MSK opent haar feestjaar met een unieke tentoonstelling over de Gentse schilder Albert Baertsoen

UITNODIGING - PERSVOORSTELLING OP 1 SEPTEMBER 2022, 11u

In 2023 bestaat het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) 225 jaar, en dit jaar al blazen de Vrienden van het Museum 125 kaarsjes uit.

“Daarmee is het MSK één van de oudste musea in Europa en mag het zich het oudste publieke museum in België noemen. Dat is iets waar we als Gentenaar toch trots op mogen zijn. Bovendien heeft het MSK een unieke collectie met werken van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw die niet moet onderdoen voor de Europese top” ​ ​ ​
Sami Souguir, schepen van cultuur Stad Gent

De jubilea worden vanaf 2 september 2022 gevierd met één groot cultureel feestjaar. In de openingstentoonstelling van dat feestjaar staat het oeuvre van de schilder, tekenaar en graficus Albert Baertsoen centraal, een kunstenaar die tijdens het fin de siècle een opmerkelijke rol speelde in het Gentse, Belgische en internationale kunstleven.

De tentoonstelling, in samenwerking met de Universiteit Gent, zet Albert Baertsoen (1866-1922) voor het eerst in vijftig jaar opnieuw in de kijker: telg uit een Gentse fabrikantenfamilie en één van de belangrijkste spelers in de kunstscène van het fin de siècle. 

Tijdgenoten omschreven Baertsoen als ‘le peintre de Gand’, een eretitel en verwijzing naar zijn liefde voor de stad. Hij genoot internationale bekendheid door de melancholische impressies die hij van zijn geboortestad maakte, een stad die op dat moment in volle transformatie was. Baertsoen zocht niet de pittoreske hoekjes op, maar drukte de tristesse uit die hij ervaarde bij einde en overgang.

Tijdens zijn 30-jarige carrière bouwde Baertsoen een indrukwekkend netwerk uit van tentoonstellingsmakers, verzamelaars en collega’s. Aan het begin van de 20ste eeuw was hij internationaal één van de meest tentoongestelde Belgische kunstenaars en exposeerde hij onder meer op de Biënnale in Venetië en in de Weense Secession. 

De tentoonstelling in het MSK illustreert Baertsoens complexe creatieve proces. Om de verwantschap, maar ook de karakteristieke eigenheid van zijn oeuvre te duiden worden zijn realisaties naast die van tijdgenoten en vrienden als Emile Claus, James Ensor, Henri Le Sidaner en Théo Van Rysselberghe geplaatst.

Een publicatie, met bijdragen van Yann Farinaux-Le Sidaner en dr. Stephen Goddard en uitgegeven door Snoeck Publishers, zal deze tentoonstelling vergezellen.

Albert Baertsoen, van 3 september tot 27 november 2022 in het MSK Gent.

Meer informatie over Albert Baertsoen vind je via deze link, net als meer beelden.

Coverbeeld: Albert Baertsoen, Gent, ‘s avonds, 1903. Olieverf op doek, 151 x 155 cm. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 4622


Albert Baertsoen ​
03.09.2022 - 27.11.2022
Museum voor Schone Kunsten
Fernand Scribedreef 1, ​
9000 Gent
https://www.mskgent.be/nl/tentoonstellingen/albert-baertsoen

  • Curatoren: Dr. Johan De Smet, dr. Stefan Huygebaert en prof. dr. René Vermeir
  • Publicatie: Dr. Johan De Smet, dr. Stefan Huygebaert en prof. dr. René Vermeir, met bijdragen van Yann Farinaux-Le Sidaner en dr. Stephen Goddard. 
  • Uitgave: Snoeck Publishers; 300 blz., 350 kleurillustraties.
  • Tentoonstelling georganiseerd i.s.m. de Universiteit Gent

Persvoorstelling: 1 september 2022, 11u
In aanwezigheid van schepen Sami Souguir

Programma:

  • 11.00u-11.30u: verwelkoming door Manfred Sellink, Algemeen directeur van het MSK Gent en Sami Souguir, Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning van de Stad Gent, en Voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design
  • 11.30u-13.00u: Geleid bezoek door de tentoonstelling Albert Baertsoen met curatoren dr. Johan De Smet, dr. Stefan Huygebaert (UGent), prof. dr. René Vermeir (UGent).
  • Aansluitend wordt u uitgenodigd voor een broodjeslunch aangeboden door het MSK.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via Micha Pycke (micha@clubparadis.be) of via Soetkin Bruneel (Soetkin.Bruneel@stad.gent)


Selectie beelden


Over het feestjaar van het MSK

Oude postkaart MSK © MSK Gent
Oude postkaart MSK © MSK Gent

In 2023 bestaat het ‘oudste museum van België’ 225 jaar, en dit jaar al blazen de Vrienden van het Museum 125 kaarsjes uit. Die jubilea worden vanaf 2 september 2022 gevierd met één groot cultureel feestjaar. Van vrijdag 2 tot zondag 4 september is er een 3-daags feestweekend op de museumsite. Het volledige programma vindt u hier.

Daarna volgt een jaar vol tentoonstellingen - na Baertsoen is er de eerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de barokmeester Theodoor Rombouts (1597-1637) - en activiteiten waarbij bezoekers ook worden uitgenodigd om te vertellen hoe zij de toekomst van het MSK zien.

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) werd officieel opgericht in 1798, in het kielzog van o.a. Galerij Prins Willem V (vandaag het Mauritshuis) in 1774 en het Louvre in 1793. In 1802 opende het museum de deuren voor het brede publiek.

Net geen eeuw na oprichting, in 1897, zagen ook de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten het levenslicht. Sindsdien helpt deze vriendenvereniging de collectie mee groeien, door de aankoop of schenking van topwerken zoals de Kruisdraging door Jheronimus Bosch, de Kleptomaan (Théodore Géricault) of het gipsen beeld Smart van Auguste Rodin.

“Vanaf september blikken we terug op meer dan twee eeuwen geschiedenis, vieren we feest met de stad en met onze bezoekers, en kijken we boven al uit naar een b(l)oeiende toekomst voor het ‘oudste museum van België’. Het wordt een programma om naar uit te kijken!”
Manfred Sellink, directeur MSK Gent

Klik hier voor meer persinformatie over het feestjaar.




 

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.