ON THE LOOKOUT: een groepstentoonstelling in Fondation CAB in Brussel, gecureerd door Grégory Lang

Met werk van Irma Blank, Nadia Guerroui, Ann Veronica Janssens, Labau, Adrien Lucca, Dimitri Mallet, Luisa Mota, Morgane Tschiember en Pieter Vermeersch

Fondation CAB presenteert een tentoonstelling waarin curator Gregory Lang de tentoonstellingsruimte omvormt tot een vrijplaats voor nieuwe experimenten van internationale en in Brussel gevestigde kunstenaars.

ON THE LOOKOUT verkent de stimulatie van menselijk gedrag door middel van verschillende kleurvariaties. De werken in deze tentoonstelling worden gekenmerkt door hun immersieve en immateriële karakter. Als we ons verplaatsen, gaan we een relatie met ze aan. De dialogen en spanningen die tussen de kleurrijke installaties en de architectuur ontstaan, versterken onze aandacht. De tijd die aan deze ontmoetingen wordt besteed, draagt bij tot de kwaliteit van onze ervaringen, waarbij elk moment gunstig is om microgebeurtenissen waar te nemen. Dit ensemble brengt ons in staat om verschillende toestanden van hetzelfde werk in een situatie te onderscheiden en scherpt de finesse aan van onze perceptieve aanpassingen.

De tentoonstelling ontvouwt zich in verschillende sequenties. Terwijl de bezoeker door de ervaringszones wandelt, komen de nuances van conceptuele tonaliteiten tussen de kunstenaars nar boven.

Zodra we de ruimte betreden, wordt onze waarneming gegrepen door de chromatische variaties in het werk van Adrien Lucca (°1983, woont en werkt in Brussel). De wetenschappelijke virtuositeit van zijn installatie ligt in de transfiguratie van pigmenten door licht. Vanuit deze ruimte van gecontroleerde colorimetrie gaan we over naar de intuïtieve benadering van Luisa Mota (°1984, woont en werkt in Porto). Haar kleurrijke en transparante interventie in situ resoneert tegelijkertijd met onze lichamen en met de opening naar de binnenplaats.

Aansluitend op dit werk nemen architecturale installaties de grote zaal over. Aan de ene kant is er een muurwerk van Pieter Vermeersch (°1973, woont en werkt in Turijn), dat kleur in gradaties over de lengte van de ruimte uitstrekt. Zijn picturale gebaar doet ons vergeten om een metafysische tijd te creëren. Aan de andere kant is er de monumentale installatie van Morgane Tschiember (°1976, woont en werkt in Parijs), die kleur boetseert in de hoogte en diepte van de ruimte. Haar omgekeerde bogen geven een sensuele dimensie aan het industriële materiaal waarvan ze zijn gemaakt, door te spelen met de transparantie ervan. Onder hetzelfde wisselende licht van het glazen dak gaan we de interactie aan met het dichroïsch gekleurde glaswerk van Ann Veronica Janssens (°1956, woont en werkt in Brussel), dat de omgeving weerspiegelt. Tussen contemplatie en onderdompeling wordt onze zintuiglijke ervaring verlengd in de zoektocht naar de verschillende toestanden van een getransformeerd licht.

Er treedt een verandering van lichamelijkheid op wanneer onze blik in de ruimte naar de achtergrond glijdt. Het levendige en ruimtelijke schilderij van Irma Blank (geb. 1934, woont en werkt in Milaan) neemt ons in zich op alvorens een lineair gebaar vol sereniteit te onthullen. Door de variaties in kleurintensiteit krijgt de ritmische duur van haar ademhaling een vorm van materialiteit en leesbaarheid. Door zich te kantelen in de plooi van de ruimte die het meest zenitale licht weerkaatst, manifesteert diezelfde meditatieve en haptische standvastigheid zich in de installatie van Nadia Guerroui (°1988, woont en werkt in Brussel). Hier onderzoeken we het ongrijpbare karakter van haar iriserend gekleurde wandoppervlak, dat ook in de tijd verandert, afhankelijk van de stand van de zon.

De geleidelijke verschijning van kleur in het werk van Dimitri Mallet (° 1983, woont en werkt in Parijs) kan worden begrepen na een noodzakelijke periode van aandacht. Zodra hij in werking wordt gesteld, laat deze tondo zich gelden in de ruimte door metamorfosering. Deze verandering van toestand, gesymboliseerd door de transformatie van kleur, wordt in echo voortgezet met de contrasterende metaalmonochromen van Labau (collectief sinds 1997, wonen en werken in Brussel) in de aangrenzende zaal. Het naast elkaar plaatsen van twee verschillende stadia van hetzelfde materiaal stelt ons in staat kleuren te confronteren die enkele miljoenen jaren uit elkaar liggen, waardoor een geologische tijdelijkheid wordt gecreëerd.

— Grégory Lang


ON THE LOOKOUT ​
Irma Blank, Nadia Guerroui, Ann Veronica Janssens, Labau, Adrien Lucca, Dimitri Mallet, Luisa Mota, Morgane Tschiember en Pieter Vermeersch
Curator: Grégory Lang
Van 06.09.2022 tot 28.01.2023 ​ ​

Fondation CAB
Rue Borrens 32, ​
1050 Elsene
https://fondationcab.com


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.