MSK opent haar feestjaar met een unieke tentoonstelling over de Gentse schilder Albert Baertsoen

SAVE THE DATE - PERSVOORSTELLING OP 1 SEPTEMBER 2022, 10u

Baertsoen 2.jpg

Beeld: Albert Baertsoen, Gent, ‘s avonds, 1903. Olieverf op doek, 151 x 155 cm. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 4622

 

Naar aanleiding van het 225-jarige bestaan van het MSK Gent en de 125e verjaardag van de Vrienden van het Museum, viert het MSK Gent vanaf september 2022 een jaar lang feest. In de openingstentoonstelling van het feestjaar staat het oeuvre van de schilder, tekenaar en graficus Albert Baertsoen (1866-1922) centraal, een kunstenaar die in het fin de siècle een opmerkelijke rol speelde in het Gentse, Belgische en internationale kunstleven. 

Met deze tentoonstelling zet het MSK, in samenwerking met de Universiteit Gent, voor het eerst in vijftig jaar deze kunstenaar die door tijdgenoten als 'le peintre de Gand' werd omschreven, in de kijker. Baertsoen was een telg uit een Gentse fabrieksfamilie, een quasi autodidact, en bekend om zijn blik op de vervallen, vervuilde, verlaten stad, die hij vanaf de vroege jaren 1890 talloze keren in beeld bracht.

Maar zijn invloed reikte ver buiten Gent. Hij was actief in Londen, bracht het landschap in beeld vanop zijn luxueuze woonboot en exposeerde op de Biënnale in Venetië en in de Weense Secession. Tegen het begin van de 20ste eeuw was hij één van de internationaal meest tentoongestelde Belgische kunstenaars.

Om de verwantschap, maar ook de karakteristieke eigenheid van zijn oeuvre te duiden, worden Baertsoens realisaties naast dat van tijdgenoten als Emile Claus, James Ensor, Henri Le Sidaner, Théo Van Rysselberghe e.a. getoond, kunstenaars die hem sterk apprecieerden. 

Een publicatie, met bijdragen van Yann Farinaux-Le Sidaner en dr. Stephen Goddard en uitgegeven door Snoeck Publishers, zal deze tentoonstelling vergezellen.


Albert Baertsoen ​
03.09.2022 - 27.11.2022
Museum voor Schone Kunsten
Fernand Scribedreef 1, ​
9000 Gent
https://www.mskgent.be/nl/tentoonstellingen/albert-baertsoen

  • Curatoren: Dr. Johan De Smet, dr. Stefan Huygebaert en prof. dr. René Vermeir
  • Publicatie: Dr. Johan De Smet, dr. Stefan Huygebaert en prof. dr. René Vermeir, met bijdragen van Yann Farinaux-Le Sidaner en dr. Stephen Goddard. 
  • Uitgave: Snoeck Publishers; 300 blz., 350 kleurillustraties.
  • Tentoonstelling georganiseerd i.s.m. de Universiteit Gent

Persvoorstelling: 1 september 2022, 10u
In aanwezigheid van schepen Sami Souguir

Programma:

  • 10.00u-10.15u: verwelkoming door Manfred Sellink, Algemeen directeur van het MSK Gent en Sami Souguir, Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning van de Stad Gent, en Voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design
  • 10.15u-10.30u: toelichting bij 225 jaar museum door dr. Cathérine Verleysen, hoofd collectie en onderzoek.
  • 10.30u-12.00u: Geleid bezoek door de tentoonstelling Albert Baertsoen met curatoren dr. Johan De Smet, dr. Stefan Huygebaert (UGent), prof. dr. René Vermeir (UGent).
  • Aansluitend wordt u uitgenodigd voor een broodjeslunch aangeboden door het MSK.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 25 augustus via Micha Pycke ([email protected]) of via Soetkin Bruneel ([email protected])


Selectie beelden


Over het feestjaar van het MSK

Oude postkaart MSK © MSK Gent
Oude postkaart MSK © MSK Gent

In 2023 bestaat het ‘oudste museum van België’ 225 jaar, en dit jaar al blazen de Vrienden van het Museum 125 kaarsjes uit. Die jubilea worden vanaf 2 september 2022 gevierd met één groot cultureel feestjaar. Van vrijdag 2 tot zondag 4 september is er een 3-daags feestweekend op de museumsite. Het volledige programma vindt u hier.

Daarna volgt een jaar vol tentoonstellingen - na Baertsoen is er de eerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de barokmeester Theodoor Rombouts (1597-1637) - en activiteiten waarbij bezoekers ook worden uitgenodigd om te vertellen hoe zij de toekomst van het MSK zien.

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) werd officieel opgericht in 1798, in het kielzog van o.a. Galerij Prins Willem V (vandaag het Mauritshuis) in 1774 en het Louvre in 1793. In 1802 opende het museum de deuren voor het brede publiek.

“Daarmee is het MSK één van de oudste musea in Europa en mag het zich het oudste publieke museum in België noemen. Dat is iets waar we als Gentenaar toch trots op mogen zijn. Bovendien heeft het MSK een unieke collectie met werken van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw die niet moet onderdoen voor de Europese top”
Sami Souguir, schepen van cultuur Stad Gent

Net geen eeuw na oprichting, in 1897, zagen ook de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten het levenslicht. Sindsdien helpt deze vriendenvereniging de collectie mee groeien, door de aankoop of schenking van topwerken zoals de Kruisdraging door Jheronimus Bosch, de Kleptomaan (Théodore Géricault) of het gipsen beeld Smart van Auguste Rodin.

“Vanaf september blikken we terug op meer dan twee eeuwen geschiedenis, vieren we feest met de stad en met onze bezoekers, en kijken we boven al uit naar een b(l)oeiende toekomst voor het ‘oudste museum van België’. Het wordt een programma om naar uit te kijken!”
Manfred Sellink, directeur MSK Gent

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.