Museum Dhondt-Dhaenens opent tentoonstellingen van Nástio Mosquito en Nadia Naveau

Op 13 oktober opent het Museum Dhondt-Dhaenens twee solotentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars die de laatste jaren naam hebben gemaakt. Multimedia- en performancekunstenaar Nástio Mosquito komt voor zijn eerste Belgische solotentoonstelling vermomd als het fictieve personage A.L. Moore, terwijl beeldhouwster Nadia Naveau nieuw en bestaand werk laat samenkomen in een evocatief geheel.

Museum Dhondt-Dhaenens
NADIA NAVEAU: Let’s Play It By Ear
NÁSTIO MOSQUITO: Moore’s Bad & Better Mundi
13.10.2019 – 12.01.2020

Museumlaan 14, 9831 DeurleNadia Naveau

De Belgische kunstenares Nadia Naveau (°1975, Brugge, woont en werkt in Antwerpen) staat vooral bekend om haar figuratieve beeldhouwkunst. De typisch verleidelijke en vaak verrassende sculpturen zijn het resultaat van een gebalanceerd spel met kleuren, vormen, schaal en uiteenlopende materialen zoals plaaster, keramiek en polyester. Voor haar tentoonstelling in het museum Dhondt-Dhaenens creëert Nadia Naveau een nieuwe installatie waarbij uiteenlopende sculpturen worden samengebracht in een allesomvattende scenografie. Nieuwe sculpturen worden gecombineerd met bestaande werken die werden hernomen en herwerkt in plaaster tot een nieuw evocatief geheel. 

Naveaus sculpturen zijn het best te omschrijven als driedimensionale collages, en verraden omwille van hun eclecticisme een zekere postmoderne twist. Zo kan één enkel beeld zowel referenties oproepen naar The Simpsons als naar de klassieke oudheid, de barok of de Mexicaanse cultuur. Uit al deze verschillende contexten ontstaat een vreemde, eigenzinnige iconografie. 

"Het gebeurt in de klei. De klei stelt zijn eigen voorwaarden. Op een gegeven moment is er geen dispuut meer met het ‘ding’ in vorming. Het wijst zichzelf uit in een kort moment van plots begrip. Naar die luchtige uitspraak ‘Let's play it by ear’ is de show genoemd.” ​
Nadia Naveau. 

-------------------

Nadia Naveau studeerde beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en later aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK). Zij leeft en werkt in Antwerpen. Haar werk was te zien in onder ander het Middelheimmuseum, het M HKA, ART FORT/FORT ART fort Edegem, De Garage Mechelen en Beyond Baroque, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. In 2007 maakte Le Salon du Plaisir deel uit van de Provinciale Prijs voor Beeldende Kunst, Fabiolazaal, Antwerpen. Haar werk werd in 2018 ook opgenomen in de door Luc Tuymans gecureerde expo ‘Sanguine, Bloedrood’ in het M HKA.

 

 


Nástio Mosquito

De Angolese kunstenaar Nástio Mosquito gebruikt multimedia, performance en gesproken woord om Afrikaanse en globale politieke topics aan de kaak te stellen. Vaak stelt hij zichzelf centraal in zijn kunstwerken, maar de echte Nástio Mosquito krijgen we daarbij niet te zien. Zijn fictieve personages verraden eerder slinkse observaties over menselijke dwaasheden die zich in het moderne leven manifesteren. 

Nástio Mosquito had performances en tentoonstellingen in toonaangevende internationale instellingen en musea als het MoMA in New York, de Fondation Cartier in Parijs en op de Biënnale van Venetië, maar deze tentoonstelling is zijn eerste solotentoonstelling in België, het land waar hij woont en werkt. De expo dompelt de bezoeker onder in het universum van de fictieve leider A.L. Moore, president van (het eveneens fictieve) Botrovia. A.L. Moore kende zijn belangrijkste doorbraak dankzij de verkoop van 16 containers valse lederen portefeuilles die in China werden geproduceerd. Tegenwoordig zitten zijn investeringen in Hollywood, de olie-industrie en - naar verluidt - een reeks bordelen in Brazilië. De figuur wordt vaak gezien terwijl hij voor zichzelf zingt in het toilet, en aan de telefoon cynische politieke strategieën bespreekt. Het personage ontstond in 2016 en leeft sindsdien voort in allerlei performances, video’s en installaties. Met Moore's Bad & Better Mundi brengt het MDD voor het eerst de illustere wereld van A.L. Moore samen in een groot totaalproject.

In 2016, toen Mosquito het personage A.L. Moore bedacht, werd hij genomineerd voor Artes Mundi 7, de belangrijkste kunstprijs van het Verenigd Koninkrijk. De prijs steunt ‘hedendaagse beeldende kunstenaars die zich bezighouden met de menselijke conditie, sociale realiteit en de gedeelde ervaring’, en dat is nu net waar Mosquito in uitblinkt. Hij confronteert zijn publiek op een erg directe maar steeds speelse manier met thema’s als consumentisme en andere symptomen van globalisering. 

-------------------

Nástio Mosquito heeft zijn wortels in omroepindustrie, waar hij werkte als regisseur en cameraman. Hij trad op in instellingen zoals Tate Modern en het Walker Art Center. In 2014 werd Mosquito aangekondigd als gezamenlijke winnaar van de 3rd Future Generation Art Prize en door The Guardian uitgeroepen tot een van de tien Afrikaanse artiesten om naar uit te kijken. Hij kreeg in 2015 brede aandacht voor zijn tentoonstelling Daily Lovemaking in IKON, Birmingham, een stuk dat later werd tentoongesteld op de 56e Biënnale van Venetië. In 2016 volgde een tentoonstelling in het MoMA in New York. Hij had tevens performances in Fondation Cartier, Parijs; De Vooruit, Gent en WIELS, Brussel, en opende officieel de huidige Biënnale van Venetië met een performance.

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.