Open the Door: KETELEER Gallery opent een solotentoonstelling van John Kørner

Open the Door. Zo heet de solotentoonstelling van John Kørner (°1967, Aarhus, Denemarken, leeft en werkt in Kopenhagen) die op 12 december opent bij KETELEER Gallery.

Het is de eerste solotentoonstelling van de galerie met Kørner, een van de meest prominente hedendaagse kunstenaars in Denemarken, die zowel schilderkunst als installatie op een onverwachte manier benadert. ​

De titel van de tentoonstelling is tweeledig. Enerzijds is het een directe link naar het feit dat de galerie haar deuren terug kan openen voor het publiek, na een periode van verplichte sluiting door de coronamaatregelen; en anderzijds verwijst de titel ook naar het werk van Kørner, dat deuren opent naar maatschappelijke problemen en uitdagingen, zoals oorlog en prostitutie. Die problemen visualiseert Kørner op een heel eigen, abstracte manier. Volgens John Kørner is de rol van kunst immers het aanwijzen van problemen, zonder oplossingen aan te reiken.

De voorbije twee decennia timmerde Kørner gestaag aan een oeuvre dat zich kenmerkt door expressieve kleuren in acrylverf aangebracht op doek. Daarnaast maakt hij ook glanzend keramiek, glazen objecten en installaties. ​

Opmerkelijk is daarnaast ook Kørners fascinatie voor open landschappen en dieptezichten, die nu eens uitnodigen of net desoriënteren, en zijn vele referenties naar water, bijvoorbeeld in de vorm van een grote verwoestende vloedgolf. Deze interesse zit in het genetisch materiaal van de familie. Het gaat immers terug tot Kørners overgrootvader die een botenbouwer was. Het roept bovendien een jeugdherinnering bij de kunstenaar op, meer bepaald zijn pogingen als kind om te wandelen op een bevroren zee waar ijs zich had opgestapeld tot een soort miniatuurijsbergen.

Tot slot kunnen we niet om de rol van sport en de bijhorende, specifieke esthetica in het oeuvre van John Kørner heen. Sportschoenen bijvoorbeeld keren vaak als motief op zijn doeken terug. De artiest onderzoekt sport als een sociaal fenomeen die een impact heeft op mode, lichaam en genderpolitiek.

De tentoonstelling Open the Door van John Kørner loopt van 12 december tot 24 januari in KETELEER Gallery (Pourbusstraat 3, 2000 Antwerpen).

Meer info hier.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.