NW, het nieuwe huis voor hedendaagse kunst en film in Aalst, opent de deuren met een ode aan rituelen en de kracht van verzet 

Save the date: Perspreview op 21 maart om 11u

NW, voorheen bekend als Netwerk Aalst, opent op 22 maart na een grondige verbouwing van meer dan een jaar de deuren als een nieuw huis voor hedendaagse kunst en film. Gevestigd in een voormalige textielfabriek langs de kaaien in Aalst, is NW een open en gastvrije plek waar kunstenaars en publiek samenkomen om de kracht te ervaren van kunst en film, van ontmoetingen en verkenning.

Als kunstenhuis streeft NW naar een multidisciplinaire samenwerking tussen film en beeldende kunst. Het programmeert tentoonstellingen, films, performances, gesprekken en faciliteert en bevordert ontmoetingen en kruisbestuivingen. De focus ligt op artistieke ontwikkeling met een oog op de stad en streek.

De openingstentoonstelling van het nieuwe NW is 'Ritual in Transfigured Time', vernoemd naar de gelijknamige kortfilm van Maya Deren (1917-1961). Deze tentoonstelling belicht de thema's die NW in de komende periode zal verkennen — dialoog, samenwerking, experiment en het doorbreken van grenzen — en spoort tegelijk aan om de kracht van betovering, protest en alles daartussenin te ervaren. Kunstenaars worden uitgenodigd om realiteiten te doorgronden, te trotseren en te herscheppen, met dans als middel van verzet, viering en communicatie.

Het werk van de deelnemende kunstenaars Carlotta Bailly-Borg, Gaëlle Choisne, Darius Dolatyari-Dolatdoust, Maya Deren, Onyeka Igwe, LA(HORDE), Ula Sickle en Bárbara Wagner & Benjamin de Burca belicht de ontwikkeling van de praktijk door middel van experiment en dialoog.

De relevantie van rituelen binnen de context van NW Aalst is evident. De overgangsfase van Netwerk Aalst naar NW markeert een rite de passage, waarbij een vernieuwd gebouw, een nieuwe identiteit en een nieuw programma worden omarmd.

"Maya Deren, met haar onafhankelijke en ondernemende geest, een leven lang gedreven door een hang naar vrijheid, heeft een verhelderende rol gespeeld bij het vormgeven van ons tentoonstellings- en filmprogramma, evenals bij het ontwikkelen van de principes voor ons vernieuwde huis. Vele veranderingen in het leven worden begeleid door rituelen. Het ritueel markeert de liminale fase, het moment tussen twee posities of rollen in. Op het drempelmoment tussen het oude en het nieuwe NW vieren we de radicale metamorfose. Hier, op deze plek, nodigen we kunstenaars uit om realiteiten te bevragen, tegen te werken en te transformeren, hetzij door betovering of protest. Voor Deren betekende transformatie het bewandelen van beide wegen. Dans als zelfexpressie en een vorm van protest." ​
— Laura Herman en Godart Bakkers, artistiek directeurs NW

De openingstentoonstelling illustreert ook hoe NW de grenzen tussen hedendaagse kunst en film doorbreekt, zowel figuurlijk als letterlijk. Sinds de verbouwing zijn de cinemazaal en de tentoonstellingsruimte met elkaar verbonden. Tijdens 'Ritual in Transfigured Time' wordt de cinemazaal een integraal onderdeel van de tentoonstelling, met een immersieve film over het rituele van de festivalcultuur van LA(HORDE) die er continu wordt afgespeeld. Daarnaast wordt ook de originele 16mm-film van Maya Deren uit 1946 geprojecteerd, waarvoor speciaal voor NW nieuwe prints zijn gemaakt van de originele negatieven.

De tentoonstelling biedt een verkenning van het nieuwe gebouw van NW, waarin elke ruimte iets te beleven valt en alles met elkaar verbonden is. NW wil een open huis voor kunst en film zijn met een buurthuisfunctie, en biedt daarom ruimte aan verschillende organisaties en groepen. De open ruimte op de begane verdieping wordt Lokaal Dendy gedoopt en bestaat uit een café, keuken en werk- en ontmoetingsruimte. In Lokaal Dendy wordt samen gegeten, maar is er ook ruimte voor performances, feesten en evenementen. ​ 


NW
Houtkaai 15, ​
9300 Aalst


Feestelijk openingsweekend
Club Ritual ​
A Social Event Choreographed in the Manner of a Dance
22-24.03.2024

NW heropent met Club Ritual: A Social Event Choreographed in the Manner of a Dance. Dit weekend belooft een aaneenschakeling van openingen, rituelen, filmfocussen en culinaire ervaringen. Met Darius Dolatyari-Dolatdoust, Carola Caggiano & Lucile Desamory (met Alina Sargsyan), Bebe Books, Alexis Blake, Onyeka Igwe en Counter Encounters, Katinka De Jonge, Studio Rekker, en vele anderen. 


Tentoonstellingen
22.3-26.5.2024
Opening: vrijdag 22 maart 2024, 18:00

Save the date: Perspreview op 21 maart om 11u

 • Ritual in Transfigured Time
  Carlotta Bailly-Borg, Gaëlle Choisne, Maya Deren, Darius Dolatyari-Dolatdoust, Onyeka Igwe, LA(HORDE), Ula Sickle en Bárbara Wagner and Benjamin de Burca
  Met Ritual in Transfigured Time, naar de gelijknamige kortfilm uit 1946 van de Oekraïens-Amerikaanse filmmaker Maya Deren, presenteren we de attitude en thema’s waarmee ons huis zich de komende tijd wil profileren. Op het drempelmoment tussen het oude en het nieuwe NW vieren we de radicale metamorfose. Een tentoonstelling over dans, betovering en protest. ​
 • Lucile Desamory. Untitledment
  In Untitledment onderzoekt Lucile Desamory het terugkerende artistieke vraagstuk rond emancipatie en autonomie. Hoe kun je als kunstenaar een onontgonnen gebied creëren: een terrain vague, een verstilde, vloeibare ruimte tussen leegte en een autonome zone?
 • Info-angel presenteert zichzelf ​
  De eerste in een reeks archiefpresentaties over verhalen uit het progressieve verleden van Aalst en de Denderregio. 

 Over NW

NW is een open huis voor hedendaagse kunst en film, gevestigd in een voormalige textielfabriek aan de rechteroever van de Dender in Aalst. ​ ​ 

NW biedt ruimte voor de ontwikkeling van de kunstenaarspraktijk in al haar facetten. NW begeleidt kunstenaars in hun eerste, verkennende stappen; tijdens de experimentele fases van hun artistieke projecten. ​ ​ 

De cinema wordt vormgegeven vanuit de visie dat film een ruimte is voor inspraak, uitwisseling, ontmoeting en gemeenschapsvorming. Coprogrammatie stuurt en vormt het filmprogramma en legt verbanden met de andere aspecten van de werking. In samenwerking met kunstenaars, curatoren, partners en buurtbewoners stelt NW ​ thematische focusprogramma’s samen. De cinema is een ruimte die gemaakt is door en voor kunstenaars en buurtbewoners, voor professionals en liefhebbers, voor zowel jong als oud, voor mensen van hier en van elders, en vervult haar rol als enige art-house cinema in de Denderregio. 

NW herbergt ook verschillende organisaties en beschikt over een open ruimte met een café, keuken en werk- en ontmoetingsruimte.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.