Samuel Vanhoegaerden presenteert een uniek overzicht van James Ensor op BRAFA

Samuel Vanhoegaerden Gallery uit Knokke toont op de komende BRAFA kunstbeurs in Brussel een uniek overzicht van het werk van de Belgische kunstenaar James Ensor (1960-1949).

Er zullen dertien schilderijen (doeken/panelen) getoond worden en meer dan twintig tekeningen. Het is ondertussen geleden van midden jaren 80 dat er een verzameling van deze omvang en belang getoond en te koop aangeboden werd in een galerie. Het samenstellen van deze expo is dan ook reeds begonnen in 2010 en krijgt eindelijk in 2020 (iets meer dan 70 jaar na het overlijden van de kunstenaar in 1949) zijn podium tijdens de kunstbeurs BRAFA 2020. 

James Ensor is één van de belangrijkste Belgische kunstenaars die thuishoort in het rijtje van Van Eyck, Rubens, Bruegel en Magritte. Zijn werken zijn van een enorme zeldzaamheid (hij schilderde amper ca 850 werken) en een groot deel daarvan heeft reeds een plaats gevonden in de grootste musea over de hele wereld. ​

Deze tentoonstelling is dan ook een uitgelezen kans om een overzicht en een keuze te hebben die al jaren onbestaande was op de kunstmarkt van Ensor, en dit dankzij het 10 jaar verzamelen en opsparen van tekeningen en schilderijen. De expo wil de kunstenaar dichter bij het grote publiek brengen en toont naast de schilderijen en tekeningen ook foto’s en documenten die beschikbaar gesteld zijn door het Ensor archief.

Daarbij is er een nieuw boek/catalogus met meer dan 100 illustraties, dat een beter inzicht moet geven in de wereld van James Ensor.

BRAFA Art Fair
26 januari - 2 februari 2020
Tour & Taxis
Stand n° 140a


James Ensor

Het belang van Ensor kan niet overschat worden. Zijn naam duikt op in alle werken over moderne kunst en hij was grensverleggend in zijn manier van schilderen. Zo heeft hij het pad geëffend voor het onstaan van oa het expressionisme, het dadaïsme en het surrealisme en ook vandaag nog zijn kunstenaars zoals Pierre Alechinsky en Luc Tuymans schatplichtig aan het werk van James Ensor.

Met de jaren begint de kunstmarkt zich steeds meer te realiseren hoe bepalend Ensor was voor de kunstgeschiedenis en wordt hij steeds meer internationaal gewaardeerd. Reeds tijdens zijn leven, en tot op de dag van vandaag blijven de tentoonstellingen in de belangrijkste musea over heel de wereld (de laatste oa. in het MOMA , Getty Museum en Musée d’Orsay) zich opvolgen en blijft het onderzoek naar zijn werk zich uitbreiden. De markt voor zijn schilderijen en tekeningen droogt dan ook langzaamaan op doordat deze werken hun weg vinden naar de museum-verzamelingen en omdat de weinige beschikbare schilderijen in familiebezit blijven.

Het oeuvre van James Ensors is tijdloos en blijft elke generatie opnieuw verwonderen en bekoren. Zijn werken zijn gezocht door zowel de klassieke als de moderne en zelfs hedendaagse verzamelaars, omwille van de unieke schilderstijl en door hun zeldzaamheid op de internationale kunstmarkt.


Samuel Vanhoegaerden

De galerie werd opgericht in 2000 en is gespecialiseerd in schilderijen en beeldhouwwerken van 1945 tot nu. De galerie organiseerde solotentoonstellingen van Belgische kunstenaars als Panamarenko, Christian Dotremont, Bram Bogart en Fred Eerdekens en publiceerde bij elk van deze gelegenheden een catalogus. Ook presenteerde Samuel Vanhoegaerden werk van internationale kunstenaars als Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Alexander Calder, Hans Hartung en Sam Francis.

Samuel Vanhoegaerden Gallery
Zeedijk 720
8300 Knokke


 

 


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.