Netwerk in Aalst heropent na meer dan een jaar verbouwen als NW: een open huis voor hedendaagse kunst en film aan de Dender

Save the date: feestelijk openingsweekend van 21 tot 24 maart 2024


Na een grondige verbouwing van meer dan een jaar, opent het vernieuwde Netwerk (NW) in Aalst op 21 maart 2024 haar deuren. Onder leiding van het nieuwe driekoppige directieteam, bestaande uit Godart Bakkers, Laura Herman en Jeniffer Vansteyvoort, wordt NW meer dan ooit een open huis voor hedendaagse kunst en film. 

NW biedt ruimte voor de ontwikkeling van de kunstenaarspraktijk in al haar facetten, van het proces over het onderzoek tot het artistiek experiment, en deelt deze met een publiek via projecten en een publiek programma. De benedenverdieping staat in het teken van ontmoeting en de buurt, terwijl de eerste verdieping, de exporuimtes en de cinema voor het artistiek programma gebruikt worden, zonder een al te rigide opdeling van deze functies na te streven.

NW is nog steeds gevestigd in een voormalige textielfabriek aan de rechteroever van de Dender in Aalst, maar de infrastructuur onderging een ingrijpende transformatie onder leiding van ECTV Architecten (Els Claessens en Tania Vandenbussche) en aannemer Camimmo. Het resultaat is een verbeterde toegankelijkheid, zichtbaarheid en duurzaamheid. Met de renovatie en het nieuwe team gaan ook een nieuwe huisstijl en website gepaard, ontworpen door Goda Budvytytė.

“We willen een gastvrije omgeving zijn voor kunstenaars, bezoekers, buren, partners en medewerkers. NW streeft naar een optimale benutting van haar infrastructuur en zet zich in voor een grotere toegankelijkheid om haar openheid ten volle waar te maken. We staan voor gezamenlijke besluitvorming, laten ruimte voor wisselende stemmen en onderzoeken waar maatschappelijke vraagstukken en artistieke ontwikkeling kunnen samenkomen.” ​
— Algemeen directeur Jeniffer Vansteyvoort 

Openingsweekend 

Tijdens het openingsweekend van 21 tot 24 maart wordt de nieuwe visie van NW duidelijk. Onder de naam Club Ritual presenteert NW samen met kunstenaars en de buurt een programma van tentoonstellingen, film, ontmoetingen en een partnerprogramma. NW verkent op die manier hoe veelzijdig en complex rituelen zijn en hoe diepgeworteld ze zijn in alle verschillende geledingen van onze samenleving. De ambivalentie van het ritueel maakt het tot een fragiel, dynamisch en actueel onderwerp. 


Lokaal Dendy 

NW laat zich onder meer leiden door de progressieve geschiedenis van de stad Aalst, maar ook door haar complexiteit, om de artistieke koers en het programma vorm te geven. NW wil een buurthuisfunctie vervullen en biedt ruimte aan verschillende organisaties en groepen. De open ruimte op de begane verdieping wordt Lokaal Dendy gedoopt en bevat een café, keuken en werk- en ontmoetingsruimte. In Lokaal Dendy wordt samen gegeten, maar is er ook ruimte voor performances, feesten en evenementen. 

Voor Lokaal Dendy ontwierp Aslı Çiçek, geassisteerd door Maxime Descheemaecker, een familie van modulaire meubels, waaronder een balie, boekenkasten, tafels en hogere, verrijdbare workshoptafels. Het meubilair voor de inkomhal en het café van het vernieuwde NW moet aangepast kunnen worden aan de verschillende activiteiten die er zullen plaatsvinden. Zo creëerden ze een ensemble van eenvoudige stukken die er speels uitzien en gemakkelijk te gebruiken zijn. De inspiratie haalden ze uit dozen die gebruikt werden op boekenmarkten; uit oude koffers die ruimte creëren wanneer ze worden uitgeklapt. Elk stuk heeft zijn eigen unieke kenmerken en is strategisch verspreid over de vloeiende begane grond van NW. Ondanks hun individuele eigenschappen functioneren ze als een samenhangende groep, herkenbaar aan hun prominente kenmerken en verbonden door een tweekleurige afwerking.


Cinema 

De cinema wordt vormgegeven vanuit de visie dat film een ruimte is voor inspraak, uitwisseling, ontmoeting en gemeenschapsvorming. Coprogrammatie stuurt en vormt het filmprogramma en legt verbanden met de andere aspecten van de werking. In samenwerking met kunstenaars, curatoren, partners en buurtbewoners stelt NW focusprogramma's samen, waarin ruimte is voor filmklassiekers, auteursfilms, kunstenaarsfilms, documentaires, videokunst, animatie, kinderfilms, of het werk van jonge makers. De cinema vervult een belangrijke rol als enige arthouse cinema in de Denderregio. 

“Aalst is onze thuis en uitvalsbasis, maar onze blik reikt ver daarbuiten. Ons bewustzijn van lokale dynamieken drijft ons naar een breder gezichtspunt, dat de verbinding tussen onze directe omgeving en de wereld omarmt. Ons artistiek programma is een ode aan openheid, ontwikkeling en vernieuwing, waarbij we niet alleen nieuwe perspectieven aanreiken, maar ook onze eigen denkpatronen voortdurend bevragen en bijstellen. We zijn kritisch, maar met een welwillende insteek, zoals een vriend dat is: nooit gedreven door vijandbeelden. NW neemt standpunten in, maar is ook genereus en mild voor de standpunten en gevoeligheden van anderen.” ​
— Artistiek directeurs Godart Bakkers & Laura Herman

NW
Houtkaai 15
9300 Aalst ​
https://www.netwerkaalst.be

Openingsweekend Club Ritual
21 - 24 April 2024


Perscontact
Micha Pycke - Club Paradis
[email protected]
+32 (0)486 680 070


Selectie beelden

 


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.