Oudenaarde eert de 17de-eeuwse schilder Adriaen Brouwer met grote overzichtstentoonstelling in zijn geboortestad

Het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen (MOU) organiseert van 15 september tot en met 16 december 2018 een prestigieuze tentoonstelling gewijd aan het leven en het werk van de 17de-eeuwse Oudenaardse schilder Adriaen Brouwer. Voor de eerste keer zullen de werken van Adriaen Brouwer te zien zijn in Oudenaarde, de geboortestad van de kunstenaar.


Vergeten Vlaamse Meester komt thuis

Adriaen Brouwer was een van de belangrijkste Vlaamse kunstschilders uit de barokperiode. Het is een schilder van wereldformaat, van wie het werk in de allergrootste musea hangt. Hij werd geboren in Oudenaarde in circa 1604 als zoon van een tapijtwever van Oudenaardse wandtapijten. Hij kende een kort en turbulent leven en liet een indrukwekkend oeuvre na, dat vanuit kunsthistorisch oogpunt van uitzonderlijk belang is. Als overgangsfiguur slaat hij een brug tussen de 16de-eeuwse Bruegeltraditie en de landschaps- en genretaferelen van de volgende eeuw. De toegankelijkheid en de gelaagdheid van zijn werk maken Brouwer een van de boeiendste kunstenaars van de Lage Landen.

De tentoonstelling in het MOU geeft een overzicht van Brouwers oeuvre aan de hand van een vijfentwintigtal eigenhandige Brouwers, aangevuld met vijfentwintig werken van kunstenaars uit Brouwers omgeving. De werken worden verzameld uit verschillende private en publieke collecties verspreid over Europa en de Verenigde Staten, waaronder het Louvre in Parijs, The Metropolitan Museum of Art in New York, het Philadelphia Museum of Art, het Rijksmuseum in Amsterdam, Kunstmuseum Basel en het Mauritshuis in Den Haag.


De tentoonstelling benadrukt de veelzijdigheid, de hoge artistieke kwaliteit en het innovatieve karakter van Brouwers kunst en is opgebouwd rond vier thematische clusters waarin telkens een karakteristiek aspect van Brouwers oeuvre aan bod komt:

  1. Brouwer als nieuwe Breughel
  2. Vrije Tijd en vertier: Brouwers vrolijke gezelschappen
  3. Meester van emoties: Brouwers tronies en (zelf)portretten
  4. Brouwer als landschapskunstenaar

Een van de absolute topstukken is De rokers van ca. 1636 (The Metropolitan Museum of Art, New York). Brouwer wordt er omringd door bevriende kunstenaars Jan Lievens, Joos van Craesbeeck, Jan Cossiers en Jan Davidsz de Heem. Het rokende en drinkende gezelschap is gesitueerd in een interieur van een bruine kroeg of herberg. In dit opmerkelijke groepsportret brengt Brouwer de verschillende innovaties van de voorgaande jaren samen.


De tentoonstelling maakt deel uit van het 3 jaar durende Vlaamse Meesters programma rond Rubens, Bruegel en Van Eyck waarmee Toerisme Vlaanderen en zijn partners culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen willen brengen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen bijna een half miljoen euro in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling krijgt een verlengstuk doorheen de stad Oudenaarde. Brouwer is de perfecte ambassadeur van Oudenaardse troeven: de geschiedenis van wandtapijten, het bier en prachtige landschap. De bezoeker kan een belevingsvol buitenparcours doorheen het historische centrum ontdekken. Curatoren Jan Hoet Jr. en Melanie Deboutte verenigen met Charivari 25 hedendaagse kunstenaars die in de sfeer van Brouwer artistiek ingrijpen in de binnenstad. Met onder meer Wim Delvoye, Jimmie Durham, Jan Fabre, Kati Heck, Thomas Lerooy, Kris Martin, Jonathan Meese, Matthieu Ronsse, Philippe Vandenberg en vele anderen.

Adriaen Brouwer
Meester van Emoties
15.09 - 16.12.2018Persconferentie op 14 september 2018
16u30: Ontvangst 

17u: Rondleiding in de tentoonstelling

18u: Persconferentie (sprekers: Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts, gedeputeerde voor de Provincie Oost-Vlaanderen bevoegd voor toerisme Eddy Couckuyt, burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester, curatoren dr. Katrien Lichtert en Jan Hoet Junior)MOU Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen
Meer info: http://www.adriaenbrouwer.be

Aankondigingsfilmpje Adriaen Brouwer

MP4 - 36 Mb

Persmap Adriaen Brouwer

PDF - 1.2 Mb

Micha Pycke

Club Paradis | PR & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.