Porseleinkunstenaar Piet Stockmans wordt 80 jaar en viert dat met een tentoonstelling en een boek

Porseleinkunstenaar Piet Stockmans wordt dit najaar 80 jaar. Om dit te vieren is er een nieuwe tentoonstelling in het voormalig metaalmagazijn van de mijn van Winterslag te C-mine waar de Studio Pieter Stockmans gevestigd is. Er komt ook een uitzonderlijk boek op A3-formaat uit ter gelegenheid van zijn verjaardag, gedrukt op 300 exemplaren en met een speciale editie die gecombineerd wordt met porselein.

Studio Pieter Stockmans is een toonvoorbeeld van een familiebedrijf waar kwaliteit, ambacht, liefde en expertise wordt doorgegeven. Al sinds 1987 focust de Studio op kleine, unieke collecties die allen met de hand vervaardigd worden in het atelier in Genk. De objecten (of het nu gaat om gebruiksvoorwerpen zoals serviesgoed of vazen, of vrij werk) ​ die voortkomen uit Studio Pieter Stockmans zijn het resultaat van een combinatie van traditionele ambachtelijke productie en een eigentijdse aanpak. Stockmans porselein behoort tot de hoogste kwaliteit ter wereld. De studio staat al sinds zijn ontstaan bekend om zijn experimentele benadering van beperkte series porselein. Als ontwerper verlegt Piet Stockmans voortdurend de grenzen van porselein. Hij maakt uitzonderlijke designobjecten die een nationale en internationale reputatie verwerven.

Zo ontwierp en maakte de Studio onder meer de trofee voor de Memorial Vandamme en de borden voor het prinselijk bruiloft in Monaco. Maar ook toonaangevende chefs komen graag naar de studio voor maatwerk. Studio Pieter Stockmans heeft op maat gemaakte collecties ontworpen voor sterrenchefs als Peter Goossens van Hof Van Cleve en Pierre Gagnaire en Alain Ducasse van de gelijknamige restaurants in Parijs. Ook luxemerken als Dom Pérignon werken graag samen met de studio. 

Het werk van Piet Stockmans is tevens te zien in bekende musea zoals de Victoria & Albert in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1988 ontving hij de Staatsprijs voor de beeldende kunst. In 1995 was hij Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. In 1996 ontving hij de prestigieuze Red Dot Award en twee jaar later nam hij de Henry Van de Velde-prijs in ontvangst voor zijn hele oeuvre. Nog steeds is de Studio de enige Belgische specialist in design voor hard porselein. 

Hoewel Piet Stockmans nog steeds actief is in de studio, gaf hij in 2007 de dagelijkse leiding van de studio over aan zijn dochter Widukind en zijn schoonzoon Frank Claesen, die sinds 1998 ontwerpt voor de Studio Pieter Stockmans. Samen met hun team van zes zetten ze de bijzondere traditie van handgemaakt hard porselein voort.


De tentoonstelling

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Piet Stockmans toont de ontwerper nieuw vrij werk in het voormalig metaalmagazijn van de mijn van Winterslag te C-mine waar de Studio Pieter Stockmans gevestigd is. Naast een grote installatie in het midden van de 1200 m2 grote ruimte komen ook nieuwe wandinstallaties en vloerinstallaties.

Frank Claesen, die sinds 1998 ontwerpt voor de Studio Pieter Stockmans, brengt naar aanleiding van deze verjaardagsexpo een “ode aan Piet Stockmans”. Hij heeft het afgelopen jaar gewerkt aan 6 nieuwe ontwerpen waarbij hij een typisch Piet Stockmans element omgezet heeft naar een porseleinen object. Elk ontwerp met een eigen verhaal. Vanaf nu is Frank hoofdontwerper voor het merk Studio Pieter Stockmans. Beide ontwerpers stellen enkele limited editions voor.

Expo van 7 augustus tot 30 juni 2021
Op 7, 8 en 9 augustus zijn Piet Stockmans en Frank Claesen aanwezig van 14u-17u.
Gratis toegang


Studio Pieter Stockmans Persmap

PDF - 1.4 Mb

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.