Save the Date: het MACS presenteert twee solotentoonstellingen van Léon Wuidar en Tamara Laï

Van 26 september 2021 tot 30 januari 2022 presenteert het MACS in Grand-Hornu twee solotentoonstellingen van twee Luikse kunstenaars: Léon Wuidar en Tamara Laï.

De tentoonstelling van Léon Wuidar is een omvangrijke retrospectieve is met talrijke schilderijen, collages en schetsboeken van 1962 tot nu. De expo belicht zowel het immense labyrint van het oeuvre als de “stralende soberheid” van een kunstenaar die speelt met lijnen en kleuren, met woorden en dingen. Het is zijn eerste belangrijke solotentoonstelling in een Belgisch museum.

De tentoonstelling van Tamara Laï benadrukt het belang van deze kunstenaar die als een van de eerste Belgische kunstenaars de cd-rom en het internet als drager gebruikte om multimediale en interactieve werken te maken die zich onderscheiden door poëzie met hypertekst en een rizomatisch verhaal. Het MACS heeft ervoor gekozen om haar video’s uit te vergroten in een installatie die het poëtische spel benadrukt van sensaties en verstrengelde affecten, beelden en verweven geluiden.


Léon Wuidar: À perte de vue

Het oeuvre van Léon Wuidar, dat gekenmerkt is door ijver en een vleugje humor en dat tot stand komt in zijn huis dat in de jaren 70 ontworpen is door architect Charles Vandenhove – voor wie hij ook enkele kunstintegraties maakte, is zowel coherent als verrassend. In navolging van Museum Haus Konstruktiv in Zurich wijdt het MACS een omvangrijke retrospectieve aan deze Luikse kunstenaar, met talrijke schilderijen, collages en schetsboeken, gemaakt tussen 1962 en nu. De tentoonstelling, getiteld À perte de vue, belicht zowel het immense labyrint van het oeuvre als de “stralende soberheid” van een kunstenaar die speelt met lijnen en kleuren, met woorden en dingen.

Léon Wuidar, geboren in Luik in 1938, begint als autodidact te schilderen in 1955. In 1963 ruilt hij het figuratieve in voor het abstracte. Beroepshalve is hij professor grafische kunsten aan de Académie des Beaux-Arts van Luik in het gezelschap van Jacques Charlier. Hij verlaat het onderwijs in 1998 om zich toe te leggen op de schilderpraktijk. Tegelijkertijd maakt hij diverse architecturale kunstintegraties, voornamelijk voor Charles Vandehove, wiens werk hij bewondert. Na talrijke tentoonstellingen in België wordt in 2020 een eerste museale tentoonstelling aan hem gewijd, in Museum Haus Konstruktiv in Zurich. De tentoonstelling Léon Wuidar. À perte de vue is zijn eerste belangrijke solotentoonstelling in een Belgisch museum.

Léon Wuidar: À perte de vue
26.09.2021 - 30.01.2022
MACS Grand-Hornu

Beelden Léon Wuidar:


Tamara Laï: Silent Noise

In de jaren 90, de periode waarin mediakunst ontstond, was Tamara Laï een van de eerste Belgische kunstenaars die de cd-rom en het internet als drager gebruikte om multimediale en interactieve werken te maken die zich onderscheiden door poëzie met hypertekst en een rizomatisch verhaal. In haar korte experimentele road movies en video poems die zich vervolgens vermenigvuldigen, legt ze de ervaringen tijdens haar reizen en ontmoetingen vast op het moment zelf. Ze bewerkt deze opnames met subtiele special effects en deelt ze met online community’s, die tegelijk dichtbij en veraf zijn. Soms werken leden van deze community’s mee aan haar video’s, vaak na toevallige online contacten. Hoewel haar websites, cam&chat- performances of videoconferenties samen een vrij efemeer oeuvre vormen dat regelmatig geselecteerd wordt voor internationale festivals, heeft het MACS ervoor gekozen om haar video’s uit te vergroten in een installatie die het poëtische spel benadrukt van sensaties en verstrengelde affecten, beelden en verweven geluiden.

Tamara Laï, geboren in Italië, woont en werkt in Luik. Als filmregisseur legt ze zich in 1993 toe op het gebruik van digitale technieken: interactieve multimedia, computerbeelden en special effects, en op het schrijven van interactieve novelles, sprookjes en poëzie. Als webactiviste van het eerste uur en als netwerkkunstenaar (1997) focust ze haar onderzoek op Net art/ Web Art, en in het bijzonder op het creëren van participatieve digitale om- gevingen.

Tijdens haar artistieke praktijk van meer dan 35 jaar maakte ze een veertigtal video’s, een twintigtal websites die gebundeld zijn in de webring “Tell A Mouse”, een tiental video-, cam & chat- en multimedia-performances, meerdere interactieve werken op cd-rom, en een verzameling van een twin- tigtal gedichten.

Haar werken, “tussen happening en efemere kunst”, werden opgenomen in officiële selecties van internationale festivals en evenementen.

Tamara Laï: Silent Noise
26.09.2021 - 30.01.2022 
MACS Grand-Hornu

Beelden Tamara Laï:

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.