MSK pakt uit met Theodoor Rombouts, virtuoos van het Vlaamse caravaggisme

PERSVOORSTELLING OP 19 JANUARI 2023, 11u

Van 21.01 tot en met 23.04.23 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. Maar hoezeer zijn schilderkunst ook gewaardeerd werd tijdens zijn korte leven, na zijn dood werd zijn artistieke nalatenschap snel naar de vergetelheid verwezen. De tentoonstelling ontsluiert Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatst zijn werk in een nieuw perspectief.

Voor deze tentoonstelling voerde het MSK een grote zoektocht naar Rombouts’ kernoeuvre. Werk uit privécollecties, kerken en musea in Europa en de Verenigde Staten wordt overgebracht naar Gent, en verschillende schilderijen worden speciaal voor de gelegenheid gerestaureerd met de steun van het museum.

Het resultaat is een verrassend, nieuw totaalbeeld op de kunstenaar als Vlaamse caravaggist. De bezoeker zal voor het eerst kunnen kennismaken met het kernoeuvre van de schilder, in dialoog met werken van belangrijke tijdgenoten zoals Bartolomeo Manfredi, Valentin de Boulogne (1591-1632) en Hendrick ter Brugghen (1588-1629). Via een thematische opstelling focust de tentoonstelling op alle diverse aspecten van Rombouts’ schilderkunst. Zo brengt ze ons dichter bij de man achter het oeuvre: een intelligente kunstenaar die zich graag liet betoveren door het talent van zijn collega’s maar daarbij een heel herkenbare eigen artistieke identiteit ontwikkelde, zowel voor zijn toenmalige cliënteel, als voor ons, vandaag.

Bij de tentoonstelling verschijnt de eerste monografische catalogus gewijd aan het oeuvre van Theodoor Rombouts, uitgegeven door Snoeck Publishers.


Theodoor Rombouts. Virtuoos van het Vlaamse caravaggisme
21.01-23.04.23
Museum voor Schone Kunsten Gent
Fernand Scribedreef 1
9000 Gent
www.mskgent.be/tentoonstellingen/theodoor-rombouts

Curator: Dr. Frederica Van Dam
Bijgestaan door: Dr. Johan De Smet en Valentine De Beir

Wetenschappelijk comité: Valentine De Beir (MSK Gent), ​Dr. Johan De Smet (MSK Gent), ​​Dr. Liesbeth Helmus (Centraal Museum Utrecht), ​​Prof. dr. Koenraad Jonckheere (Universiteit Gent), ​Prof. dr. Manfred Sellink (MSK Gent), Dr. ​Frederica Van Dam (MSK Gent), Prof. dr. Joost Vander Auwera (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België), Dr. Sabine Van Sprang (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België / Academia Belgica Rome), Dr. Bert Watteeuw (Rubenshuis).


Persvoorstelling: donderdag 19 januari 2023, 11u
In aanwezigheid van schepen Sami Souguir

Programma

  • 11.00u - 11.30u: verwelkoming door Manfred Sellink, Algemeen directeur van het MSK Gent en Sami Souguir, Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning van de Stad Gent, en Voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design
  • 11.30u - 13.00 u: Geleid bezoek door de tentoonstelling met curator dr. Frederica Van Dam
  • Aansluitend wordt u uitgenodigd voor een broodjeslunch aangeboden door het MSK.

Graag uw komst bevestigen via [email protected]


Praktisch

  • Persfotografie is toegestaan in de tentoonstelling zonder flits. Hou er rekening mee dat de zalen donker zullen zijn.
  • Interviews moeten op voorhand aangevraagd worden
  • Locatie: Museum voor Schone Kunsten, Gent, Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent
  • Inschrijven: Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via Micha Pycke ([email protected])
  • Download hier het meest recente persdossier en de persbeelden

Contact
Museum voor Schone Kunsten Gent, ​
F. Scribedreef 1, 9000 Gent, ​
www.mskgent.be 

Pers
Club Paradis
Micha Pycke
+32 (0)486 680 070
[email protected]


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.