Open Studio's 2018: kijk binnen in het atelier van meer dan 200 kunstenaars
Op zondag 2 september presenteren NICC en Studio Start 'Open Studio’s 2018', de vierde editie van de professionele studioroute in Antwerpen. Meer dan 200 beeldende kunstenaars en creatieve ondernemers stellen die dag de deuren van hun werkruimte open.
Klinkende namen als Koen van den Broek, Guillaume Bijl en Nel Aerts gunnen de bezoekers een unieke blik in hun atelier en werkproces. Maar ook de talenten van morgen stellen hun studio open, zowel voor het brede publiek als voor internationale curatoren en professionals.
Naast de studioroute presenteert Open Studio's ook een OFF-Programma met Antwerpse artist-run-spaces, zoals CASSTL (een initiatief van Luc Tuymans, Carla Arocha en Stéphane Schraenen). Deze plekken waar kunstenaars het werk van andere kunstenaars presenteren zijn belangrijk voor de dynamiek van een stad.
Voor deze editie van Open Studio's nodigde Kunstenpunt 7 internationale curatoren uit om de Antwerpse kunstenscène te ontdekken door hen een bezoekersprogramma aan te bieden met individuele kunstenaars en artist-run-spaces.
Het mag duidelijk zijn dat Open Studio’s verder gaat dan het atelierbezoek. Organisatoren NICC en Studio Start willen aandacht genereren voor het belang van kunstenaars en van ruimte voor artistieke ontwikkeling en presentatie in de stad. Welke rol spelen kunstenaars en hun initiatieven in een stad? En hoe werken ze samen aan betaalbare creatie- en presentatieplekken voor artistieke praktijken met internationale uitstraling?
Open Studio’s denkt na over hoe we een antwoord kunnen bieden op de uitdagingen van snel ontwikkelende steden als Antwerpen, Berlijn, Amsterdam en Londen, waar de beschikbare vierkante meter steeds duurder en schaarser wordt. Zullen we blijven steken in de meer klassieke invulling van ‘gentrificatie’ waarbij de komst van kunstenaars en creatieve makers de huur- en vastgoedprijzen de hoogte in doet schieten? Of vinden de beleidsmakers en artistieke scène antwoorden over hoe een stedelijk en een kunstenaarsbeleid succesvol kunnen samengaan
Open Studio’s is een initiatief van Studio Start en NICC
------------------------------------------------------------------------
Praktische info
02 september 2018, 14u - 19u
Antwerpen
Centraal verzamelpunt: MAS-Paviljoen
Vrije toegang
www.openstudios.be
------------------------------------------------------------------------
De organisatoren
NICC is een kunstenaarsorganisatie (1998) die de belangen van de autonome, professionele kunstenaar verdedigt.
Studio Start is een organisatie (2008) die betaalbare werkruimte en een ondersteunend beleid voor kunstenaars en creatieve ondernemers in Antwerpen ontwikkelt.
NICC werd 20 jaar geleden opgericht voor en door kunstenaars. Het ijverde van bij de start voor twee belangrijke zaken: een artistiek programma in handen van kunstenaars zelf én een sociaal programma voor de verbetering van de sociale positie van de kunstenaar. Vanaf 2005 bouwde NICC binnen haar werking een succesvol atelierbeleid en -werking uit.
Tien jaar geleden, in 2008, werd beslist om dit atelierbeheer en -beleid te verzelfstandigen in een nieuwe autonome organisatie: Studio Start vzw.
Sinds 2012 zijn NICC en Studio Start samen initiatiefnemers van Open Studio’s, dat inmiddels aan de vierde editie toe is. In dit jubileumjaar, waarin NICC haar 20-jarige bestaan viert en Studio Start 10 kaarsen mag uitblazen, zijn de organisatoren strijdvaardiger dan ooit. De sociale positie van de kunstenaar blijft precair, de middelen schaars en de beleidsmatige ondersteuning beperkt. De nadruk van NICC en Studio Start blijft liggen op het belang van kunstenaars en betaalbare kunstenaarswerkruimte in de stad. Maar NICC en Studio Start willen meer doen! Ze ontwikkelen bruikbare instrumenten ter ondersteuning en versterking van een stedelijk en geïntegreerd kunsten- en kunstenaarsbeleid. Ze praten met experten, beleidsmakers en publiek over de rol en het belang van een kunstenaarswerkruimte in een stedelijke omgeving. Ze presenteren een bundeling van inspiratieteksten rond het thema “de kunstenaar en de stad” in de vorm van een publicatie. Ze organiseren een symposium over de creatieruimte als speler in een stedelijke context. Ze dagen de culturele en kunstensector, beleidsmakers én stadsontwikkelingsspelers uit om samen na te denken hoe buitenlandse en binnenlandse beleidsmaatregelen kunnen inspireren in het creëren van een win-win voor steden en de kunsten.
------------------------------------------------------------------------
De deelnemende kunstenaars & meer nformatie over het OFF programma in de persmap in bijlage.