Muller Van Severen lanceert ‘ONDA’, een collectie vazen voor het Italiaanse Bitossi Ceramiche

Geïnspireerd door de rijke geschiedenis van Bitossi's ateliers, de iconische Sottsass vazen, en het betoverende blauw van Londi, heeft Muller Van Severen een familie vazen ontworpen voor het Italiaanse Bitossi.

De collectie kreeg de naam ONDA, wat golf betekent in het Italiaans en verwijst naar de elegante, golvende poten van elke vaas. De vazen overstijgen hun functie en worden poëzie in beweging. De visie achter de collectie was het verkennen van de relatie tussen vorm en ruimte, met de focus van Muller Van Severen op het contact met de grond door middel van open en gesloten vormen. Elke vaas tilt het volume de lucht in, waardoor het benen krijgt en het lijkt alsof de vaas elegant danst.

Alle vazen zijn ook onderling verbonden, waardoor een harmonie ontstaat die vloeiend dialogeert tussen vakmanschap en visuele kunstzinnigheid.

Muller Van Severen treedt met deze collectie in de voetsporen van Nathalie Du Pasquier, Faye Toogood, Ettore Sottsass, Michele De Lucchi en Formafantasma, die allen reeds collecties ontwierpen voor het Italiaanse keramiekbedrijf dat in 1921 werd opgericht en dat door de komst van creatief directeur Aldo Londi in 1946 de onbetwiste hoofdrolspeler op vlak van designkeramiek werd. ​

De samenwerking tussen Muller Van Severen en Bitossi Ceramiche is er een van creativiteit en inspiratie geweest. De vazen roepen emotie op, raken de zintuigen en inspireren de verbeelding, waardoor een unieke ervaring ontstaat die het ontwerp overstijgt.

Beelden hier (credit: Clara Vannucci)


OVER MULLER VAN SEVEREN

Muller Van Severen ontstond in 2011. Opgeleid als beeldend kunstenaars, bevindt het werk van Fien Muller (1978) en Hannes Van Severen (1979) zich logischerwijs op de grens tussen design en kunst. Het duo ontwikkelde een inspirerende zoektocht naar sculpturaal interessante meubelobjecten, waarbij de ruimte rondom mee wordt betrokken in het werk. Hun stukken worden gekenmerkt door zorgvuldig onderzoek en een gedeelde liefde voor kunst, architectuur en materialen. Tegelijk lijken ze bijna intuïtief en schijnaar moeiteloos tot stand te zijn gekomen. Alsof de designers met potlood in de ruimte tekenen.

Muller Van Severen won verschillende prijzen en werkte samen met toonaangevende internationale musea (zoals Vitra Design Museum, Centre Pompidou en Musée des Arts Décoratifs) en galeries (Galerie Kreo, Andreas Murkudis, Tim Van Laere Gallery). Ze worden beschouwd als één van de meest beeldbepalende Europese designteams van dit moment. Hun werk is wereldwijd terug te vinden in woningen en op publieke plaatsen. Hun stukken worden handgemaakt door kleinschalige maakateliers en getalenteerde ambachtslui, steeds met aandacht voor de authenticiteit van de gekozen materialen.

www.mullervanseveren.be


OVER BITOSSI CERAMICHE

De naam Bitossi is synoniem geworden met de historische identiteit van de Italiaanse industrie en de regio Montelupo Fiorentino in Toscane. Met een geschiedenis die dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw, is de Bitossi fabriek, die vandaag de dag Bitossi Ceramiche heet, al vier generaties lang in de familie. Op basis van een lange dynastie en traditie richtte Guido Bitossi in 1921 de fabriek "Maioliche artistiche Guido Bitossi" op, met een productiestijl die traditie en klassieke stijlen uit het verleden combineert met onderzoek en studie van keramische producten. In het begin van de jaren vijftig nam de evolutie van het bedrijf een moderne wending onder de artistieke leiding van Aldo Londi, een man met een aangeboren creatief en esthetisch gevoel en een scherp oog voor de marktontwikkeling van Italiaanse producten. Londi kwam in 1946 bij Bitossi en werd vanaf dat moment de onbetwiste hoofdrolspeler gedurende meer dan vijftig jaar, eerst als schilder, daarna als artistiek directeur en tenslotte als onvermoeibare auteur van gewilde stijlen en modellen.

In de loop der jaren hebben veel ontwerpers bijgedragen aan de producties van Manifattura Bitossi, waarbij ze de traditie interpreteerden en nieuwe lijnen tot leven brachten, met namen als Ettore Sottsass, Nathalie Du Pasquier, Matteo Thun, George J. Sowden, Marco Zanini, Christoph Radl, Michele De Lucchi, Karim Rashid, Arik Levy en Fabio Novembre. Bitossi investeert nu voornamelijk in onderzoek en ontwerp van designkeramiek, terwijl het de traditie blijft interpreteren door Aldo Londi's iconische onderwerpen voor te stellen Bitossi Ceramiche, vandaag de dag nog steeds te vinden op het historische terrein van 1929, wordt al generaties lang gerund door de oorspronkelijke familie, van Guido Bitossi tot Vittoriano Bitossi en zijn dochter Cinzia en vervolgens zijn nichtje Ginevra Bocini, en vertegenwoordigt altijd de "Made in Italy" kwaliteit.

www.bitossiceramiche.it

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.