Musea Brugge plaatst gerestaureerd meesterwerk centraal in vernieuwende tentoonstelling

Op 28 oktober opent in het Sint-Janshospitaal een nieuwe toptentoonstelling voor Musea Brugge: ‘Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken’.

De tentoonstelling stelt Hugo van der Goes’ meesterwerk ‘De dood van Maria’ letterlijk en figuurlijk centraal. Het zopas volledig gerestaureerde topstuk vormt dé inspiratiebron voor een vernieuwende tentoonstelling met zo’n zeventig werken, uit eigen collectie en bruiklenen van over heel Europa.

‘De dood van Maria’ is een van de belangrijkste werken in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge. Het is een meesterwerk, een absoluut topstuk dat beroert, inspireert en doet nadenken. Dat was zo in de vijftiende eeuw, maar ook vandaag werkt het tafereel nog steeds intrigerend. Die universele beleving van het topstuk vormt de basis van de tentoonstelling. Hoe is het mogelijk dat een werk vijf eeuwen na creatiedatum nog steeds universele verhalen en dus herkenbare thema’s oproept? Deze vernieuwende tentoonstelling biedt het antwoord.


Restauratie en onderzoek

Tussen 2018 en 2022 onderging ‘De dood van Maria’ een intensieve restauratie, onder leiding van Griet Steyaert en met de medewerking van Marie Postec. Het resultaat is verbluffend.

De prachtige karakterkoppen van de apostelen, de architectonische setting en het verrassende kleurenpallet zijn waarneembaar als nooit tevoren. Vooraleer het meesterwerk terug in de permanente opstelling van het Groeningemuseum wordt geplaatst, verdient het gerestaureerde werk een centrale plaats in een expositie.

Niet alleen de actuele restauratie van het kunstwerk nodigde uit tot een tentoonstelling. Recent is ook veel onderzoek gebeurd naar de stijl van de kunst en iconografie van de werken van Hugo van der Goes, zijn tijdgenoten en navolgers, en naar werken gerelateerd aan ‘De dood van Maria’. Musea Brugge wil deze up-to-date kennis nu met het grote publiek delen: vertrekkende vanuit de eigen collectie, aangevuld met sprekende kunstwerken in bruikleen én op een vernieuwende manier gepresenteerd.


70 topstukken samengebracht

‘Oog in oog met de Dood’ plaatst ‘De dood van Maria’ letterlijk en figuurlijk in het midden. Daarrond ontvouwen zich traditionele én nieuwe verhalen die het schilderij vertelt. We nodigen de bezoekers uit om hun eigen wandelparcours rondom het werk spontaan uit te tekenen. Zes invalshoeken spelen een begeleidende en verdiepende rol. Het tentoonstellingsparcours is niet dwingend, maar nodigt uit om vrij te bewegen tussen de tentoongestelde kunstwerken en thema’s.

Meer dan 70 veertiende-, vijftiende- en zestiende-eeuwse kunstobjecten, topstukken uit eigen collectie en samengebracht van over heel Europa, kleden elke invalshoek in. Schilderijen van onder meer Hugo van der Goes, Hans Memling, Petrus Christus, Geertgen tot Sint-Jans, Jan Provoost en Albrecht Bouts flankeren sculpturen, manuscripten en devotionele gebruiksvoorwerpen. Bepaalde kunstwerken zijn uitgekozen als ‘drivers’. Ze verduidelijken in een oogopslag de betekenis van de invalshoeken en de introruimte die ze inkleden. Naast deze kunstwerken verbreden ook vijf Nieuwe Meesters de kunst- en cultuurhistorische betekenis van ‘De dood van Maria’.


Vijf Nieuwe Meesters

Het schilderij van Van der Goes wordt in de tentoonstelling vanuit vijf hedendaagse interpretaties en invalshoeken ontleed, bevraagd en geïnterpreteerd. Vijf ‘Nieuwe Meesters’ – schrijvers, theatermakers, kunstenaars - spelen een sleutelrol in het tentoonstellingsverhaal. Zij leiden elk een invalshoek in vanuit hun eigen oogpunt, vanuit hun persoonlijke verhouding tot ‘De dood van Maria’ en hun professionele en individuele belevingswereld. De Nieuwe Meesters creëren een hedendaagse dialoog met ‘De dood van Maria’ én met de bezoekers.

  • Berlinde De Bruyckere (1964), Belgisch topkunstenaar met tal van binnen- en buitenlandse exposities in gerenommeerde musea op haar palmares.
  • Ivo van Hove (1958), theater- en operaregisseur, tevens directeur van het Internationaal Theater Amsterdam. Hij werkte al samen met verschillende internationale topnamen, waaronder David Bowie voor de musical Lazarus.
  • Anne Teresa De Keersmaeker (1960), één van de meest gelauwerde choreografen en dansers van België. Oprichter van het wereldbefaamde gezelschap Rosas, en inspiratiebron en mentor voor dansgezelschappen van over de hele wereld.
  • Ilja Leonard Pfeijffer (1968), Nederlands dichter en auteur van bestsellers als Grand Hotel Europa en La Superba, waar hij de Libris Literatuurprijs voor ontving.
  • Sholeh Rezazadeh (1989), jonge Iraans-Nederlandse schrijver en dokter. Met haar debuutroman ‘De hemel is altijd paars’ viel ze op in de internationale literatuurwereld en won ze verschillende prijzen.

Publieksprogramma

In het kader van de tentoonstelling organiseren we verschillende publieksactiviteiten, waaronder een concert- en podiumprogramma onder de noemer ‘Music is my Medicine’ in samenwerking met onder meer Concertgebouw Brugge, Cactus Muziekcentrum, VIERNULVIER en KAAP.

  • 29.10 Face 2 Face Opening Night i.s.m. De Republiek
  • 29.10-6.11 Instaprondleidingen
  • 10.10 Music is my Medicine: Susanna Bloem en Mattias De Craene (i.s.m. KAAP en VIERNULVIER)
  • 09.12 Music is my Medicine: Performance Briklyoung (i.s.m. Het Entrepot) 10.12-11.12 Music is my Medicine: December Dance met Atelier Leon (i.s.m. CC Brugge) 03.01-05.01 Kinderworkshop: Oude meester, nieuwe dromen
  • 26.01 Music is my Medicine: Cactus (i.s.m. Cactus Muziekcentrum)
  • 28.01 Music is my Medicine: Ratas del viejo Mundo (i.s.m. Concertgebouw Brugge)

Praktische informatie

Oog in oog met de Dood ​
Hugo van der Goes, oude meesters nieuwe blikken

Van 28 oktober 2022 tot en met 5 februari 2023
Curator: Sibylla Goegebuer

Persconferentie
Donderdag 27 oktober om 11u

Locatie
Sint-Janshospitaal Mariastraat 38 8000 Brugge

Openingsuren
Van dinsdag t.e.m. zondag, van 9u30 tot 17u Gesloten op 25/12 en 01/01

Tickets en info
museabrugge.be


Persdossier

Persdossier Oog in oog met de Dood

PDF - 7.6 Mb

Publicatie

Aansluitend bij de tentoonstelling verschijnt bij Hannibal Books ‘Oog in oog met Hugo van der Goes − Oude meester, nieuwe blik’, een prachtig kunstboek over het topstuk ‘De dood van Maria’.

De publicatie biedt een inkijk in het tijdloze en hedendaagse karakter van het topstuk en besteedt aandacht aan de iconische waarde van een te ontdekken oeuvre.

Met tekstbijdragen van Matthias Depoorter, Lieven De Visch, Marijn Everaarts, Sibylla Goegebuer, Griet Steyaert en Anne van Oosterwijk.


Beelden

Meer beelden beschikbaar via deze link.


Portretfoto's van de nieuwe meesters


Over het Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa, daterend uit midden 12de eeuw. Aanvankelijk waren deze vroege hospitalen geen ziekenhuizen in de mo- derne betekenis, maar veeleer gasthuizen. Het betrof plekken die onderdak en ook een maal- tijd boden aan alle mogelijke gasten in nood: pelgrims, reizigers, kooplui, passanten, daklo- zen, zieken, bejaarden...


Over Musea Brugge

Musea Brugge verbindt zijn rijke en veelzijdige collectie met mens en maatschappij, met verleden, heden en toekomst. Musea Brugge geniet internationale bekendheid wegens haar rijke collecties, en specifiek voor de hoogstaande verzameling 15de- en 16de-eeuwse topwerken afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden.

In 2022 duidde de Vlaamse Regering Musea Brugge aan als nieuwe cultureel- erfgoedinstelling. Die titel wordt gegeven aan collectiebeherende organisaties met een cultuur-erfgoedwerking op internationaal niveau. De internationale aanduidingscommissie prees onder meer de collectie, internationale uitstraling en het collectie- en publieksbeleid van Musea Brugge. Met deze aanduiding is Musea Brugge een vlaggenschip van het Vlaamse cultureel erfgoed geworden en neemt het - samen met de twee andere Vlaamse cultureel-erfgoedinstellingen M HKA en KMSKA - een voorbeeldrol op voor het Vlaams cultureel-erfgoedveld.


Perscontact

Club Paradis
Micha Pycke
+32 (0)486 680 070
[email protected]

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.