Peter Morrens bij Kristof De Clercq Gallery in Gent

Op zondag 18 maart 2018 opent bij Kristof De Clercq gallery de tweede solotentoonstelling van Peter Morrens (°1965, woont en werkt in Antwerpen). Morrens werkt aan een veelvormig oeuvre waarin hij via tekeningen, teksten, foto’s, installaties en performances vorm geeft aan zijn fascinatie voor het zinnelijke, voor het ervaren van tijd, voor seksualiteit, vernietiging, fetisj, onrust, voor ritme, omkering en transgressie. Ambiguïteit, absurditeit, maar ook verwar(ren)de taal en grensoverschrijdende humor vormen hierbij een belangrijke voedingsbodem.

De tentoonstelling bij Kristof De Clercq gallery neemt de vorm aan van een totaalinstallatie, zoals ook bij zijn solo show in 2014 het geval was. Morrens presenteert zijn werk in een grote tweeledige wandinstallatie geënt op de structuur van de ruimtes. Hierin neemt hij recente tekeningen en objecten op die hij op een associatieve manier in zijn atelier bij elkaar heeft gebracht. Op een tegelijk confronterende en harmoniserende manier laat hij intimistische beelden in dialoog treden met de ‘realiteit buiten ons’: politiek, geschiedenis, de grote verhalen. De titel van de tentoonstelling, Belo Horizonte, verwijst naar de horizon in de kunstgeschiedenis, de denkbeeldige lijn waar de lucht en de aarde elkaar raken, maar ook doormidden snijden. Tegelijk impliceert de titel een ironische commentaar op het denken over en het kijken naar kunst, een zelfbevestigende zoektocht naar schoonheid en eenheid.

Morrens’ praktijk drijft op intuïtie: op een speelse en bevragende manier vindt, selecteert, bewerkt en herwerkt hij beelden. Met potlood, houtskool, grafiet of verf worden beelden en composities geconstrueerd en letterlijk te lijf gegaan, bewerkt, verstoord, uitgegomd. De waarneming zelf maar ook de precieze positie van de kijker zijn centrale vraagstukken in Morrens’ werk. De kunstenaar biedt ons haast letterlijk een venster op de wereld, of creëert de illusie ervan. Een beeld is wat zich tussen de kijker en de werkelijkheid schuift. Heel vaak herneemt en verwerkt Morrens ouder werk, om de chronologie van zijn oeuvre doelbewust te verstoren. Het verloop van de tijd wordt aldus versneld of vertraagd, getransformeerd en gestold. 

In de hoedanigheid van verschillende personae - Peter Morrens, PM, Herman Smit, Point Blank Press - werkt de kunstenaar ongebonden aan reeksen van tekeningen, objecten en installaties. Morrens gelooft niet in de volledige autonomie van een werk, maar focust op de opwindende mogelijkheden die een format als een tentoonstelling of een boek hem bieden. Zo ontstaat steeds een spannende en associatieve verhouding tussen het geheel en de delen, die – tijdelijk – een relatie aangaan met de ruimte en/of context.

 

Peter Morrens
Belo Horizonte
18 maart - 29 april 2018
Kristof De Clercq Gallery, Gent
Opening: zondag 18 maart om 15u


Kristof De Clercq gallery verzorgt eveneens een solopresentatie met Peter Morrens tijdens Art Brussels, van 19 – 22 april 2018. 

Persbericht

PDF - 75 Kb

Micha Pycke

Club Paradis | Press & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.