Rendez-Vous in Brussel!

Een nieuwe organisatie die de rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Brusselse kunstscène viert

Van 12 tot 15 september 2024 trapt Rendez-Vous het nieuwe artistieke seizoen af met een weekend vol openingen, performances en spontane ontmoetingen in de vele galeries voor hedendaagse kunst in Brussel, zowel downton, midtown en uptown.
​ ​
Na het einde van het Brussels Gallery Weekend (de organisatie kondigde na 16 jaar onlangs het einde aan van het Brussels Gallery Weekend), starten Laure Decock en Evelyn Simons, die beiden al 10 jaar actief zijn in de Brusselse kunstwereld en daarbuiten, nu een nieuwe organisatie met de steun van meer dan 45 hedendaagse kunstgaleries. Hun doel is om Brussel op de internationale kunstagenda te zetten door de rijkdom en de verscheidenheid van het artistieke weefsel van de stad te vieren via verschillende evenementen, een discursief programma en een redactioneel kader.

"Voor ons en voor velen is Brussel een unieke plek. Centraal gelegen, discreet bescheiden - omringd door grote zustersteden als Londen en Parijs, maar boordevol creatieve energie. Een metropool waar geparfumeerde bontjassen tegen de klamme leren jassen van ravers aanruisen, waar dag en nacht samenkomen zoals Magritte het zich had voorgesteld, waar je een apéro kunt drinken met een gueuze, een pintje ou bien une coupe des bulles. Waar jonge kunstenaars het zich nog steeds kunnen veroorloven om te wonen en te creëren, terwijl een netwerk van vooraanstaande galeries, gerenommeerde instellingen en experimentele artist-run spaces een overvloed aan indrukwekkende tentoonstellingen en transdisciplinaire evenementen biedt. Een stad die gekenmerkt wordt door een verrijkende diversiteit, een charmante chaos, een avant-garde die al meer dan 100 jaar het voorbeeld stelt en waar nieuwe trends zich ontwikkelen tegen een achtergrond van sterke kunsthistorische tradities. Een inspirerende smeltkroes voor lokale en internationale kunstenaars, curatoren, galeristen, onderzoekers, filosofen, verzamelaars en kunsthandelaren."
- Laure Decock & Evelyn Simons, oprichters Rendez-Vous

Na de zomermaanden markeert deze Rendez-Vous in september het startpunt voor al deze dynamische kunstkrachten om opnieuw in actie te komen. Dit jaar organiseert de organisatie een 'soft launch' van het nieuwe initiatief, dat gepaard gaat met een nieuwe identiteit en die overgaat in 2025 wanneer de plannen nog ambitieuzer en diverser zullen zijn. De voortzetting van dit momentum is verzekerd dankzij de steun van meer dan 45 galeries, die dit evenement niet wilden zien verdampen.

Naast de diverse tentoonstellingen die geprogrammeerd worden door de deelnemende galeries - waaronder zowel gevestigde namen als Xavier Hufkens, rodolphe janssen, Galerie Greta Meert en Baronian naast nieuwkomers Gauli Zitter, Grège, KIN gallery en Lodovico Corsini - stelt het Rendez-Vous team diverse routes voor die focussen op verschillende Brusselse geografieën, terugkerende tentoonstellingsthema's of discursieve activiteiten.

Oprichters Laure Decock en Evelyn Simons zijn allebei al 10 jaar actief in de kunstwereld in Brussel en daarbuiten. Decock heeft gewerkt voor galeries zoals Almine Rech Gallery, Albert Baronian en Axel Vervoordt, en was consultant met focus op fondsenwerving voor WIELS, La Loge en Netwerk Aalst. Ze is ook stichtend lid van Elders Collectief. Simons is actief als curator, zowel freelance (voor Fondazione Prada, Casino Luxemburg, KANAL, en anderen) als in artistieke leiding bij Horst Arts & Music en Fondation CAB. Ze schrijft regelmatig artist statements, tentoonstellingsteksten en tentoonstellingsrecensies voor nationale en internationale tijdschriften.

Hun complementaire achtergrond combineert ervaring in het werken met galeries, private stichtingen en publieke instellingen; het werken aan strategie, ontwikkeling, partnerschappen en fondsenwerving; evenals het cureren en schrijven over hedendaagse kunst. Gepassioneerd door de rijkdom en verscheidenheid van de Brusselse kunstscène, zijn ze enthousiast om hun expertise, ambities en netwerk te bundelen voor deze viering van hedendaagse kunst in een stad die ze allebei hun thuis noemen.


Rendez-Vous
12 - 15 september 2024

Deelnemende galeries

Rendez-Vous 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Art Brussels en Visit Brussels.


Beelden: Evelyn Simons (l) & Laure Decock (r). Photo by Sander Muylaert (254 Forest), clothing by ICON

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.