Photo | Brut BXL: 4 Brusselse locaties, 8 tentoonstellingen

Photo | Brut BXL is een multidisciplinair tentoonstellings- en evenementenproject gecoördineerd door het Centre d'Art Brut et Contemporain La “S” Grand Atelier (Vielsalm) in samenwerking met Bruno Decharme, verzamelaar en oprichter van abcd-art brut in Parijs, en 4 Brusselse partnerorganisaties: CENTRALE for contemporary art, Botanique, Art et marges museum en Tiny Gallery.

In 2019 werd op het fotofestival Les Rencontres de la photographie d’Arles PHOTO | BRUT collection Bruno Decharme & compagnie voorgesteld, een tentoonstelling die in 2021 werd hernomen door het American Folk Art Museum van New York. In 2022 vatten Bruno Decharme en Anne-Françoise Rouche (La “S” Grand Atelier) het plan op om andere facetten van de “outsider fotografie” te laten zien aan de hand van de recente ontdekkingen van een honderdtal kunstenaars.

Photo | Brut BXL omvat tentoonstellingen, installaties, workshops, performances, twee studiedagen en nieuwe publicaties. Het programma is gebaseerd op het thema van de "photo brut". Door middel van foto's, fotomontages of fotocollages onthullen deze kunstenaars en kunstenaressen, die meestal autodidact zijn, hun persoonlijke universum aan de hand van werken die buiten de conventionele artistieke circuits zijn vervaardigd. Dit weinig geëxploreerde onderzoeksterrein van de art brut opent de weg naar vernieuwende praktijken op het gebied van de fotografie en draagt zo bij tot een hernieuwde kijk op dit medium. Dit project stelt dus de rol van de verzamelaar in vraag, zijn of haar macht over de indeling van kunstenaars, evenals de fotografie zelf.

In het kader van Photo | Brut BXL, stelt de CENTRALE een 200-tal foto’s voor uit de rijke Photo | Brut collection Bruno Decharme & compagnie die te zien was in Arles. Het centrum voor hedendaagse kunst van de Stad Brussel heeft, in lijn met zijn aanpak, ook de Brusselse kunstenaar Angel Vergara uitgenodigd om een uitwisseling met de verzamelaar aan te gaan. Voor dit project liet hij zich inspireren door filmportretten van Bruno Decharme, ook regisseur, rond de kunstenaars in zijn collectie.

Botanique stelt PHOTO | BRUT #2 collection Bruno Decharme voor. Deze tentoonstelling richt de schijnwerpers op compleet nieuwe kunstwerken, wat resulteert in een unieke beleving van deze buitengewone vorm van fotografie. In zijn tweede ruimte, de Galerie, zoekt Botanique de grenzen van de art brut op met twee opeenvolgende tentoonstellingen. In de eerste is de fotocollectie te zien KITSCH CATCH van Barnabé Mons, terwijl de tweede het werk van de Brusselse fotografe Katherine Longly belicht. In haar project To Tell My Real Intentions, I Want To Eat Only Haze Like a Hermit bestudeert Longly de relatie met voedsel en het lichaam binnen de specifieke context van de Japanse maatschappij.

Tegelijkertijd brengt het Art et Marges museum een monografische tentoonstelling Jean-Marie Massou (1950-2020), een schepper van art brut die in totale afzondering in een bos in de Lot leefde, ondergrondse galerijen groef, rotsen graveerde, dromen opnam op cassettes en talrijke fotocollages maakte. Het museum toont ook twee samenwerkingsprojecten die voortvloeien uit ontmoetingen tussen outsider kunstenaars en hedendaagse kunstenaars rond het medium fotografie. De opstelling van deze projecten werd verzorgd door de Brusselse fotograaf Vincen Beeckman.

De Tiny Gallery, het kleine museum voor amateurfotografie, vlak bij het Flageyplein, vervolledigt het programma met de tentoonstelling Spontaneous-Amateur Photography 1860-1930, een selectie van tintotypes, cyanotypes en albuminedrukken die opzettelijke of toevallige resultaten van liefhebbers tonen. Magische en ongekunstelde momenten waarmee we - meer dan een eeuw later - binnentreden in de intieme wereld van deze onbekenden.


PRAKTISCHE INFORMATIE: Photo | Brut BXL 

@ CENTRALE |hall ​ ​
CENTRALE for contemporary art ​
Sint-Katelijneplein 45, 1000 Brussel
WOE > ZON 10:30 > 18:00 ​
Curator: Carine Fol ​ 

@ Botanique ​
Koningsstraat 236, 1210 Brussel
WOE > ZON 12:00 > 20:00 ​
Curatoren: Bruno Decharme, Anne-Françoise Rouche en Grégory Thirion

@ Art et marges museum
Hoogstraat 314, 1000 Brussel
DIN > ZON 11:00 > 18:00 ​
Curatoren: Anne-Françoise Rouche, Matthieu Morin, Tatiana Veress en Vincen Beeckman

@ Tiny Gallery ​
Kuipstraat 26, 1050 Brussel
WOE > ZON 15:00 > 18:30 en op afspraak
Curator: Olivier Guyaux 


Persconferentie: 23.11.2022, 10:00 > 13:30 ​
@ Botanique, met Bruno Decharme, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstellingen op 3 van de locaties (Botanique > Art et marges > CENTRALE) ​ 

Vernissage: 23.11.2022, 18:00 > 21:00 ​
@ Art et marges museum, Botanique, CENTRALE, Tiny Gallery 

Tentoonstellingen: ​ ​
24.11.2022 > 19.03.2023 


Beelden

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.