Piet Stockmans stelt met de overzichtstentoonstelling 'Het Archief' zijn volledige werk tentoon

Voor het eerst in zijn rijk gevulde carrière en leven stelt de bekendste Belgische porseleinkunstenaar Piet Stockmans zijn archief open voor het publiek. De overzichtstentoonstelling 'Het Archief’ biedt een unieke blik op het leven en werk van de ontwerper en geeft een overzicht van het oeuvre van Piet Stockmans van 1963 tot op heden. Daarnaast is er ook heel wat werk uit dat archief te koop.


De tentoonstelling

Aan de hand van een chronologisch parcours met duiding via teksten, audio- en videofragmenten maak je als bezoeker kennis met de kunstenaar, industrieel vormgever en ambachtsman Piet Stockmans. De aandacht gaat vooral naar wie Stockmans precies is, waar hij vandaan komt en wat hij vorm heeft gegeven. Je ziet de evolutie in zijn werk, en in hoe mensen naar porselein keken. Daarnaast vertellen ook enkele kunstkenners over Piet Stockmans.

Het oeuvre - en dus het archief - van Stockmans is erg veelzijdig, en gaat van installaties van 10.000den kroesjes over urnen en juwelen in porselein om kostbare herinneringen levend te houden tot het iconische Sonja kopje dat hij in 1976 voor de Maastrichtse porseleinfabriek Mosa ontwierp en waar er in 1986 al zowat 50 miljoen verkocht werden.

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie delen:

  1. In het eerste deel vertelt Piet Stockmans over zichzelf, zijn opleiding, zijn werk voor derden en met derden.
  2. Deel twee is een overzicht van 34 jaar Studio Pieter Stockmans. Hierbij komt naast het toegepast werk voor de studio ook finaal de ode die Frank Claesen aan Piet bracht. Hierbij is volgens Piet Stockmans het volle vertrouwen in de toekomst verzekerd 
  3. Het derde deel toont de vrije werken - de kunstwerken - van Piet Stockmans van 1967 tot 2015. Hier zie je werken die wereldwijd naar expo's reisden van het Stedelijk Museum in Amsterdam naar het Victoria & Albert Museum in Londen of het LACMA in Los Angeles.

Archiefstukken te koop

Naast de overzichtsexpo biedt Stockmans ook een groot deel van zijn archief te koop aan. Het is een unieke gelegenheid om een archiefstuk te kopen, en een ideale kerstgeschenk.

De multiples zijn te koop tot eind februari 2022.


Piet Stockmans 

Piet Stockmans studeerde beeldhouwen en keramiek aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Kunsten in Hasselt. Na stages in enkele porseleinfabrieken in Duitsland en Frankrijk, ging hij in 1966 aan de slag bij producent MOSA in Maastricht. Net die keuze om op zoek te gaan naar een bedrijf waar keramiek in massa werd geproduceerd, maakte Stockmans uniek in Vlaanderen. Op dat moment waren er in België namelijk geen gelijkaardige bedrijven, wat maakte dat Vlaamse kunstenaars eerder plastisch aan de slag gingen met keramiek.

Stockmans combineerde al vroeg toegepast werk met vrij werk en is dus zowel industrieel vormgever als beeldend kunstenaar. In 1987 richtte hij Studio Pieter Stockmans op, de Belgische specialist in hardporselein. Zijn studio staat bekend voor unieke serviezen in hoogwaardig porselein en focust van bij de start op kleine, unieke collecties. Studio Pieter Stockmans combineert een ambachtelijke en eigen productie (elk ontwerp wordt van A-Z in het atelier gemaakt) met een hedendaagse, experimentele aanpak. De studio staat dan ook hoog aangeschreven bij internationale sterrenchefs als Sergio Herman, Alain Ducasse en Lanshu Chen, en maakte onder meer ook het bord voor het prinselijk huwelijk in Monaco.

Als ontwerper verlegt Piet Stockmans dan weer voortdurend de grenzen van het medium porselein. Hij maakt uitzonderlijke designobjecten die een nationale en internationale reputatie verwerven en onder meer te zien zijn in bekende musea zoals de Victoria & Albert in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Inmiddels gaf Piet Stockmans zijn knowhow en liefde voor het product door aan zijn dochter Widukind, die sinds 2007 de dagelijkse leiding heeft van de studio, en zijn schoonzoon Frank Claesen, die de nieuwe ontwerpen maakt. Samen met een zeskoppig team zetten ze in het atelier de bijzondere traditie van ambachtelijk hardporselein voort.


“80 jaar worden heeft voor mij een extra dynamiek op gang gebracht. ​
Je werkt je hele leven en komt op een punt dat je uitnodigt om stil te staan, en misschien voor het eerst in je leven, eens echt achterom te kijken. ​
Je werk vult ganse kamers en rekken.
Een aantal van je werken reizen rond en blijven om allerhande redenen plakken.
Ik voel de behoefte om onder dit hele leven eens een streep te trekken.
Een gelegenheid om alles wat je creëerde op een rij te plaatsen.
De essentie te bewaren en open te stellen voor het publiek.
De rest trachten een plaats te geven waar het nog een functie kan vervullen. ​
Daarom bouw ik in een deel van de eerste verdieping van de Studio een archief.
Dat archief zal gevuld worden met mijn werk.
De aandacht gaat naar wie ik ben, vanwaar ik kom, wat ik vorm gegeven heb. ​
Daarbij denk ik dan speciaal aan de studio, en wat ik verder gemaakt heb en waarover ik iets wil vertellen.
Het is een goed moment om dit vrij te geven.
Voor alles wat ik gedaan heb had ik reden, soms goede en soms slechte, en naïef als ik ben, was ik me er vaak niet bewust van. ​
Daarom zeg ik steeds dat als je wil weten wie ik ben en hoe mijn leven verlopen is, je naar mijn werk moet kijken.”

— Piet Stockmans

Praktisch

Je kan 'het archief' zelf ontdekken of met gids. Er zijn teksten, audio en video voorzien. Het parcours bevat meer dan 100 m gangen.
Een toegangsticket kan je boeken via de website

Openingsuren
In de maand december is de Studio Pieter Stockmans van 1 tot en met 23 december 2021 elke dag geopend.

Vanaf 2 januari 2022 gelden de gewone openingsuren.


Beelden van de tentoonstelling 'Het Archief':


Beelden van archiefstukken die te koop zijn:

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.