Musea Brugge pakt uit met een grote solotentoonstelling van Otobong Nkanga in het Sint-Janshospitaal

Underneath the Shade We Lay Grounded — 25.06 - 25.09.2022

Musea Brugge pakt vanaf 25 juni uit met een belangrijke en grootschalige solotentoonstelling van de internationaal vermaarde Nigeriaans-Belgische kunstenares Otobong Nkanga in het Sint-Janshospitaal.

Otobong Nkanga (°Kano, Nigeria 1974, woont en werkt in Antwerpen) wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest beloftevolle hedendaagse kunstenaars van het moment. Ze staat bekend om haar installaties en performances waarin ze focust op concepten als identiteit, grondstoffen als symbool voor territorium, macht en conflict, uitbuiting van landschap, mens en arbeid, globalisering en transformatie.

Deze tentoonstelling, getiteld Underneath the Shade We Lay Grounded, vindt zowel op het gelijkvloers als op de indrukwekkende houten zolders plaats, en biedt in totaal meer dan 2.500m2 aan tentoonstellingsruimte.

Nkanga zoekt in deze baanbrekende tentoonstelling een intense dialoog op met de bezoeker, met het historische Sint-Janshospitaal en met Brugge. Op deze betekenisvolle plek wil Nkanga de bezoeker ‘genezen’ van zijn kwetsuren, ‘helen’ door de connectie met haar kunst, in dialoog met werk van onder meer Hans Memling en Jan Beerblock uit de collectie van Musea Brugge. Centraal in de expo staat het concept van grounding, of aarding als rode draad doorheen dit kunstparcours. Zo verbindt ze de mens opnieuw met zijn materiële, spirituele en culturele omgeving.

Taste of a Stone

Otobong Nkanga bedacht voor de benedenzalen van het Sint-Janshospitaal een nieuwe versie van haar werk Taste of a Stone. In het witte keienlandschap van deze indrukwekkende totaalinstallatie - waarvoor ze maar liefst 50 ton witte keien gebruikte - maakt ze een toevluchtsoord voor bezinning, dialoog en herstel. Ze nodigt bezoekers ook uit om op die stenen connectie te maken.

Taste of a Stone wordt zo ook een vrij podium voor woord, muziek, zang en performance. Die dynamiek wordt een onderdeel van het kunstwerk zelf. Ook thema’s als verlies, dood en wedergeboorte komen aan bod, in de monumentale tapijten en textielsculpturen waarmee ze de wanden van het museum bekleedt.

Anamnesis

Op de imposante zolder van het Sint-Janshospitaal - bekend voor één van de best bewaarde originele houten dakgebinten in Europa - creëert Nkanga een nieuwe versie van het bekende sculptuurwerk Anamnesis, gevuld met kruiden, specerijen en andere grondstoffen die geïmporteerd en verhandeld werden in Brugge. Zo connecteert de kunstenares de bezoeker terug met een deel van de oorspronkelijke handelsroutes tussen Europa en Afrika, en het geheugen van de stad Brugge.

Otobong Nkanga sluit deze expo af buiten de museummuren, in de kruidentuin van de oude apotheek, waar ze haar nieuwe poëtische sculptuur verweeft met de oorspronkelijk kruiden van de Sint-Jansapotheek.


Praktische informatie

Otobong Nkanga
Underneath the Shade We Lay Grounded
25.06 - 25.09.2022
Curator van de tentoonstelling: Michel Dewilde
Sint-Janshospitaal
Mariastraat 38 , 8000 Brugge
museabrugge.be


Persconferentie
24 juni 2022, 11u
Aanwezigheden bevestigen via [email protected]


Publicatie

Bij de tentoonstelling hoort ook een gelijknamige catalogus gepubliceerd door Hannibal Books. Met tekstbijdragen van Koyo Kouoh, uitvoerend directeur en hoofdconservator van het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Kaapstad, en Omar Kholeif, Director of Collections en Senior Curator bij Sharjah Art Foundation. Ook Michel Dewilde, curator hedendaagse kunst bij Musea Brugge, en Elisa Bonduel, verbonden aan de vakgroep middeleeuwse geschiedenis aan de UGent, schreven een tekstbijdrage.

  • 23 x 27,5 cm
  • 176 pagina's
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Tweetalige editie Engels-Nederlands
  • ISBN 978 94 6436 643 3
  • € 45,00

Over Otobong Nkanga

© Willeke Machiels
© Willeke Machiels

Otobong Nkanga (1974 – Kano, Nigeria) is beeldend kunstenaar en performance artiest. Ze woont en werkt in Antwerpen. Nkanga focust op concepten als identiteit, grondstoffen als symbool voor territorium, macht en conflict, uitbuiting van landschap, mens en arbeid, globalisering en transformatie. Haar oeuvre is een veelzijdig palet met daarin onder meer tekeningen, performances, sculpturen en andere media.

Otobong Nkanga wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest beloftevolle hedendaagse kunstenaars van het moment. Ze bouwde de voorbije jaren aan een indrukwekkend palmares met onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon, M HKA in Antwerpen, Documenta 14 van Athene en Kassel en Kunsthaus Bregenz. 

Ze was de eerste laureaat van de Lise Wilhelmsen Art Award (Oslo, 2019), en ontving onder meer de en ontving onder meer de Peter Weiss Award (Bochum, 2019), de Special Mention Award van de 58ste International Art Exhibition van de Biënnale van Venetië (Venetië, 2019), de Ultima voor Beeldende Kunst (Brussel, 2019), de Belgian Art Prize (Brussel, 2017) en de 8ste Yanghyun Art Prize (Seoel, 2015).


Over Sint-Janshospitaal

© Musea Brugge
© Musea Brugge

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa, daterend uit midden 12de eeuw. Aanvankelijk waren deze vroege hospitalen geen ziekenhuizen in de moderne betekenis, maar veeleer gasthuizen. Het betrof plekken die onderdak en ook een maaltijd boden aan alle mogelijke gasten in nood: pelgrims, reizigers, kooplui, passanten, daklozen, zieken, bejaarden... De zogenaamde ‘medische zorg’ was in de vroegste periode minimaal te noemen, de mentale of geestelijke zorg daarentegen werd door de aanwezige priesters waargenomen

De middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kerk en kapel herbergen vandaag een imposante collectie archiefstukken, kunstwerken, medische instrumenten plus zeven werken van Hans Memling, waaronder het beroemde Ursulaschrijn. Het museum huisvest ook de hospitaalapotheek en de Diksmuidezolder, waarvan het eikenhouten gebinte tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort.

Begin februari 2023, na de tentoonstelling Oog in Oog met de Dood, sluit het Brugse Sint-Janshospitaal de deuren voor een grondige herinrichting. Het museum wordt gerestyled en krijgt een vernieuwde permanente collectiepresentatie.

Vanuit universele thema’s worden relevante, actuele en prikkelende verhalen verteld, over onze collectie, de historische hospitaalsite - met o.a. de oude apotheek en kruidentuin - en (zorg)geschiedenis. Het vernieuwde museum wordt een plek die tot het hart zal spreken.

Het nieuwe Sint-Janshospitaal opent de deuren in het najaar van 2023.


Over Musea Brugge

Musea Brugge verbindt zijn rijke en veelzijdige collectie met mens en maatschappij, met verleden, heden en toekomst.

Musea Brugge geniet internationale bekendheid wegens haar rijke collecties, en specifiek voor de hoogstaande verzameling 15de- en 16de-eeuwse topwerken afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden. Naast de collectiepresentaties en tijdelijke tentoonstellingen oude kunst nodigt Musea Brugge regelmatig ook enkele hedendaagse kunstenaars uit om projecten op te zetten en in dialoog te treden met de locatie, de collecties of het werk van één bepaalde kunstenaar. 

Zo bracht de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng in 2003 zijn tentoonstelling Chasing Shadows naar het Sint-Janshospitaal en trad in 2017 de Iraanse kunstenaar Barbad Golshiri met zijn project Orifeus and Oublietta in dialoog met Het Laatste Oordeel van Hieronymus Bosch. Datzelfde jaar was de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge te gast in het Sint-Janshospitaal met zijn opmerkelijke tentoonstelling Smoke, Ashes, Fable, waar hij onder meer een dialoog opzette met het werk van Marcel Broodthaers. Ten slotte was er de Syrisch-Amerikaanse kunstenares Diana Al-Hadid, die tijdens de tentoonstelling Memling Now (2020) een intrigerend site-specific werk bedacht geïnspireerd door diverse werken van de vroegrenaissanceschilder Hans Memling.

De expositie van Otobong Nkanga continueert dit tentoonstellingsparcours en staat tegelijk in het teken van het nieuwe museumbeleid en de oprichting van de nieuwe kunsthal BRUSK.


Selectie beelden


Perscontact
Micha Pycke
Club Paradis
[email protected]
+32 (0)486 680 070


Campagnebeeld
Campagnebeeld

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.