Munemasa Takahashi bij IBASHO

IBASHO presenteert een solotentoonstelling van de Japanse kunstenaar Munemasa Takahashi, die er zijn reeksen 'Laying Stones' en 'The Lost & Found Project’ tentoonstelt.

Het Lost & Found Project is een bijzonder project dat aandacht vestigt op de nasleep van de aardbeving en tsunami in Japan in 2011. Na die aardbeving en tsunami, werd Takahashi lid van het Salvage Memory-project, een project waarbij vrijwilligers bijna 750.000 familiefoto's die in de stad Yamamoto in Miyagi-prefectuur verloren gegaan zijn, trachten te herstellen en terug bij de eigenaars te bezorgen. De stad is immers een van de steden die het ergst door de tsunami getroffen werd. Het project, dat nog steeds loopt, zorgde er al voor dat meer dan 430.000 foto's teruggestuurd werden naar hun eigenaars. Maar er waren ook heel wat foto's die te zwaar beschadigd waren om te herstellen en terug te sturen. Zij werden in een "Hopeless" doos gegooid. Takahashi nam deze "hopeloze" foto's en vormde hen om tot een reizende tentoonstelling, getiteld "Lost & Found Project". Dit project is erop gericht om geld te verzamelen voor de tsunami-overlevenden.

De reeks 'Laying Stones' is een zeer persoonlijke reeks die Takahashi heeft gemaakt om zijn verdriet na de dood van zijn beste vriend Kazuto Hoshi te verwerken. Volgens een oud Japans gezegde wordt een kind dat eerder sterft dan zijn ouders, bestraft met het moeten stapelen van stenen, die door een kwaadaardige demon regelmatig worden omgegooid. Ouders verlichten daarom het leed van hun gestorven kind door zelf ook torentjes van stenen te maken. Nadat zijn goede vriend zichzelf van het leven had beroofd, ging Munemasa Takahashi ‘stenen leggen’, zoals dit in Japan wordt genoemd. Tegelijkertijd fotografeerde hij bloemen, planten en lichamen van mensen, zaken die allemaal aan hun einde zullen komen om in een andere vorm tot nieuw leven te leiden. Het zijn rituelen om tot afsluiting te komen van gebeurtenissen die onherroepelijk zijn, een pad van het donker naar het licht.

 

Munemasa Takahashi (Japan, 1980) studeerde in 2001 af aan het Nippon Photography Institute in Tokyo. Een jaar later ontving hij de Superior Prize in de 11th Canon New Cosmos of Photography. 


MUNEMASA TAKAHASHI - LAYING STONES
26 oktober 2017 — 03 december 2017
IBASHO Gallery
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.