Samuel Vanhoegaerden Gallery in Knokke presenteert een bijzondere tentoonstelling van Panamarenko met 134 originele tekeningen en manuscripten

Samuel Vanhoegaerden Gallery in Knokke presenteert een bijzondere tentoonstelling waarbij de Panamarenko Codex centraal staat. Dit werk in boekvorm bestaat uit 134 bladzijden in de vorm van kaartjes, in zes hoofdstukken, met daarin 168 tekeningen en 65 manuscripten die Panamarenko tussen 1972 en 1975 maakte en die de spil vormen van het oeuvre van Panamarenko zoals we het nu kennen.

Panamarenko begon zijn codex in de jaren zeventig - net zoals ook Leonardo da Vinci zijn codex bijhield. De codex verschaft een uniek inzicht in het denk- en ontwerpproces van de Antwerpse kunstenaar. De Panamarenko Codex, die gerust als de artistieke getuigenis van het ontstaan van zijn oeuvre kan bestempeld worden, verdween jarenlang in een privécollectie en wordt nu voor het eerst in jaren in zijn volledigheid getoond.

De codex bevat de originele ontwerpen, tekeningen en manifesto’s van zijn vernieuwende theorieën omtrent de helikopter als winnaar van het luchtruim, de ruimtetheorie om een atoom met een éénmalige impuls de ruimte in te schieten, de klapwiekmethode van insectenvleugels, het vliegen met mankracht en het rijden met jet-aandrijving. De tekeningen die hij met bijzondere precisie produceert tonen de vroegste ontwerpen voor zijn latere tuigen en toestellen, die we kennen als de imposante vliegboot Scotch Gambit, de vliegtuigen Umbilly, U-Kontrol en Propslibelle en de rubberen auto Polistes.

De codex legt op dat moment ook de nieuwe definitie vast van de kunstenaar Panamarenko als ingenieur en wetenschapper. Tot dan werd hij voornamelijk geassocieerd met Happenings, performances en poëtische objecten. Pas wanneer Joseph Beuys hem influistert dat techniciteit en wetenschap ook als kunst getoond kunnen worden, gaat er voor hem een nieuwe deur open. Het is de bevrijding van de kunst.

Tijdens de gekende “Nacht van Zoute” op 3 augustus 2018 vindt de vernissage plaats van deze “historische” tentoonstelling, die vervolledigd wordt met originele sculpturen, maquettes en kleurtekeningen. Blikvangers zijn onder meer het model voor de Raven’s Variable Matrix, de Umbilly-vleugel, een originele variant van de zeppelin The Aeromodeller.
 


PANAMARENKO CODEX
De spil van het oeuvre
03.08.2018 - 16.09.2018
Samuel Vanhoegaerden Gallery, Knokke
Zeedijk 720

B-8300 Knokke

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.