Paradis Apartment, het gecureerde designappartement in Oostende, krijgt een compleet nieuw interieur

Paradis Apartment, het gecureerde appartement op de zeedijk van Oostende dat vorig jaar de deuren opende als een inspirerende plek voor design- en kunstliefhebbers, heeft een nieuw interieur.
Het tweeslaapkamer appartement van 97m2 biedt slaapplek voor 5 personen en is te huur voor korte en lange (vakantie)verblijven, evenals voor evenementen, vergaderingen en fotoshoots. Het unieke aan Paradis Apartment is dat het is ingericht met een unieke mix van design- en kunstobjecten die allen te koop zijn, zowel gelimiteerde stukken als designklassiekers. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende makers, designers, kunstenaars, galeries en merken.
Het nieuwe interieur neemt de Noordzee als vertrekpunt, wat resulteert in een ingetogen inrichting, waar de verschillende kleurschakeringen van de Belgische zee — van grijs over groen tot zilver en blauw — terug te vinden zijn. De inrichting speelt ook met textuur en materie: van de zachtheid van de tapijten en de wandlampen over de koude materialen van de spiegels, het keukeneiland en de metalen eetkamerstoelen tot de grilligheid van de keramieken kunstwerken, de stalen eetstoelen en de gesculpteerde lage stoel in het salon.
Over Paradis Apartment
Paradis Apartment is een project van Albane Paret en Micha Pycke, de oprichters van het PR- en communicatiebureau Club Paradis, dat zich specialiseert in kunst, design, architectuur en hospitality. Het idee om een gecureerd vakantieappartement te lanceren waar al het meubilair, design en kunst te koop is, groeide vanuit hun jarenlange liefde voor Oostende (Albane haar geboortestad), de zee, design, kunst en 'hospitality'.
Paradis Apartment is geen statisch concept, maar een veelzijdige, evoluerende en hybride plek. Het appartement doet zowel dienst als showroom, galerieruimte en vakantieplek, waar de werken en objecten dagelijks worden gebruikt, weg van de sacraliteit van de whitecube. Zo ervaren de gasten de stukken in een inspirerende leefcontext. Een belangrijk aspect van Paradis Apartment is de notie van tijd en de context waarin men de werken beleeft: in een privé-sfeer, met familie of vrienden en zonder de blik van vreemden, kunnen de objecten en kunstwerken gedurende een langere tijd ervaren worden.
Elk jaar verandert de inrichting van het appartement, zodat er steeds nieuwe objecten, makers, designers en kunstenaars te ontdekken vallen. Voor deze tweede inrichting werd opnieuw samengewerkt met Belgische en internationale designers, kunstenaars, merken en makers, zowel grote namen als opkomende talenten.
Het appartement refereert op die manier ook aan de begindagen van mensen als Leo Castelli, Hans Ulrich Obrist en Gavin Brown, wiens carrière in de kunstwereld startte door tentoonstellingen en presentaties te cureren in hun eigen woonruimtes, zoals hun woonkamer, keuken en zelfs hotelkamers.
De nieuwe stukken in Paradis Apartment
Het interieur bestaat zowel uit unieke en limited editions als tijdloze klassiekers. In het nieuwe interieur wordt de legendarische Blue Bench van Maarten Van Severen, een ontwerp uit 1997 en nog steeds verkrijgbaar via de Maarten Van Severen Foundation, in het zwart gepresenteerd. De bank met verlegbare rugsteun doet ook dienst als 'room divider' tussen eetkamer met keuken en salon. In het salon vinden we verder een grijs handgeknoopt tapijt van Muller Van Severen voor cc-tapis, dat speelt met vlakken, textuur en schaduw; een wit bijzettafeltje en een lage stoel van de Nederlands-Belgische ontwerpster Linde Freya Tangelder (Destroyers/Builders) dat een evenwicht vindt tussen hardheid en zachtheid; een salon- en bijzettafel van Ana Kraš voor haar eigen merk Teget en een loungestoel met voetbankje van Nychair X. De vaas op de salontafel is van Coseincorso en de wandlamp uit papier is een ontwerp van Ana Kraš voor Teget.
Op de schouw staat een lampsculptuur van Linde Freya Tangelder (Destroyers Builders) naast een spiegel van Amber Dewaele, die de reflectie van de zee en de pier in het appartement brengt.
De eetkamertafel en stoelen werden ontworpen door Atelier Thomas Serruys, en de totem in aluminium is een ontwerp van het Belgische STACK. In de slaapkamer vinden we een rek van Niels Raoul Boone, een sunset lamp van Amber Dewaele, nachttafeltjes van vormen en een tweede wandlamp van Teget. Het tapijt in de slaapkamer is een ontwerp van Luke Edward Hall voor cc-tapis en het stalen ornament aan de muur is van Coseincorso. In de kinderkamer staat een minimalistische spiegellamp van Amber Dewaele op een nachtkastje van Niels Raoul Boone.
Voor de kunstwerken werd samengewerkt met Sofie Steegen, die twee van haar nieuwste keramische werken in het appartement presenteert. Steegen maakt keramische tegel-schilderijen en bas-reliëfs, waarvan sommigen ook als wandkandelaar kunnen dienen. Erotiek, mythologie, natuur en de zee zijn voor haar een belangrijke inspiratiebron.
Beelden hier (© Micha Pycke)