Museum Dhondt-Dhaenens presenteert drie solopresentations van Blinky Palermo, Robert Grosvenor en Luc Tuymans
De nieuwe tentoonstelling Out of This World bestaat uit een reeks van drie solopresentaties: enerzijds een uitgebreide tentoonstelling van werken van de overleden Duitse kunstenaar Blinky Palermo (1943–1977), geflankeerd door een sculpturale installatie van de Amerikaanse kunstenaar Robert Grosvenor (°1937) en een interventie van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans (°1958). Elk van de drie presentaties biedt een eigen kijk op hoe alledaagse gebaren, dingen en beelden poëtische statements worden, waarbij de grens tussen kunst en niet-kunst, kunst en sociale realiteit, populaire cultuur, massacommunicatie, enzovoort, tegelijkertijd vervaagt en versterkt.
De reeks presentaties, samengesteld door curator Ory Dessau, begint bij en ontwikkelt zich vanuit de tentoonstelling van Blinky Palermo. Als toonaangevende figuur in de Europese kunstscene van de jaren 1960-1970, biedt Palermo’s werk een unieke blik op de esthetiek van geometrische abstractie en de conceptuele gevolgen van de uitvinding van de ready-made. Palermo onderzoekt de artistieke daad van binnenuit — als een eigenzinnige kosmologie bepaald en gereguleerd door de kunstenaar — maar ook van buitenaf, door na te denken over de status van het creatieve resultaat als object in de wereld.
De titel Out of This World probeert Palermo’s strategie te vatten om gemodificeerde ready-made elementen "uit de wereld" te combineren en ze tegelijkertijd te verheffen naar het "bovenaardse" domein van abstracte kunst.
Palermo staat bekend om zijn verkenning van de specifieke architecturale gegevenheden van de fysieke tentoonstellingslocatie. In zijn praktijk stelt hij de vraag naar de plaats van kunst en lokaliseert hij die telkens opnieuw op basis van de feitelijke galerieruimte, de concrete lichtomstandigheden en de individuele perceptie van de toeschouwer. In die zin integreert Palermo's tentoonstelling in het Museum Dhondt-Dhaenens zijn omgeving in de tentoongestelde werken, die zich in de ruimte ontvouwen binnen een partituurachtige opstelling die de verschillende delen van zijn oeuvre omvat, van muurschilderingen tot schilderijen van katoen en werken op papier. De titel Out of This World probeert Palermo's strategie weer te geven om gemodificeerde kant-en-klare elementen “uit de wereld” te combineren en ze tegelijkertijd te verheffen naar het “buitenwereldse” domein van de abstracte kunst.
De installatie 2021 van Robert Grosvenor, die parallel loopt met Palermo's universum en bestaat uit een gele carrosserie die het midden van de galerie in beslag neemt en een paarse stalen bol op de vloer erachter, articuleert essentiële aspecten die zijn praktijk definiëren, waarbij modificeerbare gevonden voorwerpen een dubbelzinnige notie van schilderkunstige abstractie oproepen en de ruimte van de kunst circuleert door andere ruimtes van uitstalling en fabricage - commercieel, industrieel, wetenschappelijk. De installatie van Grosvenor in het Museum Dhondt-Dhaenens, die doet denken aan een geësthetiseerde garage of de showroom van een autodealer, is als een driedimensionaal schilderij dat zijn oorsprong vindt in een echte vorm van abstractie - en de extractie van een ding uit zijn conventionele context en zijn verplaatsing naar het kader van de “witte kubus” tot het punt dat het niet meer is, maar toch nog steeds is, wat het was.
In de middenruimte van het museum zijn de voorbereidende maquette en polaroidfoto's te zien van Luc Tuymans' schilderijinstallatie uit 2007 in het Kabinett für aktuelle Kunst, het gevierde platform voor avant-gardekunst dat in 1967 werd opgericht door Jürgen Wesseler in Bremerhaven, Duitsland, en dat actief bleef tot 2012. Met de titel ENDEtransformeerde Tuymans' locatie-afhankelijke schilderij in Bremerhaven, één in een reeks muurschilderingen die de kunstenaar door de jaren heen uitvoerde, de architectuur van de locatie, een bescheiden winkel, in een totale installatie. Nadat hij de ruimte had verenigd door de muren, de vloer en het plafond in grijs te bedekken, schilderde Tuymans de negatieve vorm van de etalage alsof die zich als een vervormd gevormde schaduw over de vloer en de rechtermuur uitstrekte. Tuymans noemt Edward Hopper's schilderij Sun in an Empty Room (1963) als inspiratiebron voor het werk, maar je kunt de verwantschap met Blinky Palermo's Fenster (1970) niet negeren. Fenster werd gemaakt voor de tweede tentoonstelling van Palermo in het Kabinett en is een muurschildering die het patroon van de etalage (met de memorabele zwarte lijst) vermenigvuldigt op een iets kleinere schaal. De aanwezigheid van Tuymans in de huidige line-up van presentaties accentueert ook zijn schilderkunstige conceptualisering van gevonden beeldmateriaal en zijn bijdrage aan de discussie over zowel materiële als visuele kant-en-klare elementen als de allesomvattende achtergrond van de hedendaagse kunst.
Out of this World
17.11.24—06.04.25
Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14, 9831 Deurle
Kunstenaars: Blinky Palermo, Luc Tuymans, Robert Grosvenor
Curator: Ory Dessau
Over de kunstenaars
Blinky Palermo werd in 1943 geboren als Peter Schwarze in Leipzig, waar hij samen met zijn tweelingbroer Michael opgroeide als geadopteerde kinderen onder de naam Heisterkamp. In 1962 ging hij naar de Kunstakademie Düsseldorf, waar hij studeerde bij Joseph Beuys, en in 1964 nam hij de naam Blinky Palermo aan, die hij zich had toegeëigend van een Amerikaanse boksmanager en maffioso. Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in 1966 in de Galerie Friedrich+Dahlem in München. In 1970 maakte hij de eerste van een aantal reizen naar de Verenigde Staten. In 1973 verhuisde hij naar New York City, waar hij een studio inrichtte die hij de rest van zijn leven zou aanhouden. Palermo stierf in 1977 tijdens een reis naar de Malediven. In 1969 presenteerde de kunstenaar een grote installatie in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel als onderdeel van een gezamenlijke tentoonstelling met Gerhard Richter en Günther Uecker. Out of This World is zijn tweede presentatie in een Belgisch museum.
Robert Grosvenor (°1937, New York), die voornamelijk bekend staat als beeldhouwer, heeft zich gedurende zijn meer dan vijftigjarige carrière onttrokken aan artistieke categorisering. Hij maakte diverse, unieke werken die de ruimtelijke dynamiek tussen object, architectuur en toeschouwer onderzoeken. Zijn werk was opgenomen in de baanbrekende groepstentoonstellingen Primary Structures (Jewish Museum, 1966) en Minimal Art (Gemeentemuseum Den Haag, 1968), die het Minimalisme hielpen definiëren. Hij week al snel af van deze stroming om uitdagende werken te maken die zich verzetten tegen assimilatie in een van de heersende kunststromingen. Solo tentoonstellingen van Grosvenors werk werden gepresenteerd in de Kunsthalle Bern, Zwitserland (1992); de Fundação de Serralves, Porto, Portugal (2005); de Renaissance Society, Chicago, (2017); en de ICA Miami (2019).
De Belgische kunstenaar Luc Tuymans (°1958, Mortsel) staat bekend om zijn kenmerkende schilderstijl die laat zien dat beelden tegelijkertijd kunnen communiceren en onthouden. Tuymans kwam op in de jaren 1980 en pionierde met een uitgesproken niet-narratieve benadering van figuratieve schilderkunst. In plaats daarvan onderzocht hij hoe informatie kan worden gelaagd en ingebed in bepaalde scènes en betekenissen. Zijn werken zijn gebaseerd op reeds bestaand beeldmateriaal uit verschillende bronnen en worden weergegeven in een gedempt palet dat doet denken aan een wazige herinnering of een vervagende herinnering. Hun rustige en ingehouden uiterlijk verbergt echter een onderliggende morele complexiteit. Ze houden zich net zo goed bezig met vragen over de geschiedenis en de representatie ervan als met alledaagse onderwerpen.
Foto: Angelika Platen