Paradise Kortrijk klokt af op 250.000 bezoeken en overtreft alle verwachtingen

Zopas viel het doek over Paradise Kortrijk 2021, het interactieve kunstenparcours dat de voorbije 4 maanden Kortrijk inpalmde met hedendaagse kunstwerken op diverse binnen- en buitenlocaties in de stad. Deze editie - die de utopische droom van het paradijs centraal stelde - overtreft met 250.000 getelde bezoeken* op 12 locaties alle verwachtingen en is op meerdere vlakken een groot succes te noemen. 

Paradise doet het hiermee zelfs een stuk beter dan zijn voorganger Play Kortrijk 2019, de eerste editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst die 175.000 bezoeken telde op 9 locaties. Maar liefst 28.000 mensen gingen langs op het infopunt van Paradise op de Grote Markt. De 39.000 gedrukte plannetjes gingen de deur uit en 11.400 unieke bezoekers volgden het interactief parcours via hun smartphone. De website paradisekortrijk.be telde 57.000 unieke bezoekers met de top drie uit België, Nederland en Frankrijk (PLAY 52.700). De Verenigde Staten staan op een verrassende 4e plek.​ Er waren 420,587 paginaweergaves op de website gedurende de looptijd van de triënnale (PLAY 403.000).

Paradise heeft zichzelf overtroffen. Met de unieke en interactieve installaties heeft het de stad deze zomer opnieuw doen leven en onze lokale handelaars en horeca een enorme boost gegeven. Deze triënnale zet onze stad stevig op de kaart in onze weg naar Culturele Hoofdstad 2030!
— Axel Ronse, schepen van cultuur

De cijfers tonen aan dat de interactieve en laagdrempelige aanpak van Triënnale Kortrijk een succesformule is, en dat zelfs de coronacrisis dit succes niet in de weg kan staan. Elke week werden meer dan 15.000 bezoeken geteld bij de werken en installaties van 32 nationale en internationale topkunstenaars in de stad Kortrijk. Ze gingen ermee in interactie en kregen zo de kans om hun manier van denken te veranderen, zowel over zichzelf als over onze huidige samenleving. 

De meest bezochte kunstwerken waren The Wonderful World of Abstraction van Jacob Dahlgren in het Begijnhof en Harmonic Motion II van Toshiko Horiuchi MacAdam in K in Kortrijk, twee werken die ook enorm aantrekkelijk zijn voor kinderen. Met de werken in de Broeltoren, de Artillerietoren en het Baggaertshof waren trouwens 4 van de 5 meest populaire werken gesitueerd op Erfgoedlocaties. ​ 

Het werk van Paradise in K in Kortrijk is de beste niet-commerciële investering die we ooit gedaan hebben. Hoewel ik sceptisch was in het begin, zagen we al snel dat dit kunstwerk een totaal nieuw publiek naar ons winkelcentrum bracht. Ik ben uitermate tevreden! ​
— Dominique Desmytere, manager van K in Kortrijk

Ook de rondleidingen waren een succes. Er werden 134 rondleidingen geboekt voor groepen van telkens ongeveer 20 personen of gemiddeld 8 rondleidingen per week (PLAY 108). Daarnaast kwamen ook 34 scholen langs voor een workshop, en volgden vele anderen het kunstenparcours met de klas (PLAY 83). Ook de derdejaars bachelorstudenten journalistiek van Howest maakten verschillende reportages over Paradise Kortrijk​ 

Deze editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst strookt, volgens ons, perfect met de visie en de ambities van een stad die in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa wil zijn. Het succes van de Triënnale stijgt en de reacties zijn uitermate positief, dus dat sterkt ons in de overtuiging dat we op de goede weg zijn. We willen deze trend dan ook graag verderzetten en kijken al uit naar de editie in 2024! ​
— Patrick Ronse en Hilde Teerlinck, curatoren

 

* Het echte cijfer ligt voor beide tentoonstellingen waarschijnlijk nog een stuk hoger omdat er van heel wat populaire en vrij toegankelijke kunstwerken in de publieke ruimte geen cijfers beschikbaar zijn. Zo zijn er van 9 locaties in de publieke ruimte geen cijfers bekend wegens niet bemand. 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.