Nog 1 maand de Horst-zomertentoonstelling 'The Act of Breathing' in Vilvoorde én in Cinematek in Brussel

The Act of Breathing, nog tot 31 juli 2022

Nog 1 maand, tot 31 juli, kunnen cultuur-, kunst- en filmliefhebbers terecht op de Asiat-Site in Vilvoorde en in Cinematek in Brussel voor de Horst-tentoonstelling The Act of Breathing.

Terwijl 10 kunstenaars in Vilvoorde in dialoog treden met het architecturale en symbolische karakter van de voormalige militaire basis Asiat, bundelen in Brussel drie andere kunstenaars hun krachten in het “Salon Europa” van Bozar en zoeken ze een balans met de filmprogrammatie van Monique Mbeka Phoba in Cinematek.

De hele maand juli is de zomerbar - die werd ontworpen door het Brusselse bureau Ouest Architecture - open, waardoor bezoekers hun tentoonstellingsbezoek kunnen combineren met een drankje en een hapje.

De voorlaatste dag, zaterdag 30 juli, is er in Vilvoorde eveneens het Open Air evenement “Exhibition Closing’. De ideale dag om de zomertentoonstelling in al haar glorie te bewonderen, geheel in de stijl van het festival aangevuld met talks, performances en een verfrissend muzikaal programma.


Horst Exhibition ​
The Act of Breathing ​
Tot 31 juli 2022 ​
Asiat, Vilvoorde & Cinematek, Brussel

Zomerbar Asiat Park
Open op vrijdag van 16u en op zaterdag en zondag vanaf 14u.
Asiat, Vilvoorde

Horst Exhibition Closing 2022 ​
Met Danilo Plessow, DTM Funk, Nedda Sou, Bona Lea, Ben Kamal & Bjeor & Kuba'97. Zaterdag 30 juli 2022, 14:00 - 00:00 ​
Asiat, Vilvoorde

Info & tickets: https://www.horstartsandmusic.com


De tentoonstelling

Met het gelijknamige gedicht van de Congolese auteur Sony Labou Tansi als inspiratiebron onderzoekt The Act of Breathing deze zomer de ademhaling als instinctieve en herhaalde handeling, als noodzaak, maar ook als mogelijk politiek verzetsmiddel. Het resultaat neemt de vorm aan van tien in situ-kunstwerken - van Anthony Ngoya, Benjamin Orlow, Kris Lemsalu, Laure Prouvost, Leonard Pongo, Maika Garnica, Michèle Magema, mountaincutters, Pascale Marthine Tayou, Soraya Lutangu Bonaventure & Ali-Eddine Abdelkhalek - die in dialoog treden met het architecturale en symbolische karakter van de militaire basis Asiat in Vilvoorde. Op datzelfde moment bundelen drie andere kunstenaars - Agnès Lalau, Jean Kabuta en Mega Mingiedi - hun krachten in het “Salon Europa” van Bozar en zoeken ze een balans met de filmprogrammatie van Monique Mbeka Phoba in Cinematek.

Door kunstenaars samen te brengen tussen Vilvoorde en Brussel, van wie de meerderheid van Congolese afkomst is, benaderen de curatoren Evelyn Simons en Sorana Munsya de menselijke adem als een gedeelde entiteit. De tentoonstelling manifesteert zich als een metaforisch circuit, een collectief ecosysteem waarin het kunnen ademen erop neerkomt anderen toe te laten te ademen. Het is door deze verhalen onophoudelijk te delen dat percepties kunnen verschuiven en het narratief die onderdrukkende mechanismen blootlegt, naar voren kan worden gebracht. 


Over Horst Arts & Music

Horst Arts & Music ontstond 8 jaar geleden en won recent een Ultima in de categorie Architectuur en Toegepaste Kunst. Horst is een beweging die zich inzet voor de ontwikkeling van talent, steden en ruimtes. Horst mengt en viert de werelden van kunst, architectuur en muziek, en doet dat aan de hand van Labs, tentoonstellingen en festivals. In de afgelopen 8 jaar is Horst uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd platform voor cutting-edge elektronische muziek, in-situ kunstwerken, en inventieve architectuur. Horst koppelt een driedaags meeslepend muziekfestival aan langere termijn trajecten waarin architecten worden uitgenodigd om unieke podia en dansvloeren te creëren, en waarin hedendaagse kunstenaars de opdracht krijgen om in dialoog te gaan met de specifieke context en omgeving door middel van site-specifieke nieuwe producties.


Beelden (download hier alle beelden)

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.