Moderne en hedendaagse kunst in de Leiestreek: 7e Biënnale van de Schilderkunst kijkt 'Binnenskamers'

Van 26 juli tot en met 18 oktober 2020 slaan de drie beeldende kunstmusea aan de Leie — Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel), Museum Dhondt-Dhaenens, in samenwerking met Sint-Martens-Latem, en Roger Raveel Museum — opnieuw de handen in elkaar voor de intussen 7de editie van de Biënnale van de Schilderkunst.

Onder de titel Binnenskamers - nog voor de corona-crisis gekozen - biedt de Biënnale de ideale gelegenheid om een ​​breed smaakpallet van moderne en hedendaagse schilderkunst uit binnen- en buitenland te ontdekken. Met historische figuren zoals Jean Brusselmans, Roger Raveel, Gust De Smet en Emile Claus tot hedendaagse kunstenaars zoals Joëlle Dubois, Chantal Akerman, Walid Raad, Bendt Eyckermans en Luc Tuymans, toont de Biënnale een unieke dwarsdoorsnede van het medium in al haar diversiteit.

De werken in de Biënnale representeren een even breed scala aan soorten fysieke binnenruimtes waaronder het atelier, het huiselijk interieur maar ook de innerlijke ruimtes van de verbeelding en de psyche. 

Zonder buiten geen binnen en daarom wil de Biënnale ook het prachtige natuurlijke landschap van de Leiestreek waarbinnen de deelnemende musea gevestigd zijn betrekken. Deze 7de editie is dan ook een open uitnodiging voor bezoekers van alle leeftijden om kunst van wereldklasse te ontdekken in combinatie met een leuk dagje uit in de natuur, per fiets, te voet, per auto of het openbaar vervoer.

De Biënnale van de Schilderkunst brengt een gevarieerde selectie van kunstwerken uit de 20 en 21ste eeuw rond het thema Binnenskamers. Hoewel schilderkunst de leidraad is, hebben veel van de uitgenodigde kunstenaars praktijken die beeldhouwen, schrijven en klank omvatten. Schilderen is in deze context minder een medium dan een manier van kijken, een bevoorrecht middel om de omgeving en zichzelf te observeren. De kunstenaars bevragen de geschiedenis van de schilderkunst vanuit haar mogelijkheden en begrenzingen.

Bij MDD staat Binnenskamers synoniem voor nabijheid, intimiteit en de directheid die ontstaat door nauw contact. Of het nu het huis, het atelier of de illusionistische ruimte van het schilderen zelf is, het thema hier zijn de fijne kneepjes en patronen van binnenin, hetgeen zich conformeert aan externe parameters waardoor nietsvermoedende ruimtes van variatie en verschil geopend worden.

De tentoonstelling in het Roger Raveel Museum brengt werk samen van dertien kunstenaars die niet (enkel) met penseel en verf aan de slag gaan maar de geschiedenis van de schilderkunst bevragen vanuit haar mogelijkheden en begrenzingen. Het kunstwerk, dat haar autonomie als object heeft verworven sinds de jaren 1980, is een wegwijzer naar de plaats waar de herinnering huist, waar een collectief geheugen ons verbindt op universele en tijdloze schaal. 

Mudel gaat binnen het thema van deze editie op onderzoek naar de invloed van de maatschappij op ons interieur en hoe dit voor specifieke kunstenaars een inspiratiebron is. Het interieur als warm nest, het interieur dat een veilige haven hoort te zijn. Helaas zijn onze knusse woonvertrekken heden op verschillende vlakken door indringers bedreigd.

Biennale van de Schilderkunst
Binnenskamers
26 juli - 18 oktober 2020
MDD, Mudel & Roger Raveel Museum

De Biënnale is te bezoeken na reservatie via deze link vooraf met een combiticket dat toegang geeft tot MDD, mudel en het Roger Raveel Museum tijdens de duur van de biënnale.

⟫ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴇꜱ ᴍᴇᴛ ᴄᴏᴍʙɪ-ᴛɪᴄᴋᴇᴛ (€12/€9/€0):
- MDD, Deurle
- mudel, Deinze
- Roger Raveel Museum, Machelen - Zulte

⟫ ɢʀᴀᴛɪꜱ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴇꜱ (ᴢᴏɴᴅᴇʀ ᴛɪᴄᴋᴇᴛ):
- Museum Gust De Smet (Sint-Martens-Latem)
- Crypte / gemeentehuis (Sint-Martens-Latem)

⟫ ꜱᴜᴘᴘʟᴇᴍᴇɴᴛ (€5):
- Woning Van Wassenhove
- Wunderkammer


De troeven van de Biënnale van de Schilderkunst:

  • De combinatie van moderne en hedendaagse schilderkunst uit binnen- en buitenland, met toppers als Roger Raveel, Raoul De Keyser, Emile Claus, Rik Wouters en Luc Tuymans, is uniek.
  • De prachtige Leiestreek waar de drie musea gelegen zijn nodigt uit voor een unieke daguitstap waarbij kunst en natuur hand in hand gaan.
  • Het thema van dit jaar - Binnenskamers - geeft een nieuwe blik op de periode van opsluiting waarmee we allen te maken hebben (gehad) door het uitbreken van het coronavirus.
  • De Biënnale treedt dit jaar ook buiten de muren van de musea en werkt voor het eerst samen met Sint-Martens-Latem om tentoonstellingen te organiseren op verschillende locaties in de gemeente, waaronder het Gust de Smet Museum en het Gemeentehuis.

(Voorlopige) lijst van kunstenaars

Mudel: Emile Claus, Sarah De Vos, Léon De Smet, Joëlle Dubois, Bendt Eyckermans, Olga Fedorova, Charles Picqué, Jan Sluijters, Charley Toorop, Jan Van Beers, Kristof Van Heeschvelde, Carel Willink

Roger Raveel Museum: Chantal Akerman, Jean Brusselmans, Jean-Marc Bustamante, Lili Dujourie, Raoul De Keyser, René Daniëls, Vedran Kopljar, Valérie Mannaerts, Roger Raveel, Narcisse Tordoir, Jan Van Imschoot, Philippe Van Snick, Jan Vercruysse

Museum Dhondt-Dhaenens & Sint-Martens-Latem: Mamma Andersson, Njideka Akunyili Crosby, Léon De Smet, Gust. De Smet, James Ensor, Melissa Gordon, Suchan Kinoshita & Olivier Foulon, Marie-Fleur Lefebvre, Lucy McKenzie, Walid Raad, Maaike Schoorel, Chris Huen Sin-Kan, Louis Thevenet, Luc Tuymans, Rik Wouters. ​ 


Locaties

Mudel ​
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
www.mudel.be

Roger Raveel Museum ​
Gildestraat 2-8, 9870 ​
Machelen-Zulte
www.rogerraveelmuseum.be

Museum Dhondt-Dhaenens ​
Museumlaan 14, 9831 Deurle
www.museumdd.be

Gemeentelijk Museum Gust De Smet ​
Gustaaf de Smetlaan 1, 9831 Sint-Martens-Latem

Gemeentehuis Sint-Martens-Latem
Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem


 

 


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.