertoon van deze zomerhit herinnert er ons aan dat ook de meest bruisende en uitbundige zomer voorbij gaat, maar net daarom ten volle moet geleefd en beleefd worden. De expo roept zowel die vergankelijkheid, loomheid als vrolijkheid op. Tegelijk inspireert de tentoonstelling ook intergenerationeel. 

Voor Caroline Pauwels is het na haar curatorschap van Theater Aan Zee in 2021 de tweede keer dat ze een cultureel evenement cureert. Pauwels was rector van VUB van 2016 tot 2022. ​

"In de donkere wintermaanden van 2021 vroeg Greet Umans van Schönfeld Gallery of ik een zomerexpo wou cureren. Opening ergens eind juni 2022. Een oorlog in Oekraïne werd toen als onmogelijk beschouwd. En het perspectief van een zomerexpo die kleurig, geurend, en zowel vrolijk als loom zou zijn, was erg aantrekkelijk. Ik zei dus volmondig en gretig ja. Wie snakt er in de winter niet naar de zon? ​ ​

Bij het aanbreken van de lente was de onmogelijk geachte oorlog een feit. En leek de idee van een vrolijke zomerexpo eerder ongepast. En toch zagen we net dan beelden waarop de Oekraïeners uit hun kelders trokken om bloemen te planten. Bleek eveneens dat de zonnebloem het nationale symbool van Oekraïne is, en vandaag hun allereigenste symbool van verzet. De zonnebloem draait haar bloem steeds naar het licht van de zon. Dit staat ook symbool voor levenslust en bewondering. Een teken aan de wand. Ondertussen, juni 2022, ​ hervat in Kiev het culturele leven, met theater en concerten. Hoe donker het ook wordt, de mens hunkert precies dan en daarom naar kunst, cultuur, verbondenheid en ja, onbezorgdheid. Een zomerexpo die geurend, kleurig, vrolijk en ook wat loom wil zijn, leek niet langer ongepast, maar een noodzaak
."

— Caroline Pauwels 

Summertime, and the living is easy
25.06 - 30.07.2022
Schönfeld Gallery
Curator: Caroline Pauwels
Kunstenaars: Roxane Baines en Anne Germe, Liza François, Bénédicte Lobelle, Lidia Szynkiewicz, Paulette Taecke, Svelte Thys, Janine Vandenbosch
 

www.schönfeldgallery.com


Over de kunstenaars

Roxane Baines (°1983) studeerde mode aan La Cambre in Brussel en begon ​ haar carrière met het creëren van accessoires voor iconische modemerken zoals Givenchy en Louis Vuitton in Parijs. Daarna werd ze freelance en begon samen te werken met verschillende Parijse ontwerpers. Na 5 jaar in Parijs, keerde ze terug naar Brussel om haar eigen gelijknamige merk te lanceren, R O X A N E B A I N E S. Haar kledij is ontworpen voor het leven, niet slechts voor één seizoen, en wordt in Frankrijk en België gemaakt van organisch, gerecycleerd of natuurlijk geverfd katoen. Ze gaat er prat op de tijd te nemen die nodig is om stukken voor te stellen die met zorg gemaakt zijn en zo weinig mogelijk impact op ons milieu te hebben.

Anne Germe (°1969) breidt unieke truien van natuurlijke, hoogwaardige wolsoorten. Ze kiest de mooiste garens en vertrouwt op een in de loop der tijd verworven knowhow, een mathematische nauwgezetheid, een zekere gevoeligheid en haar hand.

Liza François (°1995) is een Gentse fotografe die de levendige realiteit van het leven verkent. Puur en onvoorwaardelijk geeft ze ruimte en waardigheid aan haar onderwerpen. Haar foto's spreken vrij en oprecht hun eigen taal en leggen geleidelijk het onuitgesprokene bloot. In 2020 behaalde ze haar Bachelor diploma in Audiovisuele Technologie Fotografie aan LUCA School of Arts (Brussel). Op dit moment volgt ze een Masteropleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent.

Bénédicte Lobelle (°1966) startte meer dan 20 jaar geleden als kunstenares met keramiek. In de loop van de jaren bleef ze experimenteren met andere materialen en andere technieken. Sinds een jaar of twee gebruikt ze ook kleding, handtassen en sneakers als canvas.

Lidia Szynkiewicz (°1960) schildert voornamelijk bloemen en vruchten. Het Poolse platteland en zijn alomtegenwoordige natuur leerden haar leven naar het ritme van de 4 seizoenen. De appelboomgaard van haar vader was een continue bron van verwondering en hard werk. ​ De natuur, met haar steeds wisselende explosie van een krachtig kleurenpalet, alsook de leerschool van het plattelandsleven, zijn haar voornaamste inspiratie- en motivatiebron gebleven. 

Paulette Taecke (°1952) schildert met olieverf op doek en maakt tekeningen. Haar personages domineren het beeld: ingetogen maar sensueel, frêle en toch sterk. Met haar figuratieve werk gaat ze tegen de stroom in en zet ze krachtige, filmische beelden neer. De eigenzinnig uitgesneden beelden vormen, als een bevroren momentopname uit een beweging, een nieuw te ontdekken wereld. De kleuren, textuur, kadrering en de keuze van de personages zetten de toon en maken het werk van Paulette Taecke heel eigen en herkenbaar. 

Svelte Thys (°1998) studeerde schilderkunst aan LUCA School of Arts in Gent. Al ijsberend stapt ze op aarde, zoekend naar zintuiglijke prikkels die haar denken en werken doen ontpoppen. Al wandelend laat ze zich overweldigen door alles wat het leven zichtbaar maakt, schilderend in haar atelier probeert ze het overweldigende te begrijpen.

Janine Vandenbosch (°1967) studeerde interieurarchitectuur aan het Henry Van De Velde Instituut Antwerpen, Schilderkunst aan de Academie Nijlen en Specialisatie schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten Lier. In haar werken vloeien haar ideeën en beeldende gedachten op een heel pure manier. Ze ziet overal mogelijkheden in, de wereld is voor haar een onmetelijke beeldende speeltuin en dat uit zich in een overvloed aan indrukken.


Selectie beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.