Orpheus Instituut haalt prestigieuze bibliotheek Ton Koopman naar Vlaanderen

Het internationaal gerenommeerde Orpheus Instituut uit Gent verwerft de prestigieuze bibliotheek van de Nederlandse oude muziek-pionier Ton Koopman (°1944). Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Naast historische werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus. Het Orpheus Instituut zal de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten.

Peter Dejans, directeur Orpheus Instituut: 

“Het gaat over een echte werkbibliotheek met een schat aan praktijkgerichte literatuur en partituren. Deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.” 


De collectie zal worden gehuisvest in het Koetshuis, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. Het achttiende-eeuwse pand wordt momenteel verbouwd en zal op 22 oktober 2020 de deuren openen. Naast de centrale locatie voor de bibliotheek wordt er ook een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten voorzien.


De bibliotheek van Ton Koopman

Ton Koopman geniet wereldwijd faam als organist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en onderzoeker. Hij is een van de laatste nog levende pioniers van de oude muziekbeweging. Zijn historisch geïnformeerde vertolkingen van Bach, Buxtehude en tijdgenoten zijn te horen op honderden bejubelde cd’s.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

Dankzij het mecenaat van de Désiré Collen Stichting kan het Orpheus Instituut deze fel begeerde bibliotheek naar Gent halen. ​



Nieuwe onderzoeksgroep

Voor het ontwikkelen van een nieuwe onderzoeksgroep rond de Koopmancollectie kan het Orpheus Instituut rekenen op de financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid. De collectie wordt gehuisvest in het Koetshuis, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. Dit achttiende-eeuwse pand op de historische site van stadspaleis d’Hane Steenhuyse wordt door de Stad Gent ter beschikking gesteld en zal Koopmans boeken in optimale omstandigheden bewaren. Tevens wordt voorzien in een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten. De verbouwingswerken aan het historische gebouw zijn in het najaar van 2019 gestart en zullen tot de zomer van 2020 duren.

De onderzoeksgroep Resounding Libraries, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal de partituren en boeken inzetten om innovatieve artistieke praktijken op te zetten en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader zal het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten. Het team zal in de toekomst nog verder versterkt worden om deze ambities te realiseren.



Orpheus Instituut

Het Orpheus Instituut voert sinds 1996 de internationale rangen aan als toonaangevend en innoverend centrum voor artistiek onderzoek in de muziek. Met name de processen van het musiceren staan centraal binnen de activiteiten van het instituut, dat intussen 35 onderzoekers telt. De onderzoekers – zowel uitvoerders als componisten – vertrekken voor het onderzoek vanuit hun eigen muzikale praktijk. Hun bevindingen vertalen ze naar bruikbare kennis, inzichten en toepassingen voor hun eigen muzikale praktijk en die van andere musici wereldwijd.

Naast dit innoverend onderzoekscentrum biedt het Orpheus Instituut plaats aan twee opleidingstrajecten -een doctoraatsopleiding (docARTES) en een laureaatopleiding-. De combinatie van een onderzoeks- en een opleidingscentrum en hun onderlinge verwevenheid bepalen in grote mate het unieke karakter van het Orpheus Instituut en zorgen voor een inspirerende omgeving waar musici kunnen experimenteren, ideeën uitwisselen en nieuwe kennis genereren.


Orpheus Instituut
Korte Meer 12, 9000 Gent
www.orpheusinstituut.be

Orpheus Instituut Koetshuis
Korte Meer 20A, 9000 Gent
Opening: 22 oktober 2020


 

Persbericht

PDF - 114 Kb

 

 

 


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.